Feed Posts

Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

Συντριβή Boeing στην Ουκρανία- Νεκροί οι 298 επιβαίνοντες

/
Παγκόσμιο σοκ προκαλεί η συντριβή (ενδεχομένως κατάρριψη) επιβατικού αεροσκάφους τύπου Boeing των Μαλαισιανών Αερογραμμών.. στην περιοχή του Ντόνετσκ στην ανατολική Ουκρανία, κοντά στα ρωσικά σύνορα, το απόγευμα της Πέμπτης.
Και οι 298 επιβαίνοντες είναι νεκροί.
Το αεροσκάφος εκτελούσε την πτήση Άμστερνταμ- Κουάλα Λουμπούρ. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, ανάμεσα στους επιβάτες βρίσκονταν: 154 Ολλανδοί, 27 Αυστραλοί, 23 Αμερικανοί,11 Ινδονήσιοι, 9 Βρετανοί, 4 Γάλλοι, 4 Γερμανοί, 4 Βέλγοι, 3 Φιλιππινέζοι και 1 Καναδός. Mεταξύ των επιβατών ήταν τουλάχιστον 20 Μαλαισιανοί και δύο βρέφη. Η Malaysia Airlines αναμένεται να δώσει τον επίσημο κατάλογο των ονομάτων των 283 επιβατών και του 15μελούς πληρώματος (όλοι Μαλαισιανοί). Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι στην περιοχή αντίκρισαν δεκάδες πτώματα, διασκορπισμένα ανάμεσα στα φλεγόμενα συντρίμμια του Boeing 777. Τα συντρίμμια διασκορπίστηκαν σε ακτίνα 15 χιλιομέτρων, γεγονός που υποδηλώνει ότι το Boeing διαλύθηκε στον αέρα. Τμήματα της ατράκτου, όπως και η ουρά με τον λογότυπο της Malaysia Airlines, καθώς και αποσκευές, έχουν διασκορπιστεί σε μια τεράστια έκταση στο χωριό Γκράμποβε, κοντά στην πόλη Σαχτιόρσκ. Στην περιοχή μετέβησαν ομάδες των ανταρτών και άνδρες της πυροσβεστικής υπηρεσίας. Το CNN μετέδωσε ότι ένοπλοι αυτονομιστές παρεμπόδισαν το έργο της έρευνας και της διάσωσης, ενώ ορισμένοι προχώρησαν σε λεηλασίες στα προσωπικά αντικείμενα των νεκρών επιβατών. Η περιοχή του Ντονέτσκ απέχει περίπου 40 χιλιόμετρα από τα ρωσικά σύνορα και ελέγχεται από τους φιλορώσους αυτονομιστές. Τις τελευταίες ημέρες σημειώνονται σφοδρές συγκρούσεις με τις ουκρανικές δυνάμεις. Μολονότι τα ακριβή αίτια της τραγωδίας δεν έχουν ακόμα ξεκαθαρίσει, ισχυρό είναι το ενδεχόμενο της κατάρριψης από αντιαεροπορικά ή από πύραυλο εδάφους-αέρος. Για το λόγο αυτό, αμέσως μετά την συντριβή του αεροσκάφους, άρχισε ένα μπαράζ αλληλοκατηγοριών ανάμεσα σε Κίεβο και αυτονομιστές. Οι αυτονομιστές που έσπευσαν στην περιοχή υποστηρίζουν ότι εντόπισαν το "μαύρο κουτί" του αεροσκάφους. Διαβάστε: Ουκρανία: Σκηνές φρίκης στον τόπο της τραγωδίας Η στιγμή της συντριβής
17.07.14 Крушение самолета00:55reEmbedit
Play
Current Time 0:00
/
Duration Time 0:00
Remaining Time -0:00
Loaded: 0%
Progress: 0%
00:00
Fullscreen
00:00
Mute
Loading
Skip in 0
Σενάρια κατάρριψης http://admin.nooz.gr/Uploads/malaysian177141.jpgΑπό την πρώτη στιγμή, Ουκρανοί και ρωσόφωνοι αλληλοκατηγορούνται για την κατάρριψη του Boeing. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι μόλις λίγα λεπτά μετά την συντριβή του αεροσκάφους, ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας, Αντόν Γκερασένκο, έγραψε στο Facebook ότι όλοι οι επιβάτες και το πλήρωμα του αεροσκάφους είναι νεκροί. Σύμφωνα με τον ίδιο, το Boeing 777 καταρρίφθηκε από έναν πύραυλο εδάφους-άερους του συστήματος Μπουκ, από αυτούς με τους οποίους η Ρωσία εξοπλίζει τους φιλορώσους αντάρτες. Ωστόσο ο Αντρέι Πουργκίν, εκ των ηγετών της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, διέψευσε ότι οι αυτονομιστές ευθύνονται για τη συντριβή του αεροσκάφους, τονίζοντας στο πρακτορείο Ιντερφάξ ότι δεν διαθέτουν ρωσικά πυραυλικά συστήματα Μπουκ. Το Interfax μετέδωσε ότι το Boeing κατερρίφθη σε απόσταση 50 χιλιομέτρων από τον ρωσικό εναέριο χώρο. Σύμφωνα με πηγή της ρωσικής υπηρεσίας πολιτικής αεροπλοΐας το αεροσκάφος δεν μπήκε στον ρωσικό εναέριο χώρο όταν ήταν αναμενόμενο και κατέπεσε κοντά στην πόλη Σαχτιόρσκ, στην περιοχή του Ντονέτσκ. Πηγή της ρωσικής υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας που δεν κατονομάζεται και επικαλείται το πρακτορείο Interfax αναφέρει: "Άρχισε να πέφτει, μετά βρέθηκε φλεγόμενο σε ουκρανικό έδαφος". Ανώνυμη πηγή από το σώμα της ουκρανικής ασφαλείας -την οποίο επικαλείται το Interfax- υποστήριξε ότι το αεροσκάφος χάθηκε από το ραντάρ ενώ βρισκόταν σε υψόμετρο 10.000 μέτρων, λίγο πριν καταπέσει κοντά στην πόλη Σαχτιόρσκ. Σύμφωνα με στελέχη των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, το αεροσκάφος επλήγη από πύραυλο, αλλά ακόμη μελετούν τα δεδομένα που έχουν συλλέξει ώστε να εξακριβώσουν εάν εκτοξεύθηκε από τους αντάρτες. Σύμφωνα με μηνύματα στο Διαδίκτυο και τηλεφωνικές συνδιαλέξεις που ανέφεραν ότι υπέκλεψαν οι ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών, το αεροσκάφος ενδέχεται να καταρρίφθηκε από τους αντάρτες οι οποίοι νόμιζαν εσφαλμένα ότι πρόκειται για ουκρανικό στρατιωτικό αεροσκάφος.
Malaysia Airlines MH17 Plane Crashes on Ukraine-Russia Border - 17.07.2014 - ORIGINAL VIDEO00:58reEmbedit
Play
Current Time 0:00
/
Duration Time 0:00
Remaining Time -0:00
Loaded: 0%
Progress: 0%
00:00
Fullscreen
00:00
Mute
Loading
Skip in 0

http://admin.nooz.gr/Uploads/ukrainemalaysia187148.jpg
Αυτό είναι το σύστημα Μπουκ με πυραύλους εδάφους-άερους.

 
RAW: Debris at Malaysian MH17 plane crash site in E. Ukraine00:38reEmbedit
Play
Current Time 0:00
/
Duration Time 0:00
Remaining Time -0:00
Loaded: 0%
Progress: 0%
00:00
Fullscreen
00:00
Mute
Loading
Skip in 0
Τι υποστηρίζει το Κίεβο Ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε ότι "δεν αποκλείει" το ενδεχόμενο το αεροσκάφος της Malaysia Airlines να "καταρρίφθηκε". "Είναι η τρίτη τραγική περίπτωση τις τελευταίες ημέρες, μετά τα αεροπλάνα An-26 και Su-25 των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων τα οποία καταρρίφθηκαν από τη Ρωσία", δήλωσε. "Δεν αποκλείουμε (το ενδεχόμενο) αυτό το αεροπλάνο να καταρρίφθηκε και υπογραμμίζουμε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας δεν πραγματοποίησαν βολές που θα μπορούσαν να πλήξουν στόχους στον αέρα", πρόσθεσε. Εκπρόσωπος του Ποροσένκο δήλωσε ότι ο πρόεδρος θεωρεί ότι η κατάρριψη του αεροσκάφους αφορά σε "τρομοκρατική ενέργεια". "Η σημερινή τραγωδία έδειξε για μια ακόμη φορά ότι η τρομοκρατία δεν περιορίζεται σε μία τοποθεσία, αλλά αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα. Και η επιθετικότητα από το εξωτερικό εναντίον της Ουκρανίας δεν αποτελεί μόνο δικό μας πρόβλημα, αλλά απειλή για ολόκληρη την Ευρώπη και την παγκόσμια ασφάλεια", αναφέρεται σε ανακοίνωση. Ο ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα για την "αεροπορική καταστροφή". Ο επικεφαλής των υπηρεσιών εκτάκτων καταστάσεων της Ουκρανίας, δήλωσε πως οι αυτονομιστές εμποδίζουν τις έρευνες των αρχών, σημειώνοντας: "Το έργο των ερευνών είναι δύσκολο, επειδή μιλάμε για μια μεγάλη ακτίνα (σ.σ. διασποράς των συντριμμιών)... αλλά και διότι οι ένοπλοι τρομοκράτες που βρίσκονται επιτόπου εμποδίζουν τις προσπάθειες". Τι υποστηρίζουν οι αυτονομιστές Το αεροσκάφος καταρρίφθηκε από ένα ουκρανικό πολεμικό αεροσκάφος, το οποίο στη συνέχεια κατέρριψαν οι αυτονομιστές αντάρτες, αναφέρει ο επίσημος ιστότοπός τους. "Μάρτυρες είδαν το Boeing 777 να δέχεται επίθεση από ένα ουκρανικό καταδιωκτικό αεροσκάφος. Λίγο αργότερα το αεροσκάφος κόπηκε στα δύο και έπεσε στο έδαφος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ. Μετά την επίθεση το ουκρανικό αεροσκάφος κατερρίφθη και έπεσε και αυτό στο έδαφος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ", αναφέρει ο επίσημος ιστότοπος της αυτοανακηρυχθείσας Δημοκρατίας. Ανάληψη ευθύνης (;) Ένας από τους διοικητές των αυτονομιστών υποστήριξε μέσω του VKontakte, ότι οι αντάρτες κατέρριψαν άλλο ένα ουκρανικό στρατιωτικό αεροσκάφος An-26, περίπου την ίδια ώρα και στην ίδια περιοχή όπου συνετρίβη το Boeing. Ο Ιγκόρ Γκίρκιν ή Στρέλκοφ, ο αυτοαποκαλούμενος "υπουργός Άμυνας" της "Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ" ανάρτησε ένα βίντεο στο οποίο διακρίνεται πυκνός μαύρος καπνός να υψώνεται από το σημείο όπου έπεσε το ουκρανικό μεταγωγικό αεροσκάφος. Το βίντεο αυτό ωστόσο παρουσιάζει μεγάλες ομοιότητες με άλλα που αναρτήθηκαν στο YouTube και υποτίθεται ότι εικονίζουν την πτώση του επιβατικού Boeing. "Μόλις καταρρίψαμε ένα An-26 κοντά στο Σνίζνε" έγραψε ο Στρέλκοφ στις 16:37 (ώρα Ελλάδας).
Το Σνίζνε είναι μια κοινότητα κοντά στο σημείο όπου συνετρίβη το Boeing 777, το οποίο χάθηκε από τις οθόνες των ραντάρ στις 16:20.
Οι αντάρτες υποστηρίζουν ότι το αεροσκάφος των μαλαισιανών αερογραμμών καταρρίφθηκε από τις ουκρανικές δυνάμεις και καταγγέλλουν την ενέργεια αυτή ως "προβοκάτσια". "Παράθυρο" για εκεχειρία; Πάντως, ένας ηγέτης των ανταρτών ανέφερε στο πρακτορείο RIA πως θα συμφωνούσαν να κηρυχθεί μια ολιγοήμερη εκεχειρία στην περιοχή για να επιτραπεί να ανασυρθούν τα συντρίμμια και οι σοροί των θυμάτων και να διεξαχθούν έρευνες. Οι αντάρτες οι οποίοι έχουν εξεγερθεί εναντίον της κεντρικής εξουσίας του Κιέβου βρίσκονται σε επαφή με εκπροσώπους των εθνικών αρχών και συζητούν το ενδεχόμενο να επιτρέψουν την πρόσβαση στην περιοχή τόσο των αρμόδιων ουκρανικών υπηρεσιών όσο και διεθνών, δήλωσε ο Αλεξάντερ Μπαραντέι, πρωθυπουργός της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ.
Το αεροσκάφος πετούσε σε ύψος 33.000 ποδών (ή 10 χλμ.), δηλαδή περίπου 1.000 πόδια πάνω από το τμήμα του εναέριου χώρου της χώρας που έχουν κλείσει οι ουκρανικές αρχές, δήλωσε η Eurocontrol.
Embedded image permalink
Εντυπωσιακή απεικόνιση του εναέριου χώρου της Ευρώπης, λίγη ώρα μετά τη συντριβή. Όλα τα αεροσκάφη αποφεύγουν την Ουκρανία.
Μαλαισία
Ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Νατζίμπ Ράζακ δήλωσε σοκαρισμένος μετά την είδηση της συντριβής του αεροσκάφους. "Είμαι σοκαρισμένος από τις πληροφορίες ότι ένα αεροσκάφος των MH συνετρίβη. Ξεκινάμε αμέσως έρευνα", ανέφερε στο Τwitter. Δεσμεύτηκε ότι "δεν θα μείνει πέτρα που δεν θα σηκώσει" στις έρευνες σχετικά με τις συνθήκες υπό τις οποίες συνετρίβη το αεροσκάφος. Η Malaysian Airlines έγραψε στο Twitter ότι έχασε επαφή με την πτήση ΜΗ17 από Άμστερνταμ και ότι η τελευταία γνωστή θέση του ήταν πάνω από την Ουκρανία. Ολλανδία Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε δήλωσε: "Είμαι βαθιά σοκαρισμένος από τις δραματικές πληροφορίες σχετικά με τη συντριβή της πτήσης MH17 των Malaysia Airlines". Ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Φρανς Τίμερμανς, έκανε λόγο για "μαύρη ημέρα για την Ολλανδία". Τόνισε ότι στα συνεργεία έρευνας και διάσωσης που θα μεταβούν στην περιοχή της συντριβής πρέπει να δοθεί απρόσκοπτη και ασφαλής πρόσβαση. Πρόσθεσε ότι είναι αναγκαίο να διεξαχθεί μια ανεξάρτητη έρευνα για τις συνθήκες υπό τις οποίες συνετρίβη το επιβατικό αεροσκάφος.
Συνομιλία Ομπάμα- Πούτιν Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ενημέρωσε τον Μπαράκ Ομπάμα στη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας για την συντριβή του αεροσκάφους, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο. Οι δύο ηγέτες ήταν προγραμματισμένο να έχουν συνομιλία για την κατάσταση στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε γνωστή η είδηση της συντριβής του Boeing 777. ΗΠΑ   Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι η συντριβή του αεροσκάφους είναι μια "φοβερή τραγωδία" και ότι οι ΗΠΑ θα προσφέρουν οποιαδήποτε βοήθεια κριθεί απαραίτητη για να συμβάλουν να εξακριβωθεί τι ακριβώς συνέβη. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Ποροσένκο και τον πρωθυπουργό της Μαλαισίας Νατζίμπ Ράζακ. Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ποροσένκο είχε ο και αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, προσφέροντας στις ουκρανικές αρχές τη βοήθεια της Ουάσιγκτον στις προσπάθειες του Κιέβου να ερευνήσει και να προσδιορίσει τα αίτια της συντριβής. Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι η συντριβή του αεροσκάφους προφανώς δεν ήταν "ατύχημα" και ότι το αεροπλάνο "εξερράγη στους αιθέρες". Χαρακτήρισε την κατάρριψη του αεροσκάφους ως ένα "πολύ σοβαρό επεισόδιο" και πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλά ερωτήματα στα οποία πρέπει να δοθούν απαντήσεις. People inspecting the smouldering crash site Ρωσία Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι θεωρεί πως η Ουκρανία φέρει την ευθύνη για την κατάρριψη του αεροσκάφους, υποστηρίζοντας ότι η τραγωδία αυτή θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί εάν το Κίεβο δεν είχε αρχίσει εκ νέου στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των αυτονομιστών. "Χωρίς αμφιβολία η κυβέρνηση στο έδαφος της οποίας συνέβη φέρει την ευθύνη για αυτή την τρομακτική τραγωδία", είπε, προσθέτοντας ότι ο ίδιος έδωσε οδηγία στις ρωσικές αρχές να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν ώστε να συνδράμουν τις έρευνες σχετικά με τις συνθήκες υπό τις οποίες σημειώθηκε η συντριβή. Νωρίτερα, εξέφρασε τα βαθιά του συλλυπητήρια στον πρωθυπουργό της Μαλαισίας Νατζίμπ Ράζακ. H κυβέρνηση της Ρωσίας ζήτησε την άδεια από την ουκρανική κυβέρνηση να βοηθήσει στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στο σημείο της συντριβής του αεροσκάφους των μαλαισιανών αερογραμμών στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε το υπουργείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Περιστατικών.
Malaysia Airliner MH17 flight from Amsterdam to Kuala Lumpur shot down in eastern Ukraine00:31reEmbedit
Play
Current Time 0:00
/
Duration Time 0:00
Remaining Time -0:00
Loaded: 0%
Progress: 0%
00:00
Fullscreen
00:00
Mute
Loading
Skip in 0
Malaysia Airlines shot down in Ukraine01:12reEmbedit
Play
Current Time 0:00
/
Duration Time 0:00
Remaining Time -0:00
Loaded: 0%
Progress: 0%
00:00
Fullscreen
00:00
Mute
Loading
Skip in 0
Αυστραλία Πιθανόν φιλορώσοι αυτονομιστές να βρίσκονται πίσω από την συντριβή του αεροσκάφους, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τόνι Άμποτ. Βρετανία Ο βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, ανέφερε: "Είμαι σοκαρισμένος και θλιμμένος από την αεροπορική τραγωδία των Μαλαισιανών Αερογραμμών. Αξιωματούχοι του Whitehall πραγματοποιούν συνάντηση για να εξετάσουν τα γεγονότα".  "Δε μιλάμε για τον αριθμό των θυμάτων. Προτεραιότητά μας είναι να μάθουμε εάν εμπλέκονται Βρετανοί", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος του υπουργείο Εξωτερικών. Γερμανία Έκκληση για τη διεξαγωγή ανεξάρτητης, διεθνούς έρευνας σχετικά με τη συντριβή του αεροσκάφους της Malaysia Airlines στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, έκανε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγιερ. Γαλλία H κυβέρνηση της Γαλλίας ζήτησε "να γίνουν τα πάντα προκειμένου να πέσει φως στις συνθήκες" πίσω από τη συντριβή, τόνισε ο Φρανσουά Ολάντ. Ο Ολάντ ένιωσε, ανέφερε η ανακοίνωση, "βαθιά συναισθήματα" μόλις πληροφορήθηκε το γεγονός και εξέφρασε "την αλληλεγγύη του" στους συγγενείς των θυμάτων. Τουλάχιστον τέσσερις Γάλλοι επέβαιναν στη μοιραία πτήση δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς. "Πρέπει να ξεκινήσει άμεσα έρευνα για αυτήν τη μεγάλη τραγωδία", συμπλήρωσε. Ευρωπαϊκή Ένωση Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική, βαρόνη Κάθριν Άστον, ζήτησε να διεξαχθεί διεθνής έρευνα για να εξακριβωθούν τα αίτια της συντριβής και όλα τα μέρη να "μοιραστούν όλες τις σχετικές πληροφορίες". "Είμαστε συγκλονισμένοι από τις πληροφορίες σχετικά με τις συνθήκες της τραγικής συντριβής στην ουκρανική επικράτεια της πτήσης των Malaysia Airlines και την απώλεια τόσων πολλών ζωών", ανάφερε ανακοίνωση. "Χωρίς να κάνουμε πρόωρες κρίσεις για τα γεγονότα που οδήγησαν στη συντριβή, καλούμε όλες τις πλευρές να σταματήσουν τον παραλογισμό της απώλειας ζωών στην ανατολική Ουκρανία, να απέχουν από κάθε κλιμάκωση και να συμφωνήσουν σε άμεση κατάπαυση του πυρός". Εικόνα από την απογείωση της μοιραίας πτήσης "Βυθίστηκαν" οι αγορές Το χρηματιστήριο στη Wall Street έκλεισε με πτώση, στον απόηχο της τραγωδίας. Ο δείκτης Dow Jones της βιομηχανίας, ο οποίος είχε κλείσει με ρεκόρ στην προηγούμενη συνεδρίαση, απώλεσε 161,39 μονάδες (-0,94%) και έκλεισε στις 16.976,81 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq, των εταιρειών τεχνολογίας και ναυτιλίας, έκλεισε με πτώση 62,52 μονάδων (-1,41%), στις 4.363,45 μονάδες. Ο δείκτης S&P 500, ο οποίος θεωρείται ενδεικτικός της ευρύτερης τάσης, έκλεισε με πτώση 23,45 μονάδων (-1,18%), στις 1.958,12 μονάδες. Πτώση σημείωναν οι δείκτες στα Χρηματιστήρια της Ευρώπης περί το τέλος των συνεδριάσεών τους αφότου μεταδόθηκε η είδηση της συντριβής. Map showing the flight path and crash site of flight MH17
/ / Πηγή: BBC/NOOZ

Δεν υπάρχουν σχόλια: