Δευτέρα 21 Μαΐου 2012
Την πρόταση του ΠαΣοΚ για την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου παρουσίασε στον πρωθυπουργό κ. Π. Πικραμμένο ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλος ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις.. Βρυξέλλες.
Τα στοιχεία της πρότασης του τα ανέλυσε και σε επιστολή που έστειλε στους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την ακαδημαϊκή κοινότητα.
Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ πρότεινε έξι σημεία, με βάση τα οποία μπορεί να γίνει ασφαλής επαναδιαπραγμάτευση: Να μην γίνουν περικοπές στα εισοδήματα. Να προστατευθεί ο θεσμός των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Να αυξηθούν δραστικά τα επίπεδα ρευστότητας κατά 50 δισ. ευρώ.
Να απελευθερωθούν άμεσα δημόσιες και ιδωτικές επενδύσεις σε υποδομές συνολικού προυπολογισμού άνω των 55 δισ. ευρώ. Να εφαρμοστούν οι πολιτικές δεσμεύσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 27ης Οκτωβρίου 2011 για το πακέτο αναπτυξιακής βοήθειας προς την Ελλάδα, με την άμεση κινητοποίηση των υφισταμένων κοινοτικών πόρων καθώς και των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Να στηριχθούν με κονδύλια του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου όλα τα προγράμματα για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων και ιδίως προγράμματα ενίσχυσης της νεανικής επιχειρηματικότητας, κατάρτισης, αυτεπιστασίας των ΟΤΑ και κοινωφελούς εργασίας.
Στις δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι ζήτησε από τον κ. Πικραμμένο να επαναφέρει στις συζητήσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το ζήτημα της οργανωμένης και πραγματικής αναπτυξιακής βοήθειας προς την Ελλάδα.
Οπως είπε, το λεγόμενο ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ, είναι μια ειλημμένη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η οποία έχει επιβεβαιωθεί σε τρεις συνεχόμενες Συνόδους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον Ιούλιο, τον Οκτώβριο, το Νοέμβριο «και καλό είναι να επιβεβαιωθεί και μεθαύριο στις Βρυξέλλες».
Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι ήρθε η ώρα να γίνουν τα λόγια πράξεις, και να απελευθερωθούν τα υφιστάμενα κονδύλια για τη στήριξη μεγάλων αναπτυξιακών σχεδίων στην Ελλάδα.
« Προσκρούουμε διαρκώς σε γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, σε νομικά εμπόδια. Έχω αγωνιστεί επί πολύ καιρό για την υπέρβαση αυτών των εμποδίων, έχω θέσει τα θέματα με την πρόσφατη επιστολή μου προς τον κ. Μπαρόζο και αυτό ήταν το κύριο αντικείμενο της συζήτησης που είχαμε προχθές με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον κ. Σούλτς.
Ο κ. Σούλτς με ενημέρωσε ότι θα υποβάλλει στους Αρχηγούς κρατών και Κυβερνήσεων -γιατί κι αυτός θα παραστεί στη Σύνοδο- πολύ συγκεκριμένη πρόταση για πρακτικά μέτρα αναπτυξιακής βοήθειας προς την Ελλάδα», πρόσθεσε.
Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε ωραία ιδέα την ύπαρξη ομολόγων για τη στήριξη και τη χρηματοδότηση συγκεκριμένων αναπτυξιακών έργων, «αρκεί να την υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία προς το παρόν ζητάει να της εγγυηθεί η Ελλάδα ότι θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της ακόμη και στην περίπτωση που θα συμβεί να φύγει από το ευρώ. Αυτό είναι μια προσβολή προς την Ελλάδα, η οποία πρέπει αμέσως να αρθεί», είπε.
Επιπλέον, σημείωσε ότι στο πλαίσιο της δανειακής σύμβασης έχουν δοθεί στην Ελλάδα και βρίσκονται σε λογαριασμό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας τα 25 από τα συνολικά 50 δισ. ευρώ που προβλέπονται, για τη στήριξη των Τραπεζών και των καταθέσεων που βρίσκονται σε αυτές.
Τις επόμενες ώρες ή το αργότερο τις επόμενες δυο μέρες, πρέπει να ληφθεί η απόφαση για να μεταφερθούν τα χρήματα αυτά στους λογαριασμούς των τραπεζών, τα χαρτοφυλάκια των οποίων περιέρχονται κατά συντριπτική πλειονότητα στο δημόσιο, που γίνεται ο βασικός στρατηγικός μέτοχος και μέσω κοινών μετοχών ασκεί τον έλεγχο, ιδίως τον στρατηγικό έλεγχο των τραπεζών.
«Είπα στον κ. Πικραμμένο ότι εμείς ως ΠΑΣΟΚ συμφωνούμε να γίνει η εκταμίευση των ποσών αυτών με τους όρους που προβλέπει η νομοθεσία, με όλες τις εγγυήσεις που απαιτούνται ώστε τα χρήματα αυτά τελικά να βοηθήσουν τη ρευστότητα στην αγορά, τις επενδύσεις, τις επιχειρήσεις, την καταπολέμηση της ανεργίας.
Αλλά, πρέπει να τοποθετηθούν και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις στο μείζον αυτό ερώτημα. Συμφωνούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις να εκταμιευτούν αυτά τα 25 δισ. ευρώ για τη στήριξη των καταθέσεων των Ελλήνων πολιτών; Όσοι έχουν επιφυλάξεις για τη δανειακή σύμβαση και δεν τη θέλουν και την κατηγορούν και τη θεωρούν ως κάτι που πρέπει να ακυρωθεί στην πράξη, θέλουν να πάρουμε τα λεφτά; Ή νομίζουν ότι θα παίρνουμε τα λεφτά αλλά θα βρισκόμαστε εκτός του πλαισίου του σύμβασης, χωρίς να υπάρχει η νομική και πολιτική βάση της σύμβασης αυτής;», σημείωσε ο κ. Βενιζέλος.
Το δίλημμα και ο διμέτωπος
Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, προσδιόρισε το δίλλημα των εκλογών της 17ης Ιουνίου ως εξής: Αν η Ελλάδα καταγγείλει μονομερώς τη δανειακή σύμβαση, οδηγώντας τον εαυτό της με μαθηματική ακρίβεια εκτός ευρώ υπό συνθήκες εξαθλίωσης, ή αν η Ελλάδα θα διεκδικήσει οργανωμένα και θα πετύχει την αναθεώρηση των όρων της δανειακής σύμβασης που είναι κρίσιμη για την κοινωνία και τους πολίτες, χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τη θέση της στο ευρώ, χωρίς να θέσει σε κίνδυνο την εκταμίευση του δανείου.
Επισήμανε όμως ότι και η παράταση του χρόνου προσαρμογής πρέπει να έχει ασφαλή χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και το ευρωομόλογο είναι καλή ιδέα υπό την προυπόθεση ότι μας δίνει χρήμα με όρους φτηνότερους και καλύτερους από αυτούς που μας δίνει το PSI και η δανειακή σύμβαση. «Τώρα πληρώνουμε επιτόκια 2%, ενώ το μέσο επιτόκιο είναι περίπου 3,6%. Εάν το ευρωομόλογο μας δίνει καλύτερους όρους είναι μια καλή ιδέα. Αν πίσω από το ευρωομόλογο κρύβεται επιδείνωση των όρων της δανειακής σύμβασης, η ιδέα δεν είναι πρακτικά καλή για την Ελλάδα. Άρα, σημασία έχουν οι λεπτομέρειες και οι συγκεκριμένοι όροι», είπε.
Ο κ. Βενιζέλος επενάλαβε ότι το ΠαΣοΚ δίνει έναν διμέτωπο αγώνα : Κατά της Δεξιάς, κατά της συντήρησης, κατά αυτών που οδήγησαν αλόγιστα τη χώρα σε εκλογές και αδιέξοδο επιδιώκοντας τη φενάκη, την ψευδαίσθηση μιας κυβερνητικής αυτοδυναμίας που είναι πολύ μακριά από την πραγματικότητα και από τις επιθυμίες του ελληνικού λαού.
« Δίνουμε μάχη μ' αυτούς που δεν είπαν ποτέ ένα λόγο αυτοκριτικής για όσα έκαναν μέχρι το 2009. Δίνουμε μάχη μ' αυτούς οι οποίοι δε στήριξαν όπως έπρεπε την κυβέρνηση Παπαδήμου, γιατί είχαν το βλέμμα στραμμένο σε μια μικροκομματική επιδίωξη μέσω εκλογών και χτύπησαν στον τοίχο του ελληνικού λαού.
Και κατά του τυχοδιωκτισμού, του οπορτουνισμού, της ανευθυνότητας, του λαϊκισμού, της δημαγωγίας. Γιατί κάνουν λάθος όσοι νομίζουν ότι λένε πράγματα κάποιοι προεκλογικά αλλά δεν πρόκειται να τα κάνουν γιατί δεν είναι σοβαρά, δεν είναι υπεύθυνα, δεν είναι εφικτά. Όχι. πρέπει αυτά που λέμε προεκλογικά, να τα κάνουμε μετεκλογικά. Κι ο καθένας μπορεί να σκεφτεί, βλέποντας όλες αυτές τις μέρες τι λέγεται, τι αντιφατικό, τι αόριστο, τι ανεύθυνο, τι επικίνδυνο είναι αυτό που λέγεται. Ο καθένας λοιπόν πρέπει να το σταθμίσει αυτό και να δει πού θα δώσει την ψήφο του. Εμείς λοιπόν λέμε: Κυβέρνηση στις 18 Ιουνίου, με κορμό την υπεύθυνη Κεντροαριστερά, με κορμό τη δημοκρατική παράταξη όπως την εκφράζει το ΠΑΣΟΚ και άλλες δυνάμεις βεβαίως. Αλλά πρωτίστως το ΠΑΣΟΚ», παρατήρησε.
Ντιμπέιτ
Σχετικά με το θέμα του ντιμπέιτ ο κ. Βενιζέλος απάντησε ότι τωρα που άλλαξαν οι συχετισμοί, που δεν υπάρχουν προϋποθέσεις αυτοδυναμίας, τώρα που ο λαός θέλει συνεργασίες, εφικτές και υπεύθυνες, «έρχεται ο κ. Σαμαράς και λέει: " Τον κ. Βενιζέλο τον φοβόμουνα στο debate, μπορώ όμως να κάνω ένα debate με τον κ. Τσίπρα". Και ο κ. Τσίπρας, ο οποίος είναι υπέρ της απλής αναλογικής, υπέρ της ισότιμης μεταχείρισης των κομμάτων, σπεύδει να παίξει με αλαζονεία το νέο του ρόλο και να πάει να κάνει ένα debate με τον κ. Σαμαρά. Ωραία, αν θέλουν να κάνουν ο κ. Σαμαράς και ο κ. Τσίπρας ένα debate, μπορούμε να κάνουμε την εξής συμφωνία: Ας το κάνουν κι όποιος νικήσει να έρθει να κάνει ένα debate μαζί μου…», σημείωσε αστειευόμενος.ΒΗΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου