Feed Posts

Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Τροϊκανή εντολή για κυβέρνηση - Κόβουν 1 δισ. ευρώ από τη δόση του Μαΐου για να στείλουν μήνυμα στην Αθήνα

Πέμπτη 10 Μαΐου 2012
«Κουτσουρεμένη» θα δοθεί τελικά σήμερα η δόση του Μαΐου από την ευρωζώνη, έπειτα από μια πρωτοφανή στα δύο χρόνια του Μνημονίου απόφαση που επιχειρεί να .. στείλει ένα έμμεσο, πλην σαφές πολιτικό μήνυμα στη χώρα ότι η συνέχιση της δανειοδότησής της εξαρτάται από την τήρηση των μνημονιακών της δεσμεύσεων.
Το αρμόδιο για τη χορήγηση των κονδυλίων Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αποφάσισε χθες το βράδυ ότι θα εκταμιεύσει μόνο 4,2 δισ. ευρώ από τα 5,2 δισ. ευρώ που ήταν κανονικά η δόση. Το σύνολο αυτού το ποσού θα διατεθεί για την εξόφληση δανειακών υποχρεώσεων της χώρας, ενώ δεν θα δοθεί το μέρος της δόσης που προοριζόταν για τις ανάγκες του προϋπολογισμού. Ο συμβολισμός είναι προφανής, αν και το ίδιο το Ταμείο σπεύδει να διευκρινίσει στην ανακοίνωσή του ότι «το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ δεν χρειάζεται πριν από τον Ιούνιο και θα διατεθεί ανάλογα με τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας».
ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ. Πράγματι, υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι υπάρχουν επαρκή ταμειακά διαθέσιμα για να καλυφθούν οι ανάγκες πληρωμής μισθών και συντάξεων τουλάχιστον του Ιουνίου. «Εχει προβλεφθεί μαξιλάρι», σημειώνουν.
Οπως παρατηρούν πολιτικοί αναλυτές, η απόφαση αυτή είναι αποτέλεσμα των ανησυχιών που δημιούργησε στην ευρωζώνη το εκλογικό αποτέλεσμα και ειδικότερα η ανάδειξη δυνάμεων που μιλούν για στάση πληρωμών. Οι πολιτικές ηγεσίες της Ευρώπης είναι και αυτές υπόλογες απέναντι στους δικούς τους λαούς, σχολίαζαν οι παρατηρητές. Χαρακτηριστικά, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε στο πρακτορείο Ρόιτερ ότι «από τη στιγμή που μεγάλες πολιτικές δυνάμεις λένε ότι θα κηρύξουν ούτως ή άλλως χρεοκοπία, γιατί να τους δώσουμε μερικά ακόμη δισεκατομμύρια;».
Αλλοι σχολιαστές σημείωναν ότι πρόκειται για μια πίεση στην Αθήνα ώστε να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού η οποία να στηρίζει το Μνημόνιο. Γεγονός είναι ότι η απόφαση αιφνιδίασε, αφού ακόμη και ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν Αμαντέου Αλταφάζ δήλωνε χθες το μεσημέρι στις Βρυξέλλες πως το ποσό των 5,2 δισ. ευρώ επρόκειτο να εκταμιευθεί σήμερα.
ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ. Ωστόσο είχε προηγηθεί έντονο παρασκήνιο καθώς προχθές το βράδυ συνεδρίασαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών των 6 μεγάλων χωρών της ευρωζώνης και οι 3 (Γερμανία, Ολλανδία και Ιταλία) έθεσαν θέμα αναβολής της πληρωμής της δόσης. Η ελληνική κυβέρνηση ενημερώθηκε και, σύμφωνα με πληροφορίες, επιχείρησε να αποτρέψει μια αρνητική απόφαση σημειώνοντας ότι αυτή θα λειτουργήσει «αντιπαραγωγικά». Τελικά επικράτησε η ενδιάμεση λύση της μερικής εκταμίευσης.
Η εκταμίευση των 4,2 δισ. ευρώ θα γίνει σήμερα και, όπως ανέφερε το Ταμείο σε ανακοίνωσή του, τα χρήματα θα μεταβιβαστούν στον ειδικό λογαριασμό που τηρείται για την εξόφληση του χρέους. Από το ποσό αυτό, το μεγαλύτερο μέρος θα δοθεί στις 18 Μαΐου για την εξόφληση ομολόγου της ΕΚΤ ύψους 3,5 δισ. ευρώ (συν 473 εκατ. ευρώ τόκων που αντιστοιχούν). Σε εκκρεμότητα παραμένει, εξάλλου, το αν θα πληρωθεί το ομόλογο βρετανικού δικαίου των 435 εκατ. ευρώ που λήγει στις 15 Μαΐου και δεν έχει υπαχθεί στο κούρεμα του PSI. Αν αποφασισθεί να πληρωθεί, τα 4,2 δισ. ευρώ δεν θα επαρκούν για τις δανειακές ανάγκες και θα χρειασθεί να χρησιμοποιηθεί και μέρος των ταμειακών διαθεσίμων της χώρας, τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέρχονταν χθες σε περίπου 4 δισ. ευρώ. Η ευρωζώνη ήταν στην πραγματικότητα νομικά δεσμευμένη να εκταμιεύσει τη δόση των 5,2 δισ. ευρώ, αφού αποτελεί μέρος του εγκεκριμένου ποσού του πρώτου τριμήνου της νέας δανειακής σύμβασης.
Ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο για την επόμενη δόση, η οποία θα αποφασισθεί με βάση την έως τότε εφαρμογή του Μνημονίου και τη συμφωνία για τα μέτρα 11,6 δισ. ευρώ της διετίας 2013-2014.
Οπως προειδοποίησε χθες ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, η καταβολή των επόμενων δόσεων τελεί υπό την αίρεση ότι θα σχηματιστεί μια κυβέρνηση που να σέβεται τους κανόνες που έχουν τεθεί.
Το όλο θέμα αναμένεται να τεθεί στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης τη Δευτέρα, όπου δεν είναι βέβαιο ποιος θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα.ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: