Feed Posts

Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Διεθνής Τύπος: Νέες εκλογές στον ορίζοντα Χωρίς ηγέτη, σε κίνδυνο το μέλλον της Ελλάδας στην ΕΕ

Διεθνής Τύπος: Νέες εκλογές στον ορίζοντα
Στις προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού στην Ελλάδα αναφέρονται τα ξένα μέσα ενημέρωσης, αναμεταδίδοντας την... αποτυχία των συνομιλιών του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και τις ευρωπαϊκές πιέσεις για λύση στο πολιτικό αδιέξοδο. Παράλληλα, θεωρούν επιτακτική την ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης.
«Τρίτη προσπάθεια στην Ελλάδα για τον σχηματισμό κυβέρνησης» είναι ο τίτλος του BBC
Το βρετανικό δίκτυο αναφέρεται στις άκαρπες μέχρι στιγμής προσπάθειες για συγκρότηση κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι το πιθανότερο είναι να αποτύχει και η προσπάθεια του Ευάγγελου Βενιζέλου που θα λάβει την Πέμπτη τη διερευνητική εντολή.
Τόσο το πρακτορείο Reuters όσο και το Associated Press αναμεταδίδουν την αποτυχία των συνομιλιών του Αλέξη Τσίπρα με τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων και την απόφαση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) να αποδεσμεύσει σε δύο φάσεις την ήδη εγκεκριμένη δόση του Μαΐου προς την Ελλάδα, ύψους 5,2 δισ. ευρώ.
«Μόνη της η Ελλάδα πρέπει να αποφασίσει για την τύχη της» είναι ο τίτλος των Financial Times. Η εφημερίδα «βλέπει» νέες εκλογές στον ορίζοντα, ωστόσο, εκτιμά ότι το αποτέλεσμα δεν θα είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που εκφράστηκε στις κάλπες της 6ης Μαΐου.
«Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι οι Έλληνες πρέπει να καταλάβουν πλέον την επιλογή που βρίσκεται μπροστά τους. Ενώ είναι δημοκρατικό τους δικαίωμα να "σκίσουν" κάθε συμφωνία που έχει γίνει στο όνομά τους, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι κάτι τέτοιο θα είχε συνέπειες. Χωρίς την ανοχή των πιστωτών τους, μια τέτοια πράξη θα οδηγήσει τη χώρα σε χρεοκοπία και θα κινδυνεύσει να βγάλει τη χώρα από την Ευρωζώνη» γράφουν οι Financial Times.
Η εφημερίδα τονίζει ότι σε περίπτωση που δεν σχηματιστεί ισχυρή κυβέρνηση στην Ελλάδα, «η Ευρώπη θα πρέπει να προετοιμαστεί για το αναπόφευκτο».
Σε περίπτωση που η Ελλάδα βγει από το ευρώ, «θα πρέπει να γίνουν προσπάθειες για αυτούς που ακολουθούν προγράμματα (λιτότητας), προκειμένου να προστατευθούν από την τρικυμία. Αλλά η Ελλάδα θα πρέπει να αποφασίσει η ίδια για τη μοίρα της» καταλήγει το άρθρο.
«Χωρίς ηγέτη, το μέλλον της Ελλάδας στην ΕΕ σε κίνδυνο» είναι ο τίτλος τηςUSA Today. H εφημερίδα αναφέρεται στις αποτυχημένες προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης στη χώρα.
«Άλλη μια μέρα χωρίς κυβέρνηση ξεκινά στην Ελλάδα» γράφει το CNN, αναφερόμενο στις προσπάθειες του Αλέξη Τσίπρα για σχηματισμό κυβέρνησης και στο ενδεχόμενο νέων εκλογών.
«Η Ελλάδα υπέγραψε το δημοσιονομικό σύμφωνο και τα υπεσχημένα πρέπει να εφαρμόζονται. Εξ άλλου δεν θα ήταν δυνατόν να χαραχθεί ευρωπαϊκή πολιτική αν κάθε νεοεκλεγμένη κυβέρνηση ανακάλυπτε εκ νέου τον τροχό. Προφανώς οι Έλληνες εταίροι μας δεν έχουν αντιληφθεί ότι η πολιτική του Βερολίνου έναντι της Ελλάδας είναι αμφιλεγόμενη εδώ. Τι θα γίνονταν, αν οι Γερμανοί σταματούσαν τη χορήγηση κάθε βοήθειας;» διερωτάται η Frankurter Allgemeine Zeitung. Οι διαβουλεύσεις που θα ξεκινήσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος την Πέμπτη είναι πρώτο θέμα στη γερμανική Suddeutsche Zeitung. Η εφημερίδα τονίζει ότι είναι η τελευταία ευκαιρία για να αποφύγει η χώρα νέα προσφυγή στις κάλπες. Σε σχόλιό της η εφημερίδα θεωρεί ως μόνο πιθανό σενάριο εξόδου από την μετεκλογική κρίση την εκ νέου προσφυγή στις κάλπες. Υπογραμμίζει ότι καταγράφονται δύο τάσεις που αποφασίζουν για την τύχη της Ευρώπης: ο λαϊκισμός και ο εθνικισμός. «Υπάρχουν δύο προϋποθέσεις για να σπάσουν οι δύο αυτές τάσεις» υποστηρίζει ο δημοσιογράφος. «Κατ΄αρχήν θα πρέπει ο Ολάντ να ενταφιάσει τη δήθεν εναλλακτική ανάμεσα στην πολιτική λιτότητας και την ανάπτυξη, και δεύτερον η Αθήνα θα πρέπει να πάρει σκληρές αποφάσεις τους επόμενους μήνες. Σε αντίθετη περίπτωση το ΔΝΤ θα σταματήσει τη χρηματοδότηση. Κι αν δεν σχηματιστεί κυβερνητική πλειοψηφία για να συνεχιστεί η προδιαγεγραμμένη πορεία προς τη σωτηρία, τότε δεν απομένει παρά το χάος, η οικονομική κατάρρευση και η ανεξέλεγκτη έξοδος από το ευρώ» αναφέρει ο Γερμανός σχολιαστής. «Τι θα γίνονταν η Ελλάδα αν συνέχιζε αυτή την τυφλή πολιτική λιτότητας; Αυτή η ερώτηση μοιάζει να μην απασχολεί τους κυρίους των χρηματαγορών. Θα έπρεπε όμως. Γιατί το ότι οι Έλληνες εξέλεξαν ακραία κόμματα οφείλεται ακριβώς σε αυτό. Αν λοιπόν οι χρηματαγορές ενδιαφέρονταν πραγματικά για σταθερότητα, δεν θα υποστήριζαν μια τέτοια καταστροφική πολιτική όπως ακολουθείται αναγκαστικά στην ευρωζώνη υπό την ηγεσία της Άνγκελα Μέρκελ» αναφέρει η αριστερή εφημερίδα TAZ.ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: