Feed Posts

Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

"Κερδισμένοι και χαμένοι από το «κούρεμα» Β.΄ ΠΑΡΑΠΕΙΣΤΙΚΕΣ ΟΙ ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ" του Γιάννη Κορομήλη

http://www.olympio-bima.gr/images/logo.gif 
Τρίτη 13 Μαρτίου 2012
Όπως γράψαμε στο χθεσινό μας φύλλο η Ελλάδα χρεοκόπησε και τυπικά πλην συντεταγμένα και οι διεθνείς κερδοσκόποι – τζογαδόροι κέρδισαν τρία δις ευρώ περίπου, δηλ. περισσότερα..
από ένα τρισεκατομμύριο δραχμές! Το πραγματικό όφελος της χώρας μας είναι 46 δις ευρώ περίπου. Όχι πως τα λεφτά αυτά είναι λίγα, αλλά δυστυχώς δε μας βγάζουν από την κρίση ούτε γλιτώνουν οριστικά τη χώρα από το ενδεχόμενο μελλοντικής στάσης πληρωμών( ασύντακτη χρεοκοπία), από την λήψη νέων επώδυνων μέτρων και από ένα νέο (τρίτο) μνημόνιο. Με δυο λόγια το μέλλον της χώρας μας, παρά την επιτυχία του PSI, προδιαγράφεται σκοτεινό. Κι αυτό γιατί, πέραν των δυο σοβαρών λόγων που προαναφέραμε, συντρέχουν και οι εξής:

3. Το συνολικό δημοσιονομικό χρέος μας μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της ανταλλαγής παλιών ομολόγων με νέα «κουρεμένης» αξίας» και του δανείου των 130 δις που προβλέπει η νέα δανειακή σύμβαση θα ξεπεράσει τα 400 δις ευρώ. Θα φτάσει στο 200% του ΑΕΠ! Ας δούμε αναλυτικά πώς προκύπτει αυτό το δυσθεώρητο ποσό.

Πριν από το κούρεμα το δημοσιονομικό μας χρέος ήταν 368 δις ευρώ( 171% του ΑΕΠ) με το PSI «κουρεύτηκαν» περίπου 198 δις επομένως έμειναν ως είχαν τα υπόλοιπα δηλ. 170 δις. Τα «κουρεμένα» έχουν πλέον ονομαστική αξία περίπου 95 δις ευρώ.

Από το πρώτο μνημόνιο θα πάρουμε συνολικά 110 δις( Ηδη πήραμε τα 76. Από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στήριξης θα δανειστούμε 60 δις( θα τα δώσουμε στις τράπεζες) και με τη νέα δανειακή σύμβαση θα μας δοθούν σταδιακά άλλα 130 δις.

4. Το συνολικό μας χρέος πρέπει – αυτό προβλέπει το μνημόνιο 2 – να μειωθεί στο 120,5% μετά από οκτώ χρόνια δηλ. το 2020. Γιατί μ’ αυτό το ποσοστό θα είναι βιώσιμο όπως ισχυρίζονται Παπαδήμος, Βενιζέλος και το ιερατείο της Ευρώπης. Το ΔΝΤ έχει πολλές επιφυλάξεις. Το ίδιο και πολλοί διάσημοι οικονομολόγοι. Η αλήθεια είναι ότι μάλλον δεν είναι βιώσιμο. Γιατί τόσο(120%) ήταν το χρέος όταν ο Γ.Παπανδρέου μας οδήγησε στο ΔΝΤ και στην Τροϊκα, τόσο είναι και της Ιταλίας τώρα κι αυτή παίρνει συνεχώς επαχθή κι αντιλαϊκά μέτρα. 

5. Με τα δεδομένα που προαναφέρθηκαν είναι περισσότερο από βέβαιο ότι πέρα από τα οδυνηρά μέτρα, που λαμβάνονται κάθε τρεις και δύο τους τελευταίους 20 μήνες, θα ληφθούν και νέα επαχθέστερα. Και φέτος (τον Ιούνιο και στη συνέχεια) και τα επόμενα χρόνια. Τώρα γιατί παρα ταύτα ο κ. Βενιζέλος που τα ξέρει πολύ καλά πανηγυρίζει, ισχυριζόμενος ότι «κάναμε ένα μεγάλο βήμα προς τη διάσωση της χώρας» μάλλον πρέπει να οφείλεται στην αγωνία του να εκλεγεί, και μάλιστα με όσες τουλάχιστον ψήφους εξελέγη ο Γ.Παπανδρέου, Πρόεδρος του Πα.σο.κ. Παραμένει όμως αμφίβολο αν θα προσέλθουν στις κάλπες τόσοι πολλοί άνθρωποι. Γι’ αυτό και δεν τον ενοχλεί μετά τις τόσες «σωτηρίες» της χώρας από τον Γ.Παπανδρέου, τον Γ.Παπακωνσταντίνου πρώτα και τον ίδιο τον κ. Βενιζέλο στη συνέχεια, να προσθέσει και αυτός άλλη μία. Αυτός μήπως «πληρώνει τη νύφη».

6. Το «κούρεμα» του χρέους, που ο Πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος το χαρακτήρισε «ιστορική επιτυχία» ήταν μεν απαραίτητο, αναγκαίο, θα αποδειχθεί όμως ότι δεν ήταν αρκετό. Ηδη και στην Ευρώπη, μετά το ΔΝΤ, μιλούν για την πιθανότητα νέου «κουρέματος». Κι επειδή στα χέρια των ιδιωτών βρίσκεται πλέον πολύ μικρό τμήμα του χρέους μας (ούτε το ένα τέταρτο του συνόλου), νέο κούρεμα δεν θα είχε αντικείμενο, γι αυτό και κάνουν λόγο για νέο δάνειο άνω των 50 δις ευρώ κάπου μεταξύ 2015 και 2020. Που θα πει λιτότητα και μέτρα για πολλές δεκαετίες ακόμα. Το πόσο «ιστορική επιτυχία» είναι κάτι τέτοιο το καταλαβαίνει ο καθένας.

7. Τα νέα «κουρεμένα» ομόλογα και πριν να υλοποιηθούν(να υπογραφούν και να αντικαταστήσουν τα παλιά ήδη έχουν βγει στις αγορές. Και ξέρετε πόσο αξιολογούνται από αυτές;

Στα 15-20% της ονομαστικής τους αξίας !! Δηλαδή ένα, νέο ομόλογο του Ελληνικού δημοσίου αξίας π.χ. 1000 ευρώ αξιολογείται με 150 έως 200 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι και μετά τη διαγραφή μέρους του χρέους και παρά το γεγονός ότι τα νέα ομόλογα είναι ενυπόθηκα και υπάγονται στο Βρετανικό Δίκαιο,  θεωρούνται ζημιογόνα. Οι αγορές δηλαδή θεωρούν δεδομένο ότι το χρέος μας δεν είναι βιώσιμο έστω κι αν ξεζουμιστεί πλήρως ο ελληνικός λαός. Συμπέρασμα: Η Ελλάδα είναι πλέον στα χέρια της Ευρώπης. Κι αυτό που μας μένει είναι να προσευχόμαστε να αλλάξει μυαλά η Ανγκελα Μέρκελ ή να φύγει από την εξουσία.

Δυστυχώς εκλογές στη Γερμανία θα γίνουν το Φθινόπωρο του 2013 και δεν είναι σίγουρο ότι η κα Μέρκελ θα τις χάσει. Ας το πάρουμε λοιπόν απόφαση. Εμείς πρέπει να σώσουμε (όχι στα λόγια όπως κάνουν οι πολιτικοί μας) μα στην πράξη την πατρίδα μας. Η πατρίδα μας απειλείται. Κι εμείς καλούμαστε, όπως μερικές φορές στο παρελθόν οι πρόγονοί μας, να την προστατέψουμε και να τη βγάλουμε από τη λάσπη. Οι εκλογές είναι η πρώτη μας ευκαιρία. Ας μην την χάσουμε.
ΟΛΥΜΠΙΟ ΒΗΜΑ

KATERINI NEWS http://katerini-blogs.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: