Τρίτη 08 Μαίου 2012
Την ιδέα σχηματισμού κυβέρνησης με πρωθυπουργό που θα υποδειχθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ αποδέχεται το ΠΑΣΟΚ. Ο πρόεδρός του, Ευ. Βενιζέλος, ανέπτυξε χθες την πρότασή του στον Α. Σαμαρά. Εντός των αμέσως ...προσεχών ωρών το ίδιο θα κάνει και με τον Αλ. Τσίπρα, ο οποίος παραλαμβάνει τη διερευνητική εντολή για τη διαμόρφωση κυβερνητικού σχήματος.
Ενα «άλμα» πάνω από την εκλογική του ήττα κάνει το ΠΑΣΟΚ δια του αρχηγού του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος εξακολουθεί να προτάσσει τη «γραμμή» της υπευθυνότητας με στόχο τη συγκρότηση κυβέρνησης και με προτεινόμενο πρωθυπουργό από τον ΣΥΡΙΖΑ, «ικανό να συνθέτει και να εξισορροπεί απόψεις».
Ο κ. Βενιζέλος κατέθεσε την πρότασή του χθες στον κ. Σαμαρά και, εντός των επόμενων ωρών στον κ. Τσίπρα, ο οποίος έχει στα χέρια του σήμερα την ευθύνη της δεύτερης διερευνητικής εντολής - και γνωρίζει ότι ο Φ. Κουβέλης συμφωνεί με την εισήγηση για μια «κυβέρνηση ευρείας προοδευτικής πλειοψηφίας».
Είναι αυτονόητο ότι η πρόταση Βενιζέλου βάζει στο τραπέζι την προεκλογική «δέσμευση» του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ για «κυβέρνηση των αριστερών δυνάμεων», με την υπόσχεση ότι το ΠΑΣΟΚ, ως τρίτο πια κόμμα, θα στηρίξει κάθε κίνηση που θα συμβάλει στην ευόδωση του «σεναρίου».
Αποδεχόμενος δε το αποτέλεσμα των εκλογών που ταυτίζεται με τη συρρίκνωση του ποσοστού του ΠΑΣΟΚ, η ηγεσία της Ιπποκράτους... θυμίζει ότι η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν τη βασική ευθύνη (κατά σειρά εκλογής) και ως φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις.
Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Βενιζέλος αιφνιδίασε με την εμπεριστατωμένη πρότασή του και ως προς τον χρόνο παρουσίασής της και ως προς τις «προδιαγραφές» που θέτει.
«Για λόγους αντιπροσωπευτικότητας, εύρους εκπροσώπησης και ισχυρής νομιμοποίησης, θεωρούμε αναγκαία απολύτως τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ και της Δημοκρατικής Αριστεράς, προφανώς και τη συμμετοχή της Νέας Δημοκρατίας, που ως πρώτο κόμμα έχει λάβει το μπόνους των 50 εδρών», τονίζει στη δήλωσή του ο Ευ. Βενιζέλος, δείχνοντας χωρίς υπεκφυγές το πεδίο δράσης στην «πρωταγωνίστρια» Αριστερά.
Στην πράξη
Προτρέπει επί της ουσίας τον κ. Τσίπρα να κάνει πράξη την προεκλογική του ρητορική, από τη στιγμή που τουλάχιστον το τρίτο κόμμα δεσμεύεται για τη στήριξη της κυβέρνησης που θα συγκροτήσει.
Με πρωθυπουργό; Κατά τον κ. Βενιζέλο πρέπει να είναι ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής, που να μπορεί να ελίσσεται ανάμεσα στις διαφορετικές απόψεις και να διαχειρίζεται με αποφασιστικό τρόπο τη συγκυρία. Μάλιστα περιέγραψε το προφίλ που προτιμά και θα στηρίξει: να απηχεί τη νέα τάση που έχει καταγραφεί με το εκλογικό αποτέλεσμα, που είναι μια τάση προσπάθειας, επαναδιαπραγμάτευσης, επαναπροσδιορισμού.
Είναι γεγονός ότι ο κ. Βενιζέλος, που είχε έτοιμο το περίγραμμα της πρότασης ίσως και πριν την Κυριακή των εκλογών, προσθέτει έναν σημαντικό όρο που επί της ουσίας κλείνει την πόρτα στη συμμετοχή στην κυβέρνηση πολιτικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ.
Ναι μεν θα στηρίξει κυβέρνηση με αριστερό πρόσημο, αλλά δεν επιδιώκει (το αντίθετο) τη συμμετοχή «πράσινων», εκτιμώντας ότι το εκλογικό αποτέλεσμα επιτάσσει την αλλαγή και στα πρόσωπα που διαχειρίζονται την κρίση.
Ηδη από τον ΣΥΡΙΖΑ στελέχη επιχειρούν να χρεώσουν στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο «επικοινωνιακά τρικ» και προθέσεις που οδηγούν σε εκλογές, αλλά με προσπάθεια να μην τις χρεωθεί!
Από την Ιπποκράτους εκφράζουν την έκπληξή τους για τον... συλλογισμό, υποστηρίζοντας ότι απευθύνονται στους πολίτες (και στα κόμματα άρα...) με την ίδια (ωμή) ειλικρίνεια που τους αντιμετώπιζαν προεκλογικά.
Οι όροι συγκρότησης πάντως κυβέρνησης είναι η παραμονή στο ευρώ και η διαμόρφωση του εδάφους για την παράταση της δημοσιονομικής προσαρμογής τουλάχιστον στα τρία χρόνια.
Πρόκειται για τη βάση του διαλόγου εν μέσω των διερευνητικών εντολών...
Μίνιμουμ προγραμματικής συμφωνίας
Πώς θα οδηγηθούμε σε συνεννόηση
Με μια καθαρή πρόταση-δήλωση ο Ευ. Βενιζέλος έστειλε χθες μηνύματα κυρίως προς την Αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας.
Προβάλλοντας τη διαφαινόμενη αλλαγή στην Ευρώπη μετά και την εκλογή του Φρανσουά Ολάντ στην προεδρία της Γαλλίας, ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε την ανάγκη συνεννόησης με τα δύο πρώτα κόμματα, επιμερίζοντας την ευθύνη αναλόγως των εκλογικών ποσοστών.
Τα βασικά σημεία της δήλωσης είναι τα εξής:
- «Θεωρούμε αναγκαία απολύτως τη συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ και της Δημοκρατικής Αριστεράς, προφανώς και τη συμμετοχή της ΝΔ, που ως πρώτο κόμμα έχει λάβει το μπόνους των 50 εδρών.
- Αντιλαμβανόμαστε ότι ο λαός έχει εκφράσει την επιθυμία του και την προτίμησή του ν' αλλάξουν και τα πρόσωπα αυτών που διαχειρίζονται την κρίση για να δούμε αν μπορεί να υπάρξει ένα καλύτερο αποτέλεσμα για τον τόπο.
- Πρωθυπουργός της κυβέρνησης εθνικής ενότητας πρέπει να είναι ένα πρόσωπο ευρείας αποδοχής, ικανό να συνθέτει και να εξισορροπεί απόψεις. Κατά προτίμηση μάλιστα, το πρόσωπο αυτό πρέπει να απηχεί τη νέα τάση που έχει καταγραφεί με το εκλογικό αποτέλεσμα.
- Μίνιμουμ προγραμματικής συμφωνίας. Το όριο της προσπάθειας είναι να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ, στην Ευρωζώνη και στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ολα αυτά ταυτίζονται με όρους:
- Επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής μέχρι το τέλος του 2015 σημαίνει χωρίς νέους φόρους, χωρίς να θιγούν χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι, χωρίς οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων.
- Πρέπει να ενισχυθεί η ρευστότητα, να πέσει δηλαδή χρήμα στην αγορά, το λιγότερο 50 δισ. ευρώ. Αμεσο μέτρο, από την άποψη αυτή, είναι η πληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του κράτους στην αγορά που είναι 6,5 δισ. ευρώ, επιστροφή ΦΠΑ που είναι περίπου 1 δισ. ευρώ και η διοχέτευση 10 δισ. ευρώ από τον δανεισμό του Δημοσίου μέσω εντόκων γραμματίων που μπορούν να πάνε τώρα από τις τράπεζες στην πραγματική οικονομία.
- Να ξεμπλοκαριστούν οι μεγάλες επενδύσεις, δημόσιες και πίσω από αυτές και οι ιδιωτικές.
- Πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένη δέσμη μέτρων κοινωνικής προστασίας για ανέργους, υπερχρεωμένα νοικοκυριά».
ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου