Τρίτη 08 Μαΐου 2012
«Σεβόμαστε το εκλογικό αποτέλεσμα και τη δημοκρατία στην Ελλάδα και αναμένουμε από τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας να συγκροτήσουν κυβέρνηση συνεργασίας, η οποία θα στηρίξει τις μεταρρυθμίσεις», δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες, ο Επίτροπος Οικονομίας Όλι Ρεν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε μαζί με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, με θέμα την ανάπτυξη στην ΕΕ.
Αρνήθηκε ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο να σχολιάσει πληροφορίες σύμφωνα με...
τις οποίες η διεθνής χρηματοδότηση προς την Ελλάδα θα παγώσει μέχρι το σχηματισμό κυβέρνησης. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον επίτροπο Ρεν ο πρόεδρος της Κομισιόν δεν τοποθετήθηκε επί του θέματος, αναφέροντας ότι από σεβασμό στο θεσμό της Δημοκρατίας δεν απαντά σε υποθετικά σενάρια.
Είπε ακόμη ότι κατά τη χθεσινή τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον αρχηγό της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, συμφώνησε μαζί του ότι λόγω της ευαίσθητης κατάστασης που επικρατεί στην Ελλάδα είναι συνετό να αποφεύγονται σχόλια.
Πάντως, ο Μπαρόζο σχολίασε ότι το δεύτερο πρόγραμμα δεν είναι απλώς ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά παράλληλα ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και ανάπτυξης.
«Η Επιτροπή ενέκρινε μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης στην Ελλάδα και παραμένουμε αλληλέγγυοι στις προσπάθειες που καταβάλει η χώρα», δήλωσε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως αν η χώρα θέλει να επιστρέψει στις αγορές και να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη τους, θα πρέπει να κάνει τα απαραίτητα βήματα για την τόνωση της ανάπτυξης.
«Βρισκόμαστε σε επαφή με τις ελληνικές αρχές και τις πολιτικές δυνάμεις και αναμένουμε το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων», συνέχισε ο πρόεδρος της Κομισιόν και τόνισε ότι ορισμένες χώρες δεν έχουν άλλη επιλογή, από την αυστηρή εφαρμογή των μέτρων που έχουν συμφωνήσει, με στόχο την σταθεροποίηση των δημόσιων οικονομικών τους: «Οι χώρες του προγράμματος δεν έχουν άλλη επιλογή -εκτός από την άτακτη χρεοκοπία, που πιστεύω πως δεν συνιστά επιλογή». Αν και παραδέχτηκε ότι οι προσαρμογές είναι οδυνηρές, σημείωσε ότι η συνεχής αύξηση των ελλειμμάτων δεν ευνοεί την ανάπτυξη.
«Σεβόμαστε το εκλογικό αποτέλεσμα και τη δημοκρατία στην Ελλάδα και αναμένουμε από τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας να συγκροτήσουν κυβέρνηση συνεργασίας, η οποία θα στηρίξει τις μεταρρυθμίσεις», σημείωσε από την πλευρά του ο Ολι Ρεν.
«Κυβέρνηση σύνεσης» ζητεί ο Βεστερβέλε
Σε σχηματισμό «κυβέρνησης σύνεσης» κάλεσε τα ελληνικά κόμματα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε, παραδεχόμενος ότι η Γερμανία παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ελλάδα με «μεγάλη ανησυχία».
«Καλούμε τους αρμοδίους στην Ελλάδα να μεριμνήσουν γρήγορα για συνθήκες σταθερότητας, να μεριμνήσουν γρήγορα, ώστε να μπορέσει να σχηματιστεί και μια κυβέρνηση της σύνεσης», δήλωσε και επανέλαβε ότι το δημοσιονομικό σύμφωνο πρέπει να συμπληρωθεί με αναπτυξιακά μέτρα.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας Ρούπερτ Πόλεντς εκτίμησε πως η τρόικα θα απαιτήσει συνομιλητή από την πλευρά της Ελλάδας πριν από την εκταμίευση της επόμενης δόσης και, αν δεν τον βρει, δεν θα υπάρξουν χρήματα. Σε συνέντευξή του στη Γερμανική Ραδιοφωνία, ο κ. Πόλεντς τόνισε ότι η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως αποτελεσματική κυβέρνηση, ενώ σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο νέων εκλογών, προειδοποίησε ότι η εμπειρία έχει δείξει ότι οι, σε σύντομο χρόνο, επαναλαμβανόμενες εκλογές, σε μια δύσκολη κατάσταση, δεν οδηγούν σε σταθερές σχέσεις, καθώς, όπως είπε, «μπορεί να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τις ακραίες θέσεις και να κάνουν την κατάσταση χειρότερη αντί για καλύτερη».
Ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός επεσήμανε ακόμη ότι το πρόγραμμα λιτότητας πρέπει να γίνει αντιληπτό ως πρόγραμμα βοήθειας, χωρίς το οποίο η Ελλάδα, που βρίσκεται κοντά σε οικονομικό γκρεμό, έχει ακόμη λιγότερες πιθανότητες. «Ελπίζω ότι αυτό το μήνυμα θα φθάσει σε όλους τους εμπλεκόμενους, ώστε να υπάρξει κάποιος συμβιβασμός. Έχω την εντύπωση ότι χθες συνεχιζόταν για λίγο ακόμη ο προεκλογικός αγώνας», κατέληξε ο κ. Πόλεντς.
Aνησυχία για την Ευρωζώνη
Την ίδια ώρα, μερίδα του γερμανικού Τύπου αναφέρεται σε αρνητικές συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν για την Ελλάδα, εκφράζοντας παράλληλα ανησυχία για ενδεχόμενες επιπτώσεις και στην Ευρωζώνη.
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung ανησυχεί για ενδεχόμενες επιπλοκές στην Ευρωζώνη: «Τι θα γίνει αν η νέα ελληνική κυβέρνηση ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση από την τρόικα ή απορρίψει περαιτέρω μέτρα λιτότητας;» διερωτάται η εφημερίδα. «Όσο και αν επιμένει η Κομισιόν ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει να συμφωνηθέντα, αν η κυβέρνηση επιλέξει να παρεκκλίνει της μέχρι σήμερα πορείας τότε θα υπάρξουν επιπλοκές. Η κρίση χρέους θα αναζωπυρωθεί με τον κίνδυνο ενός ντόμινο στην ευρωζώνη να επιστρέφει και πάλι στο προσκήνιο. Μακάρι να σχηματιστεί στην Ελλάδα μια κυβέρνηση της σύνεσης, η οποία να έχει πλήρη συνείδηση της ευθύνης της απέναντι στην πατρίδα και τους εταίρους. Την ίδια στιγμή δεν αποκλείονται βέβαια επαναληπτικές εκλογές. Το κλίμα ανασφάλειας παραμένει».
Ανάλογο είναι δημοσίευμα της Bild, που αναφέρεται επίσης στο εκλογικό αποτέλεσμα στη Γαλλία αλλά και στο κρατίδιο Σλέσβιχ Χόλσταϊν, με τίτλο «Και τώρα κυρία Μέρκελ»; Με αφορμή το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα η εφημερίδα σχολιάζει: «Ο ελληνικός λαός ψήφισε – και ήταν ένα σοκ για την Ευρώπη. Σε μια δημοκρατία κάθε ψηφοφόρος έχει το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής. Και κανένας δεν θα αρνηθεί στους Έλληνες αυτό το δικαίωμα. Όμως μια ελεύθερη επιλογή μπορεί να έχει και συνέπειες. Για αυτό και επιτρέπεται η ερώτηση: Γνωρίζουν οι Έλληνες, γνωρίζουν τα κόμματα τι ρισκάρουν; Μετά από αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα χρειαζόμαστε οπωσδήποτε ένα σχέδιο β΄: Πώς μπορεί η ευρωζώνη να συνεχίσει να υφίσταται χωρίς την Ελλάδα;».
Η Süddeutsche Zeitung εστιάζει στις συνέπειες που υποστηρίζει ότι θα υπάρξουν για την ίδια την Ελλάδα: «Πολλοί οργισμένοι Έλληνες έδειξαν να ικανοποιούνται από την υπόσχεση του Αλέξη Τσίπρα να μην επιστρέψει ούτε σεντ από τα χρέη, επισημαίνει η Süddeutsche Zeitung. Το ποιος όμως θα πληρώσει τις συντάξεις τους, θα εγγυηθεί τις καταθέσεις και θα κρατήσει εν ζωή νοσοκομεία και σχολεία τη μέρα που θα σταματήσει η αποπληρωμή του χρέους, δεν το αποκαλύπτει ο κύριος Τσίπρας. Αυτή είναι η πρόκληση στην οποία θα πρέπει να ανταποκριθεί η υπό διαμόρφωση νέα τάξη πραγμάτων. Θα καταφέρει να ξεπεράσει παλιά ένστικτα; Μια πρώτη ευκαιρία θα έχουν οι Έλληνες πολιτικοί τις επόμενες μέρες. Το εκλογικό αποτέλεσμα πιέζει προς τον συνασπισμό, τη συνεργασία και τον συμβιβασμό, στα οποία δεν υπάρχει παράδοση στην Ελλάδα. Ήρθε ωστόσο ο καιρός να δημιουργηθεί μια τέτοια παράδοση. Διαφορετικά η χώρα απειλείται με τα χειρότερα: συγκρούσεις στους δρόμους, χρεοκοπία και η κατρακύλα στην καταστροφή. Δυστυχώς πια τίποτα δεν αποκλείεται».
«Τέλος εποχής» επιγράφεται σχόλιο της Neue Zürcher Zeitung για τις ελληνικές εκλογές: «Η Ελλάδα θα πρέπει να αλλάξει ριζικά και όχι μόνο επειδή το ζητούν οι Βρυξέλλες. Χωρίς ένα αποτελεσματικό κράτος δεν θα υπάρξει ανάπτυξη. Οι πολιτικοί, είτε τάσσονται υπέρ της λιτότητας, είτε όχι, στερούνται σχεδίων ή οραμάτων που θα σταματούσαν την παρακμή και θα ανανέωναν το δημόσιο. Μόνο με τον εθνικισμό η χώρα δεν προχωρά. Δεν υπάρχει από μηχανής Θεός που εμφανίζεται από το πουθενά, αλλάζει την πορεία του τόπου και επιστρέφει γρήγορα και ανώδυνα τη χώρα στο δρόμο της υγιούς ανάπτυξης. Ακόμα και οι ελπίδες πολλών Ελλήνων σε μια νίκη του Φρανσουά Ολάντ στη Γαλλία, δεν αλλάζουν τίποτα στο γεγονός αυτό».
«Αναταραχή στην Ελλάδα» έχει τίτλο το ολοσέλιδο αφιέρωμα στις ελληνικές εκλογές που δημοσιεύει σήμερα η βελγική εφημερίδα «Le Soir», το οποίο υπογραμμίζει την ανησυχία των Ευρωπαίων και των αγορών, επισημαίνοντας ότι η ΕΕ ενδέχεται να βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο.
Το δημοσίευμα τονίζει πως η διαχωριστική γραμμή αυτών των εκλογών τοποθετήθηκε ανάμεσα στα μνημονιακά και στα αντιμνημονιακά κόμματα. «Είναι προφανές πως το μνημόνιο, η συμφωνία που ορίζει τα μέτρα λιτότητας με αντάλλαγμα το δανεισμό της χώρας, απορρίφθηκε από τους Έλληνες ψηφοφόρους», αναφέρεται χαρακτηριστικά. «Εγκλωβισμένοι ανάμεσα στις απειλές αποκλεισμού τους από την ευρωζώνη και τη λιτότητα που τους αφαιμάσσει και την οποία δεν θέλουν πια, οι Έλληνες είναι φανερά αποπροσανατολισμένοι και δεν ξέρουν πλέον πού να στραφούν», τονίζει το δημοσίευμα.
Επιπλέον, το δημοσίευμα αναφέρεται στο ενδεχόμενο προκήρυξης νέων εκλογών, σημειώνοντας πως, αν η κατάσταση παραμείνει «μπλοκαρισμένη», η ΕΕ ενδέχεται να βρεθεί «με την πλάτη στον τοίχο», αντιμέτωπη με μια επιλογή που όλος ο κόσμος φοβάται: είτε να αποδεχτεί να χαλαρώσει τους όρους που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα είτε να σταματήσει να τη στηρίζει, γεγονός που θα σήμαινε τη de facto έξοδό της από την ευρωζώνη.
Εξάλλου, το δημοσίευμα αναφέρεται στην αναταραχή που προκάλεσε η ελληνική ψήφος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, επισημαίνοντας παράλληλα ότι είναι «παράδοξο» οι αγορές να επηρεάζονται περισσότερο από τις εκλογές σε μια μικρή χώρα στην άκρη της Ευρώπης απ’ ό,τι από την εκλογή ενός νέου προέδρου σε μια από τις μεγαλύτερες χώρες της ΕΕ.
Τέλος, ο καθηγητής Διεθνών Οικονομικών του Ελεύθερου Πανεπιστημίου Βρυξελλών (ULB), Αντρέ Σαπίρ, σχολιάζει, μέσω της «Soir», ότι «φάνηκαν τα όρια της λιτότητας». Ο Α. Σαπίρ δηλώνει ανήσυχος για το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών λόγω της αβεβαιότητας και της μη ύπαρξης σαφούς πλειοψηφίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης για το πρόγραμμα λιτότητας είναι μικρά και παρατηρεί πως τα πράγματα περιπλέκονται, καθώς εκτός από την Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Ιταλία, είναι εύθραυστες και έχουν σημαντικά χρέη και ασθενική ανάπτυξη.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Γερμανικό Πρακτορείο, DW
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου