Feed Posts

Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Βενιζέλος: Ένα βήμα προς το τέλος της διαπραγμάτευσης

Βενιζέλος: Ένα βήμα πιο κοντά προς το τέλος αυτής της διαπραγμάτευσης - Μεγάλες οι δυσκολίες αλλά θα βρεθεί λύση

ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΕΔΩ ΣΤΟΝ ΚΡΑΧΤΗ-ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ!!!

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΣΑΜΑΡΑ.Βενιζέλος: Ένα βήμα πιο κοντά προς το τέλος αυτής της διαπραγμάτευσης - Μεγάλες οι δυσκολίες αλλά θα ..βρεθεί λύση.
Η αυριανή συνάντηση στο Παρίσι είναι ένα βήμα πιο κοντά προς το τέλος αυτής της διαπραγμάτευσης, που δεν είναι μια απλή διαπραγμάτευση για την καταβολή της τελευταίας δόσης του προγράμματος και του δανείου, είναι η ολική διαπραγμάτευση για το τέλος του προγράμματος και το άνοιγμα της νέας σελίδας, δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό, παρουσία και του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι είμαστε σε καλό δρόμο, ότι οι δυσκολίες είναι πολύ μεγάλες αλλά και ότι θα βρεθεί μια λύση και ότι (η λύση) θα βρεθεί πριν προκύψουν ανάγκες και πάντως σίγουρα πριν από την έναρξη της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Το γεγονός ότι ο κ. Βενιζέλος μίλησε για συνολική διαπραγμάτευση που περιλαμβάνει την τωρινή αξιολόγηση και την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας, δημιουργεί νέα δεδομένα στη διαπραγμάτευση. Φαίνεται ότι στο Παρίσι θα συζητηθεί ολόκληρο το πακέτο των εκκρεμοτήτων και εκφράζεται η ελπίδα ότι θα βρεθεί και συνολική λύση.

Μίλησε για ολοκλήρωση της συμφωνίας στη χειρότερη περίπτωση μέχρι το τέλος του έτους έστω κι αν υπάρχουν τεχνικές λεπτομέρειες που θα συζητηθούν αργότερα.
Παράλληλα, είπε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν αλλαγές στο Ασφαλιστικό: «Δεν πρόκειται να ληφθούν μέτρα τα οποία είναι ενοχλητικά για τους πολίτες», τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Βενιζέλου έχει ως εξής:

Eυ. Βενιζέλος: Κάναμε μια τελική επισκόπηση με τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Οικονομικών για την αυριανή συνάντηση στο Παρίσι, που είναι ένα βήμα πιο κοντά προς το τέλος αυτής της διαπραγμάτευσης, που δεν είναι μια απλή διαπραγμάτευση για την καταβολή της τελευταίας δόσης του προγράμματος και του δανείου. Είναι η ολική διαπραγμάτευση για το τέλος του προγράμματος και το άνοιγμα της νέας σελίδας, που σημαίνει πολλά για τη χώρα, για την πραγματική οικονομία. Σημαίνει πολλά για τις επιχειρήσεις, για τους ανέργους που ψάχνουν δουλειά, για τα νοικοκυριά που θέλουν μια καλή ρύθμιση των δανειακών υποχρεώσεών τους απέναντι στις τράπεζες.

Νομίζω ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Οι δυσκολίες είναι πολύ μεγάλες, αλλά θα βρεθεί μια λύση. Και θα βρεθεί μια λύση πριν προκύψουν- όπως έχω πει κι άλλη φορά εδώ- ανάγκες και πάντως σίγουρα πριν από την έναρξη της διαδικασίας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αυτό το λέω, γιατί το κρίσιμο χρονικό σημείο δεν είναι απλώς και μόνο το τέλος του ευρωπαϊκού προγράμματος, που είναι η 31η Δεκεμβρίου του 2014, αλλά το ζητούμενο είναι τώρα το νέο πλαίσιο θωράκισης της χώρας, που αλλάζει μεν σελίδα αλλά επειδή οι αγορές είναι επιθετικές και κερδοσκοπικές έναντι της Ευρωζώνης, όχι έναντι της Ελλάδας, πρέπει να έχουμε την αναγκαία προστασία στη διάθεση μας.

Και φυσικά, η πιο μεγάλη προστασία δεν είναι οι θεσμοί οι οποίοι έχουν διαμορφωθεί, όπως είναι η προληπτική γραμμή, ας πούμε, για την οποία μιλάμε, το περιβόητο ECCL. Ο μεγάλος μηχανισμός είναι η ίδια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αυτή είναι που έχει την απεριόριστη δύναμη πυρός, όπως ακριβώς συμβαίνει και με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Δημοσιογράφος: Άρα, δε θέλουμε απόφαση μέχρι το τέλος του χρόνου; Μπορεί να πάμε σε παράταση του προγράμματος;
Ευ. Βενιζέλος: Θέλουμε απόφαση μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου. Αυτός είναι ο πρώτος στόχος, ή εν πάση περιπτώσει μέχρι το τέλος της χρονιάς. Και μπορεί να υπάρξουν τεχνικές λεπτομέρειες, οι οποίες θα καθοριστούν μετά αλλά πολιτική απόφαση θα ληφθεί πριν. Αυτό νομίζω ότι είναι κοινώς αντιληπτό και αποδεκτό.

Δημοσιογράφος: Θα υπάρξουν αλλαγές στο ασφαλιστικό ή στο εργασιακό;

Ευ. Βενιζέλος: Τώρα μιλάτε για διαρθρωτικές αλλαγές. Δεν πρόκειται να ληφθούν μέτρα τα οποία είναι ενοχλητικά για τους πολίτες. Αυτή είναι μια θεμελιώδης απόφαση που έχουμε πάρει και από την οποία δεν πρόκειται να απομακρυνθούμε. Δεν μιλάμε για δημοσιονομικά μέτρα. Δεν μιλάμε για μέτρα στο ασφαλιστικό, τα οποία είναι πέραν της υφιστάμενης νομοθεσίας. Για έναν απλό λόγο: η υφιστάμενη νομοθεσία ακόμη δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως, δεν έχει εφαρμοστεί πλήρως. Δεν μπορεί κάθε λίγο και λιγάκι να παίρνουμε επιμέρους μέτρα στο Ασφαλιστικό, χωρίς αναλογιστικές μελέτες και χωρίς να έχουμε την πλήρη ανάπτυξη ενός ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου που έχει μία δυναμική.

Δημοσιογράφος: Περιμένουμε απόφαση στο Παρίσι ή θα ξαναδούμε την τρόικα στην Αθήνα;

Ευ. Βενιζέλος: Όχι, το Παρίσι όμως είναι μια πολύ καλή διαδικασία την οποία εμείς είχαμε προτείνει, γιατί ο συμβολισμός είναι πιο φιλικός και πιο ελαφρύς και εν πάση περιπτώσει η πολύ συχνή παρουσία της τρόικας στην Αθήνα δεν ήταν ό,τι και το καλύτερο, έτσι; Έχει εξελιχθεί ενοχλητικά, συμβολικά. Υπάρχουν οι διαδικασίες οι θεσμοθετημένες. Δηλαδή υπάρχει το λεγόμενο EuroWorking Group που προετοιμάζει τις συνεδριάσεις του Eurogroup. Από εκεί θα προκύψουν οι αποφάσεις με την τεχνική, τη θεσμική έννοια του όρου.

Δημοσιογράφος: Άρα δεν θα ξανάρθει η τρόικα. Θα επιστρέψουν στην Αθήνα;

Ευ. Βενιζέλος: Θα επιστρέψει και η τρόικα στην Ελλάδα αλλά αυτό μπορεί να έχει πολύ σύντομη διάρκεια. Είναι απλώς η επικύρωση μιας διαπραγμάτευσης που γίνεται τηλεφωνικά, με αλληλογραφία, στο Παρίσι, στις Βρυξέλλες. Λοιπόν, σημασία έχει ότι δεν μιλάμε, όμως, μόνο με την τρόικα και δεν μιλάμε μόνο για τα συνήθη θέματα της τρόικας. Μιλάμε για μια δέσμη πολύ σημαντικών αποφάσεων για το μέλλον της χώρας, για να αναπνεύσει η πραγματική οικονομία, για να κατακτήσει η Ελλάδα τη θέση που της αξίζει μετά από μια μεγάλη περιπέτεια στην οποία μπήκαμε, όχι επειδή αυτή είναι η κρίση, αλλά επειδή έτσι έπρεπε να αντιμετωπίσουμε με δύσκολες, αλλά τις μικρότερες δυνατές, συνέπειες την κρίση την οποία δεν την είχαμε –δυστυχώς- συνειδητοποιήσει ως κοινωνία.

Δημοσιογράφος: Για το ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έχουμε εικόνα;

Eυ. Βενιζέλος: Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διεκδικεί το σημαντικότερο δυνατό ρόλο, γιατί τώρα τα τελευταία χρόνια έχει μια ευκαιρία να ασχολείται με την Ευρώπη. Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και εν πάση περιπτώσει είχε και κάποιες θετικές όψεις για την Ευρωζώνη από πλευράς τεχνογνωσίας η συμμετοχή του. Αλλά με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μπορούμε να βρούμε μία λύση η οποία να είναι αμοιβαίως επωφελής και αξιοπρεπής.

Λοιπόν, εμείς χρειαζόμαστε να έχουμε θώρακες αλλά θέλουμε και τα καλύτερα δυνατά επιτόκια, γιατί μας ενδιαφέρει να κρατάμε το μέσο επιτόκιο του χρέους μας στο χαμηλότερο δυνατό σημείο. Ξέρετε τι δυσκολίες είχε να μειώσεις το επιτόκιο και να πας το μέσο επιτόκιο στο 2,1%, από εκεί που ήταν στο 5%; Ξέρετε τι σημαίνει να έχεις ένα χρέος το οποίο αυτοί που γνωρίζουν την αγορά το υπολογίζουν σ' ένα ποσοστό εξαιρετικά μικρό του ΑΕΠ, πολλοί μιλούν για 60% του ΑΕΠ; Γιατί έχουμε ένα χρέος ονομαστικό και ένα χρέος σε καθαρή παρούσα αξία. Αν το προεξοφλούσαμε το χρέος μας τώρα πόσο θα ήταν; Αυτοί που είναι μέσα στην αγορά, μέσα στην πιάτσα, ξέρουν την πραγματικότητα.
HMERHSIA

Δεν υπάρχουν σχόλια: