Στο επίκεντρο η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης.Σχέδιο φοροελαφρύνσεων για το 2015.Με την πεποίθηση ότι οι καλές επιδόσεις...
στην εκτέλεση του Προϋπολογισμού θα συνεχισθούν και ότι μέχρι τον Οκτώβριο θα καταδειχθεί ξεκάθαρα πως θα ξεπεραστεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2014, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης διαμορφώνει ένα σχέδιο στοχευμένων φορολογικών ελαφρύνσεων για το 2015, το οποίο και θα παρουσιάσει στην τρόικα.
Στον βασικό κορμό των ελαφρύνσεων αυτών αναμένεται να αναφερθεί ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ενώ αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκφράζουν την πεποίθηση ότι ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ δεν θα διατυπώσουν αντιρρήσεις στις προωθούμενες αλλαγές διότι θα υποκαθιστούν αδικίες και στρεβλώσεις.
Το υπουργείο Οικονομικών εστιάζει αρχικά στη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, μέτρο που θα προωθηθεί έως τις αρχές Οκτωβρίου, καθώς στις 15 Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου για τη νέα χειμερινή περίοδο. Το εξεταζόμενο σχέδιο προβλέπει τη μείωση του ΕΚΦ κατά 20%, που θα μεταφραστεί σε μια μείωση της λιανικής τιμής του πετρελαίου θέρμανσης κατά 8 λεπτά του ευρώ.
Δυσκολότερο θα είναι για την κυβέρνηση να πείσει την τρόικα για τη μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία κανονικά εκπνέει στο τέλος του έτους, αλλά ΔΝΤ, ΕΚΤ και ΕΕ έχουν ζητήσει την επέκτασή της έως και το 2016.
Το ΓΛΚ αναμένεται να παρουσιάσει στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία οι δημοσιονομικοί στόχοι για τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα των επόμενων ετών θα μπορέσουν να επιτευχθούν ακόμη κι αν οι συντελεστές της εισφοράς μειωθούν στο μισό (στο 0,5% για όσους έχουν εισόδημα από 12.000 έως 20.000 ευρώ, στο 1% για εισόδημα από 20.000 έως 50.000, 1,5% για όσους έχουν εισόδημα από 50.000 έως 100.000 και στο 2% για όσους έχουν εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ).
Σύμφωνα με πληροφορίες, το επιχείρημα που θα αξιοποιήσει η κυβέρνηση, για να πείσει για τη μείωση των συντελεστών της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης είναι πως η αύξηση του ΑΕΠ το 2015 και η αναμενόμενη αύξηση του φορολογητέου εισοδήματος θα αντισταθμίσουν λογιστικά τις όποιες απώλειες.
Στην ίδια βάση η κυβέρνηση αναμένεται να ανοίξει στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα το θέμα της μείωση του ΦΠΑ που σήμερα είναι στο 23%, ενώ θα ξεκαθαρίσει πως ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% που εφαρμόζεται στις υπηρεσίες εστίασης θα ισχύσει και από το νέο έτος. Υπενθυμίζεται πως ο πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί για σταδιακή μείωση του ΦΠΑ στο 12%, ωστόσο αυτό είναι κάτι που απαιτεί συντονισμό σε επίπεδο ΕΕ και δεν είναι εύκολα επιτεύξιμο.
Σε κάθε περίπτωση στελέχη της κυβέρνησης επιμένουν πως οι εκπεφρασμένες κυβερνητικές προθέσεις για συντελεστή φορολόγησης των επιχειρηματικών κερδών στο 15% και ανώτατο συντελεστή φορολόγησης των φυσικών προσώπων στο 33% παραμένουν- με το πρώτο να προηγείται του δεύτερου ως προτεραιότητα-, αλλά θα εξαρτηθούν από τις δημοσιονομικές επιδόσεις του 2015 και του 2016.
...
..
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου