Feed Posts

Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Σε ισχύ η αποπληρωμή φόρου σε 7 δόσεις

 
Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012
ΜΕ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΓΙΑ ΠΟΣΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 300 €
ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ “ΦΩΤΙΑ”
Μέσω του taxisnet μπορούν να ενημερώνονται οι...
φορολογούμενοι για το ύψος της εισφοράς που προκύπτει από την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης. Ήδη είναι σε ισχύ η απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών για εξόφληση, υπό προϋποθέσεις, του φόρου σε επτά μηνιαίες δόσεις και, όπως αναφέρθηκε και από την ΔΟΥ Κατερίνης ύστερα από σχετική ερώτηση του Ο.Β. ο ενδιαφερομένοι μπορούν να επισκέπτονται τη διαδικτυακή διεύθυνση του υπουργείου είτε οι ίδιοι είτε οι λογιστές τους και να εισάγουν τα στοιχεία τους, καθώς αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να μάθουν το ύψος του ποσού της δόσης.
Άλλωστε, αυτή την εβδομάδα αναμένεται να φτάσουν τα εκκαθαριστικά στα χέρια χιλιάδων φορολογουμένων οι οποίοι εξάντλησαν τις παρατάσεις που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών και περίμεναν την τελευταία στιγμή για να υποβάλουν τη δήλωση φόρου εισοδήματος υπό το φόβο των υψηλών επιβαρύνσεων. Παράλληλα, ενεργοποιούνται ευνοϊκές ρυθμίσεις για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, σε μια προσπάθεια να εισρεύσουν χρήματα στα ταμεία του κράτους, ενώ αναμένονται και νέες αλλαγές στο σύστημα των ρυθμίσεων.

Όσον αφορά στη διευκόλυνση των επτά μηνιαίων δόσεων για τη σταδιακή πληρωμή του φόρου, η σχετική δυνατότητα τέθηκε από την περασμένη βδομάδα σε ισχύ. Η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων προχώρησε στη μετατροπή των δόσεων όλων των δικαιούχων και ενεργοποίησε την εφαρμογή αναζήτησης των νέων ειδοποιητηρίων στην ιστοσελίδα της http://www.gsis.gr (Επιλογή Αναμόρφωση δόσεων Φόρου Εισοδήματος).

Εκεί οι φορολογούμενοι μπορούν με τον ΑΦΜ και τον αριθμό ειδοποίησης, που βρίσκεται τυπωμένος στο εκκαθαριστικό που τους έχει αποσταλεί, να εκτυπώνουν το ειδοποιητήριο με τους κωδικούς πληρωμής των νέων δόσεων. Αναλυτικές οδηγίες βρίσκονται στο έγγραφο http://www.gsis.gr/on_line_ypiresies/polites/IncDoseInfo.pdf. Να σημειωθεί ότι δείγμα του νέου ειδοποιητηρίου εστάλη και στις τράπεζες, ώστε να μη δημιουργηθεί πρόβλημα στην εξυπηρέτηση των φορολογουμένων.

Υπενθυμίζεται ότι η εξόφληση φόρου μέχρι 300 ευρώ παραμένει εφάπαξ, οι φορολογούμενοι που ευεργετούνται είναι όσοι δηλώνουν ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα μέχρι 60.000 ευρώ, ενώ οι δόσεις είναι μηνιαίες με τελευταία το Φεβρουάριο 2013.

Σε ότι αφορά τα ληξιπρόθεσμα οι οφειλέτες έχουν δυο δυνατότητες είτε να αποπληρώσουν άμεσα τα χρέη τους, είτε σε 45 δόσεις, με αντίστοιχη μείωση των προσαυξήσεων (100% σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής ή 50% στην περίπτωση των 45 δόσεων), είτε σε 48 (ανάλογα με την κρίση του εφόρου) αλλά χωρίς μείωση των προσαυξήσεων, με τις δόσεις να ξεκινούν από τα 100 ευρώ.ΠΗΓΗ:ΟΛΥΜΠΙΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: