Αποφασισμένος να εξαντλήσει κάθε περιθώριο για σχηματισμό κυβέρνησης, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο νέων εκλογών, δήλωσε ο Ευ. Βενιζέλος μετά...
από τη συνάντηση που είχε με τον Αλ. Τσίπρα.
Ευ. Βενιζέλος: Κυβέρνηση εθνικής ενότητας με ευρωπαϊκό προσανατολισμό. |
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε συγκεκριμένα ότι θα παραλάβει τη διερευνητική εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, συνεχίζοντας την προσπάθεια για συγκρότηση κυβέρνησης και στηρίζοντας δύο λύσεις:
Η πρώτη, όπως εξήγησε, έγκειται στην πρόταση που έχει ήδη διατυπώσει το ΠΑΣΟΚ για κυβέρνηση με τη συμμετοχή των δυνάμεων που έχουν ευρωπαϊκό προσανατολισμό.
Εναλλακτικά, τόνισε ο κ. Βενιζέλος, εφόσον διαμορφώνεται ένας συσχετισμός δυνάμεων που θα επιτρέψει στο ΣΥΡΙΖΑ, στη Δημοκρατική Αριστερά, τους Ανεξάρτητους Έλληνες και άλλες δυνάμεις να σηκώσουν το βάρος της διαπραγμάτευσης, το ΠΑΣΟΚ μπορεί να τη στηρίξει, υπό την προυπίθεση ότι δεν θα τεθεί σε κίνδυνο η παραμονή της χώρας στο ευρώ.
Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι στη διάρκεια της συνάντησής του με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας τον ρώτησε αν θα στήριζε μια οικουμενική κυβέρνηση που θα πάγωνε τις διαδικασίες για ένα διάστημα. Ωστόσο ο ίδιος τού απάντησε ότι «η χώρα δεν έχει χρόνο για χάσιμο», δηλώνοντας την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε επιλογή «επιτείνει την ύφεση και την αβεβαιότητα».
«Κατέστη κατανοητό ότι στην παρούσα φάση δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε λύση, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια», πρόσθεσε.
«Ο ελληνικός λαός θέλει δύο πράγματα: σταθερότητα και κυβερνητική λύση ώστε να μην οδηγηθεί η χώρα στις εκλογές, αλλά και να παραμείνει η χώρα στην Ευρωζώνη, καθώς η έξοδος από το ευρώ σημαίνει μαζική φτώχεια», υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι με άξονα τις θέσεις αυτές συζήτησε «σε φιλικό κλίμα» με τον κ. Τσίπρα.
Παράλληλα, σε μια έμμεση αναφορά στην πρόσκληση του Αντ. Σαμαρά προς τις υπόλοιπες κεντροδεξιές δυνάμεις, τόνισε ότι τον ίδιο δεν τον ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή «ούτε το μέτωπο της δεξιάς, ούτε το μέτωπο της αριστεράς, ούτε το μέτωπο της «κεντροδεξιάς ή της κεντροαριστεράς», αλλά το εθνικό μέτωπο και το πώς θα σταθεί όρθια η χώρα.
Χωρίς σημεία σύγκλισης η συνάντηση με τον Αντ. Σαμαρά
Ολοκληρώνοντας τον κύκλο των επαφών του, ο κ. Τσίπρας είχε στη συνέχεια συνάντηση με τον πρόεδρο της ΝΔ, κατά την οποία ωστόσο δεν διαπιστώθηκαν σημεία σύγκλισης. «Εξήγησα στον κ. Τσίπρα ότι οι όροι που έθεσε δεν οδηγούν σε επαναδιαπραγμάτευση της πολιτικής του Μνημονίου, αλλά σε μονομερή καταγγελία της και άμεση πτώχευση της χώρας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση.
Επανέλαβε ακόμη ότι ο ίδιος είναι διατεθειμένος να στηρίξει μια κυβέρνηση σωτηρίας με τη συμμετοχή όλων, με στόχο την παραμονή της χώρας στο ευρώ και την αλλαγή της πολιτικής του Μνημονίου. Δήλωσε ακόμη πρόθυμος να δώσει ανοχή σε μια κυβέρνηση μειοψηφίας, χωρίς τη συμμετοχή της ΝΔ, υπό τον όρο της όρο την παραμονής της χώρας στο ευρώ.
«Ο λαός ψήφισε δύο πράγματα: παραμονή στο ευρώ και αλλαγή πολιτικής. Ο κ. Τσίπρας με την καταγγελία της σύμβασης ζητά κάτι εντελώς διαφορετικό, που απομονώνει την Ελλάδα από παντού. Δεν μου ζητά ο κ. Τσίπρας να αποσύρω την υπογραφή μου, μου ζητά να δεχθώ την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και τη χρεοκοπία της χώρας», πρόσθεσε.
Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας είχε συνάντηση με τον επικεφαλής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο, ο οποίος σε δηλώσεις του ξεκαθάρισε ότι δεν υφίσταται πλέον θέμα σχηματισμού κυβέρνησης από το αντιμνημονιακό μέτωπο, αφού όπως είπε, δεν υπάρχει η απαραίτητη πλειοψηφία. «Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Δημοκρατικής Αριστεράς δεν φτάνουν τον αριθμό των 120. Αρα δεν υπάρχει η αναγκαία πλειοψηφία για να σχηματιστεί κυβέρνηση αντιμνημονιακού μετώπου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καμμένος.
Επισήμανε ακόμη ότι εάν τα άλλα κόμματα που στηρίζουν το μνημόνιο «αποφασίσουν να αναγνωρίσουν το λάθος τους, να αποσύρουν τις δεσμευτικές υπογραφές τους και να συμμετέχουν σε μια κυβέρνηση κατάργησης του μνημονίου και άμεσης ανακήρυξης της ΑΟΖ θα το δούμε στη σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας». Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθάρισε ο κ. Καμμένος, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες παραμένουν πιστοί σε όσα έχουν πει προεκλογικά.
Ο κ. Τσίπρας είχε επίσης συνάντηση με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) Γιάννη Αδαμόπουλο, ο οποίος του εξέθεσε τα προβλήματα του δικηγορικού κλάδου, «καθιστώντας σαφή την ανάγκη η νέα Βουλή να αποκαταστήσει το θεσμικό κύρος της ελληνικής Δικαιοσύνης και του δικηγορικού λειτουργήματος και να άρει τη φοροεισπρακτική στοχοποίηση των Ελλήνων δικηγόρων από το νομοθετικό έργο της απελθούσας».
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ έχει προγραμματίσει συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για αύριο στις 13.00, προφανώς για να καταθέσει την εντολή.
Απόψε και μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεών του, ο κ. Τσίπρας θα μιλήσει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας θα αναφερθεί στα γεγονότα των τελευταίων ημερών, θα ενημερώσει τους βουλευτές για τις επαφές με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς και θα αναφερθεί στις προοπτικές που διαγράφονται για το πολιτικό σύστημα και τη χώρα.
Νωρίς το μεσημέρι, ο κ. Τσίπρας διεμήνυσε στις ηγεσίες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά πως «αν θέλουν κυβέρνηση ομηρίας, ας το ξεχάσουν». «Μας ενδιαφέρει απολύτως η διακυβέρνηση του τόπου, αλλά πρωτίστως το περιεχόμενό της. Δεν ζητάμε από κανέναν να κάνει δηλώσεις μετάνοιας, ζητάμε να σταματήσουν τα παιχνίδια εις βάρος του ελληνικού λαού, ζητάμε δηλώσεις ειλικρίνειας», δήλωσε αναφερόμενος στο αίτημά του για αποστολή νέων επιστολών από Ευ. Βενιζέλο και Αντ. Σαμαρά στην ΕΕ, με τις οποίες να αναιρούν τις δεσμεύσεις τους για πιστή τήρηση του μνημονίου.
Όσον αφορά το ενδεχόμενο συνάντησής του με τον νέο Πρόεδρο της Γαλλίας Φρ. Ολάντ, υπήρξε μια διερευνητική επικοινωνία με τη γαλλική πλευρά. Όπως έγινε γνωστό, η γαλλική προεδρία απάντησε ότι, σύμφωνα με το πρωτόκολλο, ο Γάλλος πρόεδρος δεν δέχεται αρχηγούς κομμάτων.
Στο Βερολίνο, ερωτηθείς εάν η Άγκελα Μέρκελ προτίθεται να συναντηθεί με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης απάντησε πως η καγκελάριος «συναντάται με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων».
Όπως έγινε σήμερα γνωστό, ο κ. Τσίπρας έχει ζητήσει συνάντηση με τον νέο Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. Από την καγκελαρία πάντως διευκρινίστηκε ότι δεν έχει υποβληθεί ανάλογο αίτημα για την κυρία Μέρκελ.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου