Feed Posts

Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Στρίβειν διά της... μετανοίας

Τετάρτη 09 Μαΐου 2012
Πιο κοντά σε νέες εκλογές, το συντομότερο συνταγματικά δυνατόν, παρά στον σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνεργασίας, βρίσκεται πλέον η χώρα, μετά.. και το διαφαινόμενο ναυάγιο της διερευνητικής εντολής που διαχειρίζεται από χθες ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.Οι πέντε όροι που έθεσε, και κυρίως η απαίτησή του από τους προέδρους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελο Βενιζέλο να αποστείλουν πριν τον συναντήσουν επιστολές μετανοίας στην Ευρώπη με τις οποίες να ανακαλούν τις δεσμεύσεις τους για υλοποίηση του Μνημονίου, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για αισιοδοξία αναφορικά με τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Μόνο ο πρόεδρος του μικρότερου κόμματος της νέας Βουλής, ο Φώτης Κουβέλης (ΔΗΜΑΡ), συμφώνησε, αλλά υπό τον όρο της συγκρότησης μιας κυβέρνησης με ευρεία λαϊκή νομιμοποίηση.
Σε οξείς τόνους αντέδρασε ο πρόεδρος της ΝΔ Α. Σαμαράς, ο οποίος κάλεσε τον κ. Τσίπρα «να συνέλθει» ενόψει της σημερινής συνάντησής του, δηλώνοντας παράλληλα ότι δεν πρόκειται να ανακαλέσει την υπογραφή του, γιατί δεν πρόκειται να υπογράψει τη διάλυση της χώρας.
Σε καταφανώς χαμηλότερους τόνους, ο Ευ. Βενιζέλος δήλωσε ότι επιμένει στην πρότασή του για κυβέρνηση εθνικής ενότητας, θέτει ως μόνο όρο την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη και ότι θα προσέλθει στη σημερινή συνάντηση με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ με στόχο να υπάρξει μια «ουσιαστική», όπως τόνισε, συζήτηση. Απολύτως αρνητική ήταν και η αντίδραση του ΚΚΕ.
Ο κ. Τσίπρας, που επιχειρεί να διευρύνει το ακροατήριό του συναντώντας πριν από τους πολιτικούς αρχηγούς εκπροσώπους κοινωνικών εταίρων (και χθες, εκπροσώπους κομμάτων εκτός Βουλής), προτίθεται σήμερα να αποστείλει επιστολή στους επικεφαλής της ΕΕ και της ΕΚΤ δηλώνοντας ότι δεν αποδέχεται το Μνημόνιο και τις δεσμεύσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Ταυτόχρονα αύξησε τη ρητορική του μιλώντας και πάλι για ακύρωση του Μνημονίου και για την επιβολή «μορατόριουμ» στη διαχείριση του ελληνικού χρέους.
Η ιδιαίτερα επιθετική του στάση απέναντι σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, δημιούργησαν την αίσθηση ότι ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ διαχειρίζεται τη διερευνητική εντολή με το βλέμμα στραμμένο στις νέες εκλογές. Ενδεικτικό των προθέσεών του θεωρείται το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας είχε ορίσει τις συναντήσεις με τους κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλο αύριο το απόγευμα, στο τέλος της τριήμερης προθεσμίας για την υλοποίηση της διερευνητικής εντολής, αλλά τελικά άλλαξε στάση και τις όρισε για σήμερα.
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στη χρονική συμπύκνωση της διερευνητικής εντολής για να αποφύγει και άλλες «γκάφες», όπως η χθεσινή του Δημήτρη Στρατούλη, ο οποίος μιλώντας στον Bήμα FM έκανε λόγο για χρήση των καταθέσεων προκειμένου να χρηματοδοτηθούν επενδύσεις, δημιουργώντας την εντύπωση ότι μιλά για δέσμευσή τους.
ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ. Ολα αυτά ενώ πυκνώνουν τα σύννεφα για την Ελλάδα στην Ευρώπη, με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο να θέτει ευθέως το δίλημμα, ή εφαρμόζει η χώρα τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ή θα τεθεί εκτός ευρωζώνης. Κι αυτό παρά την παρέμβαση της ελληνίδας επιτρόπου Μαρ. Δαμανάκη να παρασχεθεί χρόνος στην Ελλάδα για τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης και παράλληλα να ληφθούν σοβαρά υπόψη τα νέα δεδομένα που προέκυψαν από τις εκλογές της Κυριακής. Επίσης, πλήθος δημοσιευμάτων του ξένου Τύπου εκτιμά ότι η χώρα βουλιάζει σε χάος.ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: