Feed Posts

Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Λουκέτα και απολύσεις μετά τις εκλογές

Πέμπτη 5 Απριλίου 2012



Σε αναζήτηση 11,5 δισ. ευρώΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: “ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΔΕΝ ΛΥΝΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ”«Δεν είναι εύκολο να εντοπιστούν τα 11 δισ. ευρώ που πρέπει να βρεθούν μέχρι ...
τον Ιούνιο» δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega και προσέθεσε ότι με «το να φτάσουμε σε μισθούς Βουλγαρίας δεν λύνεται το πρόβλημα».

Σχετικά με το νέο πακέτο μέτρων για την περίοδο 2013-2014 (11,5 δισ. ευρώ περίπου ή 5,5% του ΑΕΠ), είπε ότι θα επικεντρωθεί στον τομέα των δαπανών.
Τα 5,5% του ΑΕΠ που θα πρέπει να περικοπεί θα προέλθει κατά 2% από την έκθεση του ΚΕΠΕ, κατά 1,5% από προσαρμογές σε κοινωνικές παροχές και κατά 1% του ΑΕΠ από αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης το οποίο «σημαίνει σίγουρα συγχώνευση και μείωση φορέων και σταδιακή μείωση των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα», όπως είπε.

«Δεν είναι εύκολο να εντοπιστούν τα 11 δισ. ευρώ που πρέπει να βρεθούν μέχρι τον Ιούνιο» δήλωσε. Με «το να φτάσουμε σε μισθούς Βουλγαρίας δεν λύνεται το πρόβλημα», προσέθεσε.

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι «αν προχωρήσουμε στις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει δεν θα χρειασθεί τρίτο πακέτο στήριξης», ενώ υποστήριξε πως «χρειαζόμαστε σταθερή κυβέρνηση μετά τις εκλογές για να πάρει μπροστά η οικονομία».

«Αν όλα πάνε καλά, το 2013 περιμένουμε και προσδοκούμε τη στροφή της χώρας στην ανάπτυξη» επισήμανε.

Μετά το Πάσχα θα ξεκινήσουν οι συνομιλίες με τις ελβετικές αρχές για τη φορολόγηση των καταθέσεων, ανέφερε. Ο υπουργός είπε ότι την Δευτέρα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ηλίας Πλασκοβίτης επικοινώνησε με τις ελβετικές αρχές και ενημέρωσε ότι οι συζητήσεις μπορούν να ξεκινήσουν μετά το Πάσχα.

Αυτή τη στιγμή γίνονται έλεγχοι και διασταυρώσεις, για να δούμε ποιες είναι οι κινήσεις λογαριασμών για εισοδήματα που δεν φορολογήθηκαν στην Ελλάδα, επισήμανε.

Ο κ. Σαχινίδης εκτίμησε ότι η συμφωνία ίσως κλείσει και πριν τις επερχόμενες εκλογές. Για τον χρόνο των εκλογών είπε ότι οι κάλπες θα στηθούν, όπως όλα συγκλίνουν, στις 6 Μαΐου. Η Βουλή αναμένεται να κλείσει την Μ. Τετάρτη.

Παράλληλα, εμανίστηκε αντίθετος στο ενδεχόμενο νέων εκλογών αν δεν υπάρχει αυτοδυναμία, τονίζοντας ότι «δεν θα αφήσουμε τη χώρα ακυβέρνητη».

Για το ενδεχόμενο ευνοϊκών ρυθμίσεων προς τους δανειολήπτες, ανέφερε ότι «είμαστε σε διάλογο με την τρόικα και τις τράπεζες για τυχόν ρυθμίσεις», ενώ για το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών είπε ότι θα αποφασισθεί με Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Για το θέμα των φυσικών προσώπων που κατέχουν ομόλογα του Δημοσίου, είπε ότι χρειάζονται προσεκτικοί χειρισμοί για τον κίνδυνο των νομικών επιπλοκών.

«Το PSI είναι ακόμα σε εξέλιξη. Πρέπει να προστατέψουμε τη χώρα από νομικές επιπλοκές» υπογράμμισε.

Ερωτηθείς για το συμψηφισμό των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο με τις οφειλές του κράτους προς αυτές, σημείωσε ότι αυτό ήδη γίνεται και αφορά τις απαιτήσεις το από κεντρικό κράτος.

Για τις οφειλές των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης προς τις επιχειρήσεις και τη δυνατότητα συμψηφισμού, είπε ότι ένα σημαντικό μέρος των κρατικών οφειλών αφορά τους δήμους και ότι στη ρύθμιση θα πρέπει να ενταχθούν και οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των δήμων.
ΟΛΥΜΠΙΟ ΒΗΜΑ

KATERINI FLASH NEWS http://katerini-blogs.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: