Feed Posts

Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

http://www.ert.gr/media/k2/items/cache/3d853a6ace75c997e3d593aa46517c97_XL.jpg?t=1331113879 
Πέμπτη 08 Μαρτίου 2012
ert - ΕΞΑΝΤΑΣ
ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΑΥΓΗΣ
Δείτε το Video | Μέρος A
Το πρώτο μέρος του επεισοδίου ξεκινάει με πλάνα από την κοινότητα Γκουάνα στο...
Μαλί όπου προετοιμάζονται σύμφωνα με το έθιμο τα κοριτσάκια που θα υποβληθούν στον ακρωτηριασμό.
Παρουσιάζεται η περίπτωση του ΣΑΡΛ ΜΠΕΡΤΕ, ο οποίος έδιωξε τη γυναίκα του όταν συνειδητοποίησε ότι εκείνη δεν είχε υποβληθεί σε κλειτοριδεκτομή. Ο ανθρωπολόγος ΛΑΜΙΝ ΤΡΑΟΡΕ δίνει σημαντικά στοιχεία για την έκταση του φαινομένου στη χώρα. Σχετικά με το έθιμο, παρατίθενται σημαντικά στοιχεία, όπως για τις γυναίκες που παραδοσιακά εκτελούν τον ακρωτηριασμό και τις δοξασίες που περιβάλλουν το συγκεκριμένο ταμπού. Η ακτιβίστρια ΣΙΝΤΙΜΠΕ ΚΑΝΤΙΝΤΙΑ ΑΟΥΝΤΟΥ εξηγεί την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συνεπάγεται το συγκεκριμένο έθιμο.

Δείτε το Video | Μέρος B

Το δεύτερο μέρος του επεισοδίου παρουσιάζει τις ετοιμασίες για τον μαζικό ακρωτηριασμό των κοριτσιών στην κοινότητα Γκουάνα.
Η εξιζέζ, η γυναίκα που αναλαμβάνει να εκτελεί τους ακρωτηριασμούς σύμφωνα με το έθιμο, μιλάει για αυτό και για το ρόλο της.
Ο ανθρωπολόγος ΛΑΜΙΝ ΤΡΑΟΡΕ εξηγεί τις ρίζες του εθίμου στους μύθους των αφρικανικών φυλών. Ο ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΤΡΑΟΡΕ επισημαίνει τον ακραίο πόνο του ακρωτηριασμού και τους πολλούς κινδύνους να αποβεί μοιραίος για τα μικρά κορίτσια. Ένας πολίτης περιγράφει πως λόγω του εθίμου αυτού η γυναίκα του πέθανε μετά τη γέννα και πως λίγο μετά έχασε και το παιδί τους. Επίσης παρουσιάζεται η ιστορία της ΦΑΝΤΑ, ενός κοριτσιού που αντιμετώπισε σοβαρότατα προβλήματα υγείας λόγω της κλειτοριδεκτομής.
Σε μια άλλη κοινότητα, το ΚΟΝΙΜΠΑΜΠΟΥΓΚΟΥ, ο αρχηγός του χωριού εξηγεί τη δυσκολία να σταματήσει το έθιμο και τις αντιδράσεις των θρησκευτικών ηγετών. Ο ιμάμης του χωριού θεωρεί το έθιμο αναπόσπαστο τμήμα της θρησκείας. Ωστόσο ο ΜΑΜΑΝΤΟΥ ΤΡΑΟΡΕ, ηγετικό στέλεχος της Ένωσης Μουσουλμανικής Νεολαίας, μελετώντας το Κοράνι διεξοδικά για το συγκεκριμένο θέμα δεν έχει διαπιστώσει κάτι τέτοιο και από υπέρμαχος του εθίμου, πλέον το αποκηρύσσει ανενδοίαστα.

Δείτε το Video | Μέρος Γ

Το τρίτο μέρος του επεισοδίου παρουσιάζει τη γιορτή μετά τον ακρωτηριασμό των κοριτσιών στην κοινότητα Γκουάνα. Αναφέρονται οι προσπάθειες ενημέρωσης των κοινοτήτων προκειμένου να σταματήσει το συγκεκριμένο έθιμο. Ο ακτιβιστής ΣΙΑΚΑ ΤΡΑΟΡΕ εξηγεί πως η παιδεία μπορεί να εγγυηθεί την αλλαγή. Η ΑΙΓΚΑ ΝΤΑΜΠΑ υπουργός για το Παιδί και την Οικογένεια θεωρεί ότι νομοθετικά θα πρέπει να απαγορευτεί το έθιμο μόνο όταν οι κοινωνίες θα έχουν αποδεχθεί την ανάγκη να το εγκαταλείψουν.
Στην κοινότητα ΣΟΜΠΑ παρακολουθούμε μια ακόμα γιορτή, όμως αυτή τη φορά γίνεται γιατί ο αρχηγός και ταυτόχρονα ιμάμης της κοινότητας, διέταξε να σταματήσει το έθιμο της κλειτοριδεκτομής.
Το επεισόδιο κλείνει παρέχοντας στοιχεία για το φαινόμενο αυτό διεθνώς.

KATERINI NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια: