Feed Posts

Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Βήμα - βήμα το διαζύγιο με το ΔΝΤ.ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ

Βήμα - βήμα το διαζύγιο με το ΔΝΤ  
ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΕΔΩ ΣΤΟΝ ΚΡΑΧΤΗ-ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ!!!  
 Βήμα - βήμα το διαζύγιο με το ΔΝΤ .ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΜΕ ΛΑΓΚΑΡΝ«Η συζήτηση για τηνΤεπόμενη ημέρα», δηλαδή την.. απεμπλοκή της Ελλάδας από το Ελληνικό Πρόγραμμα και το διαζύγιο με το ΔΝΤ, ξεκίνησε χθες στην Ουάσιγκτον, δήλωσε ανώτερη κυβερνητική πηγή που συμμετείχε στη συνάντηση της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και τον στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού, Σταύρο Παπασταύρου.

Βήμα - βήμα το διαζύγιο με το ΔΝΤ
«Βασικό στοιχείο της συνάντησης», σημείωσε η πηγή, «αλλά και βασική προϋπόθεση των περαιτέρω ενεργειών είναι η έξοδος της Ελλάδας από το Μνημόνιο». Προσέθεσε ότι «αναφορικά με τη συνεργασία με το ΔΝΤ, διατυπώθηκε η άποψη πως θα είναι μια μετεξέλιξη της σχέσης, από την οποία όλοι θα κερδίσουν».
Ο κ. Χαρδούβελης δεν έκρυψε τη χαρά και την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα της συνάντησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι είχε και δεκάλεπτη ιδιαίτερη συνάντηση με τη γενική διευθύντρια του Ταμείου.
«Είχαμε», δήλωσε, «μια ενδιαφέρουσα συζήτηση. Η κ. Λαγκάρντ μας συνεχάρη για την πολύ μεγάλη πρόοδο που έχει κάνει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Μας συνέστησε να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις και αυτές οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν με τρόπο ώστε να γίνουν κτήμα του ελληνικού λαού και να συνεχιστούν. Να μην οπισθοδρομήσουμε».
Χειραψία της Κρ. Λαγκάρντ με τον Γκίκα Χαρδούβελη λίγο πριν από τη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρας, καθώς και ο στενός συνεργ
Χειραψία της Κρ. Λαγκάρντ με τον Γκίκα Χαρδούβελη λίγο πριν από τη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρας, καθώς και ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, Στ. Παπασταύρου
«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα είναι αρωγός στην ελληνική προσπάθεια και σ' αυτό που πάμε να πετύχουμε», τόνισε ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών.
Σύμφωνα με την πηγή, η ανταπόκριση της κ. Λαγκάρντ στο ελληνικό αίτημα για συζήτηση με στόχο την έξοδο από το Πρόγραμμα ήταν θετική και προσέθεσε πως τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας «ήταν σκυθρωπά το πρωί και χαμογελαστά το απόγευμα». Είχαν άγχος αλλά είδαν θετική ανταπόκριση, είπε η πηγή.
Από την πλευρά του Ταμείου στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν και ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Τζέρι Ράις
Από την πλευρά του Ταμείου στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν και ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Τζέρι Ράις
Η πηγή ανακοίνωσε ότι «η βεντάλια άνοιξε» και τόνισε ότι «με τη συνάντηση του κ. Χαρδούβελη και της κ. Λαγκάρντ οι συζητήσεις ξεκίνησαν». Υποστήριξε ότι «το ΔΝΤ είναι θετικό γιατί συνέβαλε σ' αυτήν την προσπάθεια» της Ελλάδας.
Σύμφωνα με την πηγή «υπάρχουν πολλοί παράγοντες και πρωταγωνιστές σ' αυτήν τη διαπραγμάτευση» και κατέληξε ότι «στο τέλος, θέλουμε όλοι να είναι ευχαριστημένοι. Θέλουμε όλοι να πάρουν ένα θετικό μήνυμα οι αγορές. Είναι δύσκολο εγχείρημα».
Η ανακοίνωση
Βήμα - βήμα το διαζύγιο με το ΔΝΤ
Μετά τη συνάντηση το ΔΝΤ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:
«Η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ συναντήθηκε σήμερα με τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδος Γκίκα Χαρδούβελη, τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και τους συνεργάτες τους για να συζητήσουν την πρόοδο του προγράμματος και τα ενδεχόμενα επόμενα βήματα. Η κ. Λαγκάρντ συνεχάρη τις (ελληνικές) αρχές για τη σημαντική πρόοδο στον δημοσιονομικό τομέα και συνέστησε (στην Ελλάδα) να εφαρμόσει αποφασιστικά κρίσιμες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ευθυγραμμισμένες με τις δεσμεύσεις του προγράμματος. Επανέλαβε τη δέσμευση του Ταμείου για την υποστήριξη της Ελλάδος στην προσπάθεια συνέχισης επίτευξης των στόχων του προγράμματος».
Από την πλευρά του Ταμείου παραβρέθηκαν στη συνάντηση ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν και ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Τζέρι Ράις.
Πριν από τη συνάντηση, Ελληνας αξιωματούχος δήλωσε:
«Μην περιμένετε να πλακωθούμε με την κ. Λαγκάρντ, μην περιμένετε και συμφωνία σήμερα. Πρόκειται για την αρχή μίας διαδικασίας που θα κρατήσει μερικούς μήνες, δεν θα τελειώσουμε σήμερα, αλλά επιθυμία μας είναι να τελειώσουμε μέχρι τον Δεκέμβριο».
Ο αξιωματούχος εξήγησε ότι «βεβαίως υπάρχει και ένα άλλο αγκάθι, μεγάλο θα έλεγα. Πρόκειται για την επιθεώρηση της τρόικας που ξεκίνησε ήδη και θα συνεχιστεί τον Νοέμβριο. Η ελληνική κυβέρνηση έχει μεγάλη επιθυμία να την ολοκληρώσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, διότι θα μπορέσει να λάβει οικονομική βοήθεια 7 και πλέον δισεκατομμυρίων ευρώ και επίσης θα μπορεί να αντιμετωπίσει τις αγορές με φρέσκες εκθέσεις του Ταμείου και της Ευρώπης, που θα περιέχουν οπωσδήποτε αρκετά θετικά στοιχεία», τόνισε ο αξιωματούχος. Ομως, η επιθεώρηση συναντά ήδη δυσκολίες λόγω του ασφαλιστικού και του εργασιακού και κυρίως λόγω των ομαδικών απολύσεων. «Η κυβέρνηση δεν αρνείται να υλοποιήσει τις υποσχέσεις της, αλλά την ίδια στιγμή» -όπως μας είπε Ελληνας αξιωματούχος- «δεν μπορούμε να κάνουμε τόσα πολλά σε τόσο μικρό διάστημα».
«Προστατευτικό δίχτυ» Αξίζει να σημειωθεί ότι η κ. Λαγκάρντ «μισοάνοιξε» τα χαρτιά της την περασμένη Πέμπτη και ο κ. Πολ Τόμσεν την Παρασκευή, όταν εξέφρασαν την άποψη ότι πρέπει να συνεχιστεί η σχέση της Ελλάδας με το Ταμείο, διότι αυτό θα της εξασφαλίσει το «προστατευτικό δίχτυ» που χρειάζεται απέναντι στις αγορές.
Ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών και οι συνεργάτες του επρόκειτο να αναχωρήσουν χθες από την αμερικανική πρωτεύουσα με προορισμό το Λουξεμβούργο, όπου θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Eurogroup.
Μισέλ Σαπέν Επιστροφή στις αγορές με προσεκτικό τρόπο
«Η Ελλάδα θα πρέπει να είναι προσεκτική αν τελικά αποφασίσει να τερματίσει πρόωρα το δανειακό πρόγραμμα του ΔΝΤ, καθώς η προσβασιμότητα στις αγορές με αποδεκτά επιτόκια δεν είναι κάτι δεδομένο σε βάθος χρόνου», προειδοποίησε χθες μέσω συνέντευξής του στο πρακτορείο Bloomberg ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν. Οπως ο ίδιος εξήγησε: «Η χώρα έχει κάνει πολλές προσπάθειες και σήμερα βρίσκεται σε μια κατάσταση που είναι πολύ ευκολότερη σε σχέση με το παρελθόν. Εχει τη δυνατότητα να επιστρέψει στις αγορές, όμως αυτό πρέπει να γίνει με προσεκτικό τρόπο, καθότι αυτό που είναι δυνατό σήμερα δεν θα είναι απαραίτητα εφικτό σε έξι μήνες ή έναν χρόνο».
http://www.ethnos.gr/ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: