Feed Posts

Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Αμφίπολη: Νέα σενάρια για τον τάφο.φόβος κατάρρευσης .

Αμφίπολη: Νέα σενάρια για τον τάφο - Ο φόβος της κατάρρευσης του «κόκκινου» δωματίου
«ΦΡΕΝΟ» ΣΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ. Αμφίπολη: Νέα σενάρια για τον τάφο - Ο φόβος της κατάρρευσης του «κόκκινου» δωματίου Αγωνία ..
επικρατεί στις τάξεις των αρχαιολόγων που εργάζονται στον τάφο της Αμφίπολης καθώς η κατάσταση του τρίτου θαλάμου είναι οριακή και απαιτούνται άμεσα εργασίες στήριξής του, γεγονός που θα πάει πολύ πίσω τις ανασκαφές.
Η απειλή κατάρρευσης της κόκκινης «καμάρας» (είναι εμφανές παντού το κόκκινο χρώμα) που είδαν οι επιστήμονες τους αναγκάζει να μειώσουν τους ρυθμούς της ανασκαφικής τους δραστηριότητας και να προβούν σε επείγουσες εργασίες προκειμένου να μην υπάρξουν απρόοπτα στον «σκοτεινό» τρίτο χώρο του τάφου. Οπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία, το συγκεκριμένο σημείο δεν έχει τόσα πολλά χώματα όπως οι προηγούμενοι, είναι μέχρι τη μέση γεμάτος ο χώρος.
Αμφίπολη: Νέα σενάρια για τον τάφο - Ο φόβος της κατάρρευσης του «κόκκινου» δωματίου  
Αυτό σημαίνει ότι τις επόμενες ημέρες δεν πρόκειται να βγουν στο φως εντυπωσιακά ευρήματα καθώς προέχουν οι εργασίες αντιστήρηξης. Είναι, ίσως και μια προσπάθεια της ανασκαφικής ομάδας της κ. Κ. Περιστέρη να βάλει φρένο στην τεράστια έκταση που έχει πάρει η υπόθεση και η οποία έχει προκαλέσει συγκρούσεις μεταξύ αρχαιολόγων, διάφορες αστήρικτες θεωρίες και εικασίες καθώς και σενάρια για τον «ένοικο» του τάφου.
Αμφίπολη: Νέα σενάρια για τον τάφο - Ο φόβος της κατάρρευσης του «κόκκινου» δωματίου
Ενα από αυτά τα σενάρια κάνει λόγο για την κατασκευή του τάφοου πολύ πιο μετά από την αρχική εκτίμηση των αρχαιολόγων. Λέγεται δηλαδή ότι τα στοιχεία που έχουν βγει στο φως ενδεχομένως να αλλάξουν τις πρώτες εκτιμήσεις για τη χρονολογία του.
Αρχαιολόγοι λένε ότι οι Σφίγγες που δεν υπάρχουν σε άλλο μακεδονικού τύπου τάφο, οι δύο Καρυάτιδες στον επόμενο θάλαμο, είναι επίσης πρωτοφανείς για μακεδονικού τύπου μνημείο, ενώ σε συνδυασμό με την έλλειψη ζωγραφικών παραστάσεων που αποτελούν το βασικό χαρακτηριστικό στο εσωτερικό των μακεδονικών τάφων που αποκαλύφθηκαν στη Βεργίνα δεν αποκλείεται το μνημείο να μην είναι ένας μακεδονικός τάφος.
Αμφίπολη: Νέα σενάρια για τον τάφο - Ο φόβος της κατάρρευσης του «κόκκινου» δωματίου
 
Μάλιστα κάποιοι διατυπώνουν την άποψη ότι πρόκειται για μνημείο που χτίστηκε στο δεύτερο μισό του πρώτου π. Χ. αιώνα μετά τη μάχη των Φιλίππων από Ρωμαίους. Βεβαίως, υπάρχει και η αντίθεση άποψη, γεγονός που προκαλεί έντονες συζητήσεις και συγκρούσεις. Εριδες προκαλεί ασφαλώς και η ταυτότητα του νεκρού στον οποίο ανήκει ο τάφος αλλά και αν έχει συληθεί αυτός με τον καθηγητή Π. Φάκλαρη να μιλά το πρωί στο Mega λέγοντας ότι είναι μια απίθανη εικασία ότι θα βρεθούν εκεί τα οστά του Μεγάλου Αλεξάνδρου και πιστεύοντας ότι ο τάφος έχει ήδη συληθεί.
Οι εργασίες
Την Κυριακή οι αρχαιολόγοι έδωσαν τις πρώτες φωτογραφίες από τον τρίτο θάλαμο του τάφου της Αμφίπολης, έδωσε το απόγευμα της Κυριακής το υπουργείο Πολιτισμού. Οι αρχαιολόγοι μπήκαν στο σημείο αυτό του μνημείου και διαπίστωσαν ότι βρίσκεται σε οριακή κατάσταση ισορροπίας ο θόλος του.
Αμφίπολη: Νέα σενάρια για τον τάφο - Ο φόβος της κατάρρευσης του «κόκκινου» δωματίου
Παρουσιάζονται σημαντικά προβλήματα ισορροπίας και όλος ο χώρος κινδυνεύει να καταρρεύσει εξαιτίας της καταπόνησης που έχει δεχθεί. Η απομάκρυνση των χωμάτων καθίσταται αδύνατη και είναι απαραίτητες οι αναστηλώσεις.
Οπως αναφέρει η ανακοίνωση, η διεπιστημονική ομάδα της ανασκαφής μπήκε στο εσωτερικό του θαλάμου πριν δύο ημέρες, (στις 12-9-2014), από την υφιστάμενη οπή στον τοίχο του τρίτου διαφράγματος, προκειμένου να τεκμηριώσει αρχαιολογικά την εικόνα του θαλάμου και να διαπιστώσει την δομική του κατάσταση, ώστε να σχεδιαστούν τα αναγκαία μέτρα αντιστήριξης και υποστύλωσης.
Αμφίπολη: Νέα σενάρια για τον τάφο - Ο φόβος της κατάρρευσης του «κόκκινου» δωματίου
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΠΟ από την επιτόπια παρατήρηση προέκυψαν τα ακόλουθα δεδομένα:
«Το ύψος του αμμώδους χώματος βρίσκεται χαμηλότερα από ό,τι στους προηγούμενους δυο χώρους. Επί των χωμάτων διαπιστώνονται αμμώδη φυσικά ιζήματα με απολιθώματα από όστρεα, που προέρχονται από το φυσικό έδαφος του λόφου Καστά. Σύμφωνα με τις γεωλογικές παρατηρήσεις φαίνεται ότι η επίχωση παραμένει αδιατάρακτη.
Εσωτερικά, η θόλος είναι κατασκευασμένη από πωρόλιθο, ακριβώς όπως και στους προηγούμενους θαλάμους.
Στους τρεις κατακόρυφους τοίχους-ανατολικό, δυτικό και βόρειο- στο ορατό μέρος, επαναλαμβάνεται η ίδια μορφή μαρμάρινης επικάλυψης, όπως και στους δυο προηγούμενους θαλάμους, με ορθοστάτες, στέψη και ιωνικό επιστύλιο.
Στο νότιο τοίχο - στο εμφανές μέρος του - δεξιά και αριστερά του θυρώματος, συνεχίζεται η μαρμάρινη επικάλυψη. Οι υπερκείμενοι πωρόλιθοι καλύπτονται με επίχρισμα κόκκινου χρώματος. Έχει καταπέσει το εσωτερικό τμήμα του υπέρθυρου.
Η θόλος του θαλάμου δείχνει να βρίσκεται σε κατάσταση οριακής ισορροπίας, με τους θολίτες στην περιοχή της στέψης να παρουσιάζουν άνοιγμα αρμών, σε ικανό βάθος, από την εσωτερική επιφάνειά της. Στο σύνολο σχεδόν των θολιτών παρατηρούνται ρηγματώσεις και επιπλέον σε εκτεταμένες περιοχές, εκατέρωθεν της στέψης, διαπιστώθηκε σημαντική απώλεια μάζας του υλικού.
Οι μαρμάρινοι ορθοστάτες περιμετρικά, στο ορατό τμήμα των κατακόρυφων τοίχων παρουσιάζουν συστηματικά αποκολλήσεις τεμαχίων τα οποία εντοπίστηκαν στην επιφάνεια της επίχωσης, φωτογραφήθηκαν, αριθμήθηκαν και περισυνελέγησαν. Οι αποκολλήσεις φαίνεται να είναι το αποτέλεσμα έντονης καταπόνησης, πιθανώς από τις μεγάλου ύψους επιχώσεις επί της θόλου. Συγκεκριμένα, το νότιο τμήμα του θαλάμου φορτίζεται από γαίες ύψους 2μ. περίπου, ενώ στο βόρειο τμήμα οι γαίες έχουν ύψος περί τα 12-13μ.
Τα ανωτέρω τεχνικά δεδομένα δεν επιτρέπουν την ασφαλή εκτέλεση εργασιών απομάκρυνσης χώματος από τον τρίτο θάλαμο, πριν ληφθούν τα αναγκαία μέτρα προστασίας. Ειδικότερα, για την αντιστήριξη-υποστύλωση του θαλάμου, θα χρησιμοποιηθεί ισχυρότερη διάταξη από αυτή των δύο προηγούμενων θαλάμων. Θα περιλαμβάνει σύστημα οριζόντιων πλαισιωτών δοκών, κατά μήκος και πλάτος του θαλάμου, για την αντιστήριξη των κατακόρυφων τοίχων από τις γεωστατικές ωθήσεις. Για την στήριξη της θόλου θα χρησιμοποιηθούν μεταλλικές σωληνωτές δοκοί. Η απομάκρυνση του χώματος θα γίνεται τμηματικά, κατά περιοχές της επίχωσης, ώστε να καθίσταται εφικτή η ασφαλής προσαρμογή της έδρασης των αντιστηρίξεων.
Η εφαρμογή των μέτρων αντιστήριξης και υποστύλωσης, εξαιτίας της δυσκολίας πρόσβασης στο χώρο και της απαίτησης ιδιαίτερης προσοχής, λόγω της δυσμενούς δομικής κατάστασης, θα απαιτήσουν αρκετές μέρες εργασίας.
Τέλος, συνεχίζονται οι εργασίες γεωμετρικής τεκμηρίωσης του μνημείου και του περιβάλλοντος χώρου του, ενώ ο Δήμος Αμφιπόλεως τοποθέτησε νυχτερινό φωτισμό και σύστημα ασφαλείας».
ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: