ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΤΑ ΟΗΕ. Ενας ανήθικος πόλεμος για τα τούνελ της Γάζας.Αίμα και θάνατος είναι η καθημερινότητα των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας, όπου...
στο όνομα της καταστροφής των τούνελ που συνδέουν την περιοχή με το Ισραήλ και την Αίγυπτο -επίσημος στόχος της χερσαίας επιχείρισης του ισραηλινού στρατού- βομβαρδίζονται ανελέητα οι άμαχοι, ακόμα και όσοι είναι σε νοσοκομεία.
Και ο τραγικός απολογισμός μέχρι τώρα, 548 νεκροί, περισσότεροι από 3.350 τραυματίες και 100 χιλιάδες εκτοπισμένοι. Μόνο χθες, «βροχή από οβίδες» έπληξε το νοσοκομείο Αλ Ακσά, χτυπώντας την είσοδό του, τη μονάδα εντατικής θεραπείας και τα χειρουργεία και σκοτώνοντας τουλάχιστον τέσσερις.
Κι ενώ η αιματοχυσία συνεχίζεται, ο ισραηλινός στρατός σκότωσε χθες τουλάχιστον 10 Παλαιστινίους-φερόμενους μαχητές της Χαμάς, που είχαν εισχωρήσει από δύο σήραγγες της Λωρίδας της Γάζας στο νότιο Ισραήλ. «Ομάδες τρομοκρατών που είχαν εισχωρήσει στο Ισραήλ από δύο σήραγγες στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας εντοπίστηκαν από τον ισραηλινό στρατό, που σκότωσε τουλάχιστον δέκα τρομοκράτες», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του στρατού, που τόνισε ότι η επιχείριση μπορεί «να εντατικοποιηθεί προκειμένου να καταστραφούν πλήρως τα τούνελ».
Τα τούνελ πάνω από τα οποία γίνεται γενοκτονία δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο, αντιθέτως θεωρούνται σωτήρια δίοδος μεταφοράς ζωτικών αγαθών, όπως τρόφιμα, καύσιμα και δομικά υλικά, μέσα στην αποκλεισμένη Γάζα των 1,8 εκατομμυρίων κατοίκων της που ζουν σε μια γη μήκους 41 χιλιομέτρων και πλάτους μεταξύ 6 και 12 χιλιομέτρων και συνολικής έκτασης 360 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Παρόλο που η πρώτη ανακάλυψη υπόγειας σήραγγας στη Γάζα από τους Ισραηλινούς αναφέρεται το 1983, μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2000 τα τούνελ μεταξύ Γάζας και Αιγύπτου ήταν λίγα και τα περισσότερα από αυτά χρησιμοποιούνταν για τους σκοπούς της ένοπλης αντίστασης.
Ομως η σταδιακή επιβολή από το Ισραήλ, και όχι μόνο, του σκληρού αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας, πρώτα μετά την εκλογή της Χαμάς το Γενάρη του 2006, στη συνέχεια μετά την αιχμαλώτιση του Ισραηλινού φαντάρου Γκιλάτ Σαλίτ τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς, και τελικά μετά την πλήρη στρατιωτική επικράτηση της Χαμάς έναντι της Φατάχ, έναν χρόνο αργότερα, τον Ιούνιο του 2007, οδήγησε τους Παλαιστινίους να βρουν διέξοδο στα τούνελ για την εισαγωγή αγαθών και την επιβίωσή τους.
Υπό την επίβλεψη της κυβέρνησης της Χαμάς, άνθρωποι που είχαν να επενδύσουν συνεταιρίστηκαν και άρχισαν να κατασκευάζουν τούνελ για εμπορική χρήση. Λέγεται ότι το κόστος κατασκευής ανερχόταν σε 80 έως 200 χιλιάδες δολάρια, αλλά εάν το τούνελ λειτουργούσε πλήρως η απόσβεση μπορούσε να επιτευχθεί ακόμα και σ' έναν μήνα. Συνήθως τα κέρδη μοιράζονταν μισά μισά ανάμεσα στους Παλαιστίνιους και τους Αιγύπτιους συνεταίρους της άλλης πλευράς. Μέχρι το 2008 ο αριθμός τους εκτιμάται ότι έφτασε τα 500 ενώ, σύμφωνα με έκθεση της ομάδας διεθνούς κρίσης, υπολογίζεται ότι η αξία των αγαθών που διακινούνται μέσω αυτών των τούνελ κυμαίνεται στα 500 έως 700 εκατομμύρια δολάρια ετησίως.
Η Χαμάς, τα χρησιμοποιούσε και για να εισάγει όπλα, κυρίως ιρανικής κατασκευής, ωστόσο, μετά το πραξικόπημα του στρατηγού Σίσι δόθηκε η εντολή να καταστραφούν όλα τα τούνελ της Γάζας. Σύμφωνα, ωστόσο, με τον ισραηλινό στρατό, υπάρχουν πολλά ακόμα που οδηγούσαν στο Ισραήλ -γίνεται λόγος για εκατοντάδες κάτω από πόλεις και κωμοπόλεις του Ισραήλ, ενώ υπήρχαν άλλα 20 που θεωρείται ότι χρησιμοποιούνταν για επιθέσεις στο Ισραήλ.
Πάντως η Χαμάς, που θέτει την άρση του αποκλεισμού της Γάζας ως έναν από τους κυριότερους όρους της για εκεχειρία, ξεκαθάρισε μέσω ηγετικού στελέχους της πως η Γάζα «έχει αποφασίσει να τελειώσει τον αποκλεισμό με το αίμα της και τον ηρωισμό της».
ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ
Το Ισραήλ αγνοεί την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ
Την άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών ζήτησε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έπειτα από δίωρη, κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση χθες τα ξημερώματα.
Εξάλλου, τα 15 κράτη εξέφρασαν τη «μεγάλη τους ανησυχία» για τον αυξανόμενο αριθμό των θυμάτων στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας. Τα μέλη «ζητούν τον σεβασμό των διεθνών ανθρωπιστικών κανόνων, κυρίως ως προς την προστασία των αμάχων», ενώ σε αυτό το μήκος κύματος κινούνται και οι δηλώσεις Αμερικανών και Ευρωπαίων αξιωματούχων: «Θα θέλαμε από τους Ισραηλινούς να λάβουν ακόμη περισσότερα μέτρα για την ασφάλεια των πολιτών», είπε χαρακτηριστικά, ο Τζος Ερνεστ, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.
Η απάντηση, ωστόσο, του Ισραήλ, που δεν μοιάζει να... αγχώνεται από τις εκκλήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, δια στόματος Νετανιάχου ήταν ότι η στήριξη της διεθνούς κοινότητας στις στρατιωτικές επιχειρήσεις των Ισραηλινών στη Γάζα είναι «πολύ ισχυρή». «Πραγματοποιούμε μια επιχείρηση περίπλοκη, σφοδρή και σε βάθος στο εσωτερικό της Λωρίδας της Γάζας, την οποία στηρίζει ο κόσμος. Η στήριξη είναι πολύ ισχυρή από πλευράς διεθνούς κοινότητας» δήλωσε συγκεκριμένα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.
ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΣΕ ΑΝΟΙΧΤΟ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟ Κέρι: Ποια στοχευμένη επιχείρηση;
Ενα ανοιχτό μικρόφωνο έχει εκθέσει ουκ ολίγες φορές ηγέτες της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής, που χωρίς να έχουν αντιληφθεί ότι τους ακούνε αυτοί που δεν πρέπει έχουν εκφράσει ανοιχτά τη γνώμη τους, συνήθως εντελώς διαφορετική από αυτήν που εκφράζουν δημοσίως.
Τελευταίο... θύμα ενός ανοιχτού μικροφώνου ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, που συνομιλώντας στο πλατό εκπομπής με τον Τζόναθαν Φάινερ, αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και αναφερόμενος στον θάνατο Ισραηλινών στρατιωτών είπε: «Ελπίζω ότι δεν θα θεωρήσουν το συμβάν αυτό ως πρόσκληση για να κάνουν περισσότερα. Θα ήταν καλύτερα αν το θεωρούσαν προειδοποίηση». Στη συνέχεια, εμφανώς αγανακτισμένος από τον μεγάλο αριθμό αμάχων που έχουν σκοτωθεί, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ διερωτάται: «Ποια στοχευμένη επιχείρηση;». «Πρέπει να πάμε (εκεί)», ακούστηκε να λέει στη συνέχεια. «Πιστεύω, Τζον, ότι πρέπει να πάμε εκεί σήμερα το βράδυ. Είναι τρελό να μένουμε εδώ και να μην κάνουμε τίποτε. Πάμε!».
Επανέλαβε τα γνωστά
Οταν η εκπομπή επανήλθε στην κανονική της ροή και ο παρουσιαστής της εκπομπής του τηλεοπτικού δικτύου Fox, Κρις Ουάλας, ζήτησε από τον υπουργό να σχολιάσει τα όσα είπε, επανέλαβε την πάγια θέση του ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εαυτό του.
«Υπήρχαν άνθρωποι που βγήκαν από σήραγγες. Εχει κανείς το δικαίωμα να εισβάλει εκεί και να καταστρέψει τις σήραγγες αυτές. Αυτό το υποστηρίζουμε απόλυτα. Και υποστηρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπίζεται τον εαυτό του απέναντι στις ρίψεις ρουκετών που συνεχίζονται. Η Χαμάς άρχισε να ρίχνει ρουκέτες αφού το Ισραήλ προσπάθησε να εντοπίσει αυτούς που είχαν σκοτώσει τους τρεις νεαρούς, ξέρεις, υπήρχε ένα αγόρι που ήταν και Αμερικανός, τρεις νεαροί Ισραηλινοί. Είναι επονείδιστο», υπογράμμισε ο Κέρι απαντώντας στον Ουάλας.
«Είναι δύσκολη αυτού του είδους η επιχείρηση. Προφανώς αντέδρασα με τον τρόπο (...) με τον οποίο αντιδρά κανείς με σεβασμό προς μικρά παιδιά και πολίτες».
«Ομως ο πόλεμος είναι σκληρός, είναι άγριος και το έχω πει δημοσίως και το έχω ξαναπεί. Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα του Ισραήλ να κάνει ό,τι πρέπει για να καταστρέψει αυτές τις σήραγγες», προσέθεσε ο Κέρι. Στη συνέχεια ο Αμερικανός υπουργός ζήτησε από τη Χαμάς να επιδείξει λογική και «να κατανοήσει ότι αν αποδεχθεί μια εκεχειρία σώζει ζωές».
Υπάρχει βέβαια και η άποψη ότι το μικρόφωνο έμεινε επίτηδες ανοιχτό, γιατί η Ουάσιγκτον ήθελε με κάποιον τρόπο και χωρίς να δυσαρεστήσει πάρα πολύ το Ισραήλ να εκφράσει τη δυσαρέσκειά της που η πολεμική επιχείρηση στη Γάζα έχει μετατραπεί σε λουτρό αίματος.
Ο Κέρι βρίσκεται στην Αίγυπτο για ειρηνευτικές συνομιλίες, έπειτα από έκκληση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα «για άμεση εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων».
[ ΑΡΘΡΟ ] BBC Αρθρο του Τζόναθαν Μάρκους
Σε σημείο καμπής η κρίση στη Γάζα;
Η πικρή μάχη στη γειτονιά Σατζάιγια, στο ανατολικό τμήμα της Γάζας με την τραγική απώλεια αμάχων, θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο καμπής σε αυτή την κρίση.
Δυστυχώς, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η σύγκρουση έχει φτάσει στο αποκορύφωμά της.
Ο ισραηλινός στρατός εξακολουθεί να πιστεύει ότι η αποστολή του δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Αλλά και οι μαχητές της Χαμάς έχουν ενθαρρυνθεί από την ικανότητά τους να προκαλούν «πόνο» στις Ισραηλινές Δυνάμεις Αμυνας και επίσης δεν επιθυμούν την άμεση κατάπαυση του πυρός.
Η μετατόπιση, όμως, της μάχης σε πυκνοκατοικημένη αστική περιοχή ενδέχεται θα αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των νεκρών μεταξύ του άμαχου πληθυσμού με αποτέλεσμα να ενταθούν οι πιέσεις από το εξωτερικό για τερματισμό των εχθροπραξιών.
Εγραψα πριν από λίγες μέρες ότι πρόκειται για μια άνιση μάχη των αδυνάτων έναντι των ισχυρών. Η Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές ομάδες δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αντιμετωπίσουν τη σύγχρονη στρατιωτική «μηχανή» του Ισραήλ με το εξαιρετικό αμυντικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας που διαθέτει.
Αξιοποίησαν ωστόσο με επιτυχία τις διασυνοριακές σήραγγες για να εισέλθουν στο Ισραήλ, πραγματοποιώντας επιθέσεις σε στρατιώτες και πολίτες. Ετσι οι συγκρούσεις, μετά την ανταλλαγή ρουκετών, μεταφέρθηκαν στο έδαφος.
Τα μάτια είναι πλέον στραμμένα στον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος μετά τον θάνατο Ισραηλινών στρατιωτών φέρεται ακόμη πιο αποφασισμένος να συνεχίσει τις πολεμικές επιχειρήσεις παρά τη δραματική αύξηση των νεκρών Παλαιστινίων και την ολοένα μεγαλύτερη διπλωματική πίεση για να σταματήσει.
Κατά περίεργο τρόπο στελέχη της Χαμάς δηλώνουν αισιόδοξα ότι μπορούν να νικήσουν τον εχθρό, καθώς όπως λένε άντεξαν τη «σιδερένια γροθιά» έστω με κόστος εκατοντάδων μαρτύρων.
Η έκβαση ωστόσο των μαχών θα μπορούσε να κριθεί από τις «κόκκινες γραμμές» και τα όρια που έχει θέσει η κυβέρνηση Νετανιάχου...
http://www.ethnos.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου