Ο κ. Ευ. Βενιζέλος ανέφερε ότι δεν θα ανεχθεί «κανέναν εκβιασμό, άμεσο ή έμμεσο, σε σχέση με τον ανασχηματισμό και την επιλογή ...
των στελεχών που θα απασχοληθούν στην κυβέρνηση».«Πέμπτη φάλαγγα» χαρακτηρίζει ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος όσους τον αμφισβητούν τις τελευταίες ημέρες. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χρησιμοποίησε σκληρότατους χαρακτηρισμούς καθώς μίλησε για πρόσωπα που επέδειξαν αμφιθυμία με σκοπό τη «συνειδητή υπονόμευση με ταπεινά ελατήρια». Λίγο νωρίτερα, μετά τον κ. Θ. Μωραΐτη, θέμα ηγεσίας έθεταν ακόμη δύο βουλευτές, οι Συμ. Κεδίκογλου, Μιχ. Κασσής καθώς επίσης και ο Μιχ. Καρχιμάκης.
Συγκεκριμένα, ο κ. Μωραΐτης χαρακτήρισε «προκλητική» την ανακοίνωση της Χαρ. Τρικούπη για το πρόσωπό του και δήλωσε (Real) ότι «την παράταξη την προσβάλλουν αυτοί που θέλουν την παράταξη στα μέτρα τους». Ο κ. Μωραΐτης, πάντως, έκανε χθες ένα μικρό βήμα πίσω, λέγοντας ότι δεν ζητεί την εκ των προτέρων αποχώρηση του κ. Βενιζέλου, αλλά την εκλογή νέου προέδρου αν «δεν πληροί τους όρους ανασυγκρότησης της μεγάλης Κεντροαριστεράς». Αργότερα, ο κ. Κεδίκογλου δήλωνε (Βήμα fm) ότι: «Στο συνέδριο πρέπει να ακουστεί η βάση του κόμματος και να συζητηθεί και το θέμα της ηγεσίας». Ο κ. Κεδίκογλου είπε, ακόμη, ότι «θα πρέπει να ακουστεί αυθεντικά η φωνή της βάσης», παραπέμποντας, εμμέσως πλην σαφώς, στο καταστατικό το οποίο προβλέπει εκλογή αρχηγού όχι από το συνέδριο, αλλά με ανοιχτή διαδικασία. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κ. Κασσής διερωτήθηκε (ΝΕΡΙΤ), «ένας αρχηγός ενός κόμματος πόσο πρέπει να το φτάσει το κόμμα για να αποχωρήσει;». Δηλώσεις παρόμοιες με του κ. Μωραΐτη έκανε και ο κ. Καρχιμάκης, ο οποίος ζήτησε συνέδριο για «αλλαγή πολιτικής πλεύσης με αριστερή κατεύθυνση», τονίζοντας ότι «αν δεν μπορεί η υπάρχουσα ηγετική ομάδα να το κάνει, να το πει και να το δηλώσει για να το γνωρίζουμε».Ενώπιον ευρωβουλευτών
Στις επικρίσεις απάντησαν από νωρίς χθες το πρωί οι κ. Δ. Καρύδης, Τ. Ρήγας και Αφροδίτη Αλ Σάλεχ. Ωστόσο, εκτεταμένη και μάλιστα οξύτατη απάντηση έδωσε ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον των υποψηφίων ευρωβουλευτών του κόμματος, όπου, παρεμπιπτόντως ήταν παρόντες και οι κ. Κ. Σκανδαλίδης, Φιλ. Σαχινίδης και Θ. Μωραΐτης. Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στο θέμα ηγεσίας, λέγοντας ότι ούτε ο ίδιος είναι ευχαριστημένος με την κατάσταση του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο τόνισε πως «η ηγεσία δεν είναι ατομική υπόθεση, αλλά συλλογική με ευθύνη, συνέπεια και αξιοσύνη». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προανήγγειλε σαφώς ότι θα υπάρξει και συνεδριακή διαδικασία του κόμματος. Εν συνεχεία ο κ. Βενιζέλος είπε ότι δεν θα ανεχθεί «κανέναν εκβιασμό, άμεσο ή έμμεσο, σε σχέση με τον ανασχηματισμό και την επιλογή των στελεχών που θα απασχοληθούν στην κυβέρνηση και κανείς δεν θα αποφύγει την αξιολόγηση, κρύβοντας την ανεπάρκειά του πίσω από όψιμες, δήθεν αριστερές ανησυχίες». Η συγκεκριμένη αποστροφή εκλαμβάνεται ως αιχμή εναντίον του υφυπουργού Παιδείας Σ. Κεδίκογλου, η αποχώρηση του οποίου από την κυβέρνηση προεξοφλείται απ’ όλους στη Χαρ. Τρικούπη, ιδίως μετά τις χθεσινές εξελίξεις.
Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι «όλοι δικαιούνται να λένε την άποψή τους για την οποία αξιολογούνται από τον λαό, την παράταξη και την ιστορία του τόπου». Και επισήμανε ότι εκείνο που διχάζει την παράταξη είναι «η μικροπρέπεια, η μωροφιλοδοξία, η υπονόμευση, οι ατομικές στρατηγικές ή οι δήθεν ατομικές υπερευαισθησίες, η έλλειψη συνείδησης ευθύνης για κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν τη χώρα». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν περιορίστηκε σε αυτούς τους χαρακτηρισμούς, καθώς, εν συνεχεία, μίλησε για πρόσωπα που επιθυμούν να εξυπηρετήσουν τις προσδοκίες τους «με έναν μικρό ή παρεΐστικο τρόπο», κατηγορώντας όσους επικαλούνται το παρελθόν της παράταξης για προσβολή «της μνήμης της παράταξης και του Ανδρέα Παπανδρέου».
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου