Feed Posts

Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ - «Βέτο» από τον Κάμερον για την εκλογή Γιούνκερ

http://www.exedra.gr/wp-content/uploads/2013/10/7c9b44eb4967480fcd12883b9778d620.jpg?b6dad5 

Σε βυζαντινές μηχανορραφίες παραπέμπουν οι παρασκηνιακές κινήσεις των Ευρωπαίων ηγετών για την ανάδειξη του προέδρου ...της Κομισιόν, που έχει αναχθεί σε μείζον θέμα στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Αν και η Ανγκελα Μέρκελ έκανε την Παρασκευή δήλωση στήριξης προς τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αυτή η παρέμβαση δεν φαίνεται να ηρέμησε τα πνεύματα, που, όπως προκύπτει από τις πληροφορίες που διαρρέουν μετά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής την περασμένη Τρίτη, ήταν και παραμένουν ιδιαίτερα οξυμμένα.
Ο Ντέιβιντ Κάμερον απείλησε να επισπεύσει το δημοψήφισμα για έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ εάν επιλεγεί ο Γιούνκερ, παρότι η ετυμηγορία των Ευρωπαίων ψηφοφόρων τού έδωσε την πρωτιά στις εκλογές. Ο Βρετανός πρωθυπουργός φέρεται να επεσήμανε στη Μέρκελ ότι «θα αποσταθεροποιήσει σε τέτοιο βαθμό την κυβέρνησή του, που ένα δημοψήφισμα για την έξοδο της χώρας του από τη ΕΕ θα έπρεπε να προωθηθεί».
Η Γερμανίδα καγκελάριος φαίνεται ότι συντάχθηκε με τον Κάμερον. Σύμφωνα δε με το «Spiegel», η Μέρκελ χαρακτήρισε την ψήφο υπέρ του Γιούνκερ από το Ευρωκοινοβούλιο ως «κήρυξη πολέμου» και δήλωσε ότι θα χρησιμοποιήσει όλη τη δύναμη που της δίνουν οι γερμανικές ψήφοι για να δημιουργήσει ένα μέτωπο ενάντια στην εκλογή Γιούνκερ. Η Γερμανίδα καγκελάριος δεν θέλει επ' ουδενί να τεθεί θέμα αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, καθώς για το Βερολίνο είναι ένας «άσπονδος» φίλος κόντρα στο Παρίσι και στις χώρες του Νότου.
Ο Γιούνκερ δήλωσε αισιόδοξος ότι στα μέσα Ιουλίου θα εκλεγεί πρόεδρος της Κομισιόν
Ο Γιούνκερ δήλωσε αισιόδοξος ότι στα μέσα Ιουλίου θα εκλεγεί πρόεδρος της Κομισιόν
Ο Κάμερον κέρδισε έναν ακόμη «πόντο» απέναντι στη Μέρκελ, μετά την απόφαση του γερμανικού ευρωσκεπτικιστικού AfD να προσχωρήσει στην ευρωπαϊκή «οικογένεια» των Βρετανών Τόρις. Κατόπιν τούτου, δύσκολα θα μπορούσε η Μέρκελ να συνεχίσει να παρουσιάζει το AfD ως ακροδεξιό κόμμα. Επιπλέον, και η ίδια η Μέρκελ είχε επιφυλάξεις για τον Γιούνκερ, επειδή, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, ξέρει την Κομισιόν πολύ καλά και θα ήθελε να ενισχύσει τον ρόλο της. Αυτό βέβαια δεν αρέσει καθόλου στη Γερμανίδα καγκελάριο, που όλο το προηγούμενο διάστημα είχε καταφέρει να θέσει την Κομισιόν στο περιθώριο.
«Βέτο» από τον Κάμερον για την εκλογή Γιούνκερ
Ο Κάμερον δεν ήταν ο μόνος που παρέπεμψε στην πανωλεθρία των ευρωεκλογών, για να ζητήσει την παρέμβαση της καγκελαρίου, προκειμένου να επιλεγεί άλλος υποψήφιος. Οπως γράφει η «Bild», ο Φρανσουά Ολάντ επεσήμανε ότι χρειάζεται ένα ισχυρό θετικό σινιάλο προς την κυβέρνησή του από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μετά το φιάσκο των Σοσιαλιστών και τη θεαματική άνοδο της Λεπέν. Για τον Γάλλο πρόεδρο, η μόνη λύση θα ήταν να αναλάβει τη θέση του προέδρου της Κομισιόν ένας Γάλλος, κατά προτίμηση ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί.
Ούτε ο Ματέο Ρέντσι τάσσεται υπέρ του Γιούνκερ. Σε χθεσινή του δήλωση ανέφερε πως χρειάζεται να γίνει μια πολιτική συζήτηση για να αποφασιστεί ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Ο Γιούνκερ είναι «ένα» όνομα για την Επιτροπή, αλλά δεν είναι «το» όνομα», σημείωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι είναι πολύ πιο σημαντικό να επικεντρωθούν τώρα στην πολιτική ατζέντα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρά στο ποιος θα πρέπει να αναλάβει και ποια θέση.
Λίγες ώρες μετά τα δημοσιεύματα που θέλουν τον Ντ. Κάμερον να απειλεί με έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ απάντησε συνέντευξή του στην «Bild» λέγοντας ότι «η Ευρώπη δεν πρέπει να πέσει θύμα εκβιασμού».
Πρόσθεσε δε ότι «στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με υποστηρίζει ευρεία πλειοψηφία χριστιανοδημοκρατών και σοσιαλδημοκρατών υποψηφίων» και εκτίμησε ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα έχει την «υποστήριξη και των υπόλοιπων ηγετών» και ως εκ τούτου δήλωσε αισιόδοξος ότι «στα μέσα Ιουλίου θα εκλεγεί πρόεδρος της Κομισιόν».
(ΕΘΝΟΣ-ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: