H Eλιά έχει ως βασικό κορμό το ΠΑΣΟΚ" παραδέχεται ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Παντελής Καψής μιλώντας λίγες ώρες πριν από τις κρίσιμες εκλογές της Κυριακής. Όταν ερωτάται γιατί ασχολήθηκε με αυτές τις εκλογές υπενθυμίζει την πολιτική του θητεία μέσα από δυο.....
υπουργεία και τονίζει ότι «δεν μπορεί να ασχολείσαι με την πολιτική και να μην εκτίθεσαι στην κρίση του κόσμου». Σε σχέση με την αναδιάρθρωση της Δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ρωτάει σε όσους τον επέκριναν «τι θα ήταν καλύτερο να αφήσουμε να φτιάξουν τον νέο φορέα εκείνοι , που τον έκλεισαν;» Παραδέχεται ότι στην Ευρώπη εξακολουθούν να υπάρχουν ανισότητες σε θέματα απασχόλησης και κοινωνικού κράτους… Ολόκληρη η συνέντευξη, που μας παραχώρησε ο δημοσιογράφος και επί χρόνια πετυχημένος διευθυντής των Νέων και του Βήματος έχει ως εξής:
κ.Καψή σε αυτές τις ευρωεκλογές κατεβαίνετε για πρώτη φορά υποψήφιος. Πώς πήρατε την απόφαση αυτή;
Τα τελευταία χρόνια, και μετά από μία πολύχρονη πορεία στη δημοσιογραφία, ανέλαβα δύο φορές υπουργικά καθήκοντα σε κρίσιμες περιόδους για τη χώρα. Πρώτα, στην κυβέρνηση συνεργασίας του Λουκά Παπαδήμου ως κυβερνητικός εκπρόσωπος και την περασμένη χρονιά όταν ανέλαβα την αναδιοργάνωση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ. Δεν μπορείς όμως να ασχολείσαι με την πολιτική, να αναλαμβάνεις κρίσιμα πόστα, χωρίς να εκτίθεσαι στους πολίτες. Πρέπει να έχεις και τη νομιμοποίηση της ψήφου. Με αυτή τη λογική και καθώς τα θέματα της Ευρώπης και της οικονομίας βρίσκονται στο πεδίο της δραστηριότητας μου, δέχτηκα την πρόσκληση της Ελιάς να ενταχθώ στο ψηφοδέλτιο της.
Πολύ συχνά βλέπουμε πετυχημένους δημοσιογράφους να μεταπηδούν στην πολιτική με σημαντικό εφόδιο την αναγνωρισιμότητα τους. Ισχύει το ίδιο και για σας;
Κοιτάξτε, εγώ θεωρώ ότι είναι λάθος να εκμεταλλεύεται κανείς την αναγνωρισιμότητα του για να κατεβαίνει στις εκλογές. Θέλω να πιστεύω ότι τα εφόδια με τα οποία εγώ εισέρχομαι στην πολιτική είναι η συνολική πορεία μου και όχι η αναγνωρισιμότητά μου. Εργάζομαι από 23 χρονών σας επαγγελματίας δημοσιογράφος, πάντα προσπαθούσα να κάνω τη δουλειά μου με εντιμότητα και συνέπεια και νομίζω έχω ένα επαγγελματικό έργο πίσω μου. Από εκεί και πέρα νομίζω από όλα τα επαγγέλματα βλέπουμε εκπροσώπους στην πολιτική. Δεν είναι μόνο δημοσιογράφοι!
Για πρώτη φορά σε ευρωεκλογές εφαρμόζεται το σύστημα της σταυροδοσίας. Πώς κρίνετε την αλλαγή αυτή;
Την θεωρώ πολύ θετική γιατί μέχρι τώρα ο κόσμος είχε την αίσθηση ότι η Ευρωβουλή είναι κάτι μακρινό και ξεκομμένο από αυτόν – και σωστά την είχε. Δεν αποφάσιζαν οι πολίτες για το ποιος θα πάει στις Βρυξέλλες, αλλά οι αρχηγοί των κομμάτων μέσα από κλειστές διαδικασίες. Το ότι τώρα οι ευρωβουλευτές θα διεκδικήσουν την ψήφο πιστεύω ότι θα λειτουργήσει πολύ θετικά, διότι πλέον όσοι εκλεγούν θα έχουν την υποχρέωση να λογοδοτούν στον πολίτη που θα τους στείλει στην Ευρωβουλή. Αυτό θα βοηθήσει να μπει περισσότερο η Ευρώπη μέσα στο δημόσιο διάλογο. Μην ξεχνάμε, επίσης, ότι ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη διαμόρφωση της νέας Ευρώπης είναι καθοριστικός. Γι’ αυτό, είναι στο χέρι των πολιτών να κάνουν υπεύθυνες επιλογές και να στείλουν στο Ευρωκοινοβούλιο πρόσωπα που θα έχουν ενεργή συμμετοχή και όχι διακοσμητική παρουσία.
Αναλάβατε την «καυτή πατάτα» της αναδιοργάνωσης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ. Είστε αισιόδοξος για τη ΝΕΡΙΤ;
Κλήθηκα να αναλάβω υπουργός μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ για να διασφαλίσω το άνοιγμα ενός νέου και υγιούς ραδιοτηλεοπτικού φορέα. Ήξερα ότι με την επιλογή μου αυτή θα δεχτώ πολύ λάσπη και άδικες κριτικές. Τί θα ήταν όμως καλύτερο; Να αφήσουμε να φτιάξουν το νέο φορέα οι ίδιοι που έκλεισαν τον παλιό; Ή μήπως ήταν καλύτερη επιλογή να ξαναανοίξουμε τη σπάταλη και πολιτικά υποκινούμενη ΕΡΤ όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ; Σήμερα, είμαι ικανοποιημένος γιατί βάλαμε τις βάσεις για μια ανεξάρτητη δημόσια τηλεόραση. Η ΝΕΡΙΤ έχει έναν εξαιρετικό νόμο που η ίδια η EBU έχει χαρακτηρίσει έναν από τους καλύτερους της Ευρώπης. Για τη στελέχωση της έχει ακολουθήσει διαδικασίες με πλήρη διαφάνεια και αξιοκρατία. Όμως, η υπόθεση μιας πραγματικά ανεξάρτητης τηλεόρασης δεν είναι θέμα ενός καλού νόμου ή κάποιων προσώπων. Είναι ανάγκη να δημιουργηθεί κουλτούρα και παράδοση ανεξαρτησίας τόσο στο δυναμικό της όσο και στο πολιτικό μας σύστημα ευρύτερα.
Είστε υποψήφιος ευρωβουλευτής με την Ελιά. Τελικά τι είναι η Ελιά;
Η Ελιά είναι ένα νέο εγχείρημα, που εκφράζει την ανάγκη της ενότητας του χώρου της κεντροαριστεράς. Παρότι ο χώρος εμφανίζεται κατακερματισμένος η κοινωνική δυναμική υπάρχει και είναι ανάγκη να αποκτήσει ενιαία πολιτική έκφραση. Μία τέτοια συσπείρωση θα δημιουργήσει τον τρίτο ισχυρό πόλο της πολιτικής ζωής που θα παίξει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις. Γιατί βλέπουμε ότι όταν οι δυνάμεις του χώρου κατεβαίνουν ενωμένες, αποτελούν πλειοψηφικό ρεύμα. Το είδαμε στον 1ο γύρο των εκλογών της τοπικής αυτοδιοίκησης στους μεγάλους δήμους της χώρας αλλά το είχαμε δει και πρόσφατα σε εκλογές επαγγελματικών σωματείων και ενώσεων. Η Ελιά απευθύνεται στον κόσμο που είναι εγκλωβισμένος μεταξύ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και θέλει την κεντροαριστερά πρωταγωνιστή στις εξελίξεις.
Τι απαντάτε σε όσους θεωρούν την Ελιά διάδοχο σχήμα του ΠΑΣΟΚ;
Η Ελιά δεν ταυτίζεται με το ΠΑΣΟΚ αλλά έχει ως βασικό κορμό το ΠΑΣΟΚ, από τη στιγμή που η ΔΗΜΑΡ αρνήθηκε να συμπορευτεί και προτίμησε μια μοναχική και αδιέξοδη πορεία. Το ψηφοδέλτιο της Ελιάς, όμως, αποτελείται από πρόσωπα και κινήσεις που ξεπερνούν τα όρια του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι αυτό που έχει σηκώσει τεράστιο και δυσανάλογο βάρος από το ξέσπασμα της κρίσης με μοναδικό γνώμονα τη διάσωση της χώρας. Σήμερα, διατηρεί τον πολύ σημαντικό ρόλο που έχει εντός της κυβέρνησης και αποτελεί εγγύηση για την κυβερνητική σταθερότητα και την πορεία της χώρας. Επίσης, κουβαλάει μια ιστορία που πρέπει να υπερασπιστεί και που έχει συνδεθεί με την καλύτερη περίοδο του νεοελληνικού κράτους. Για αυτό, οι όποιες προσωπικές διαφορές πρέπει να παραμεριστούν και όλοι ενωμένοι να υπερασπιστούμε το παρελθόν της Δημοκρατικής Παράταξης αλλά και ρόλο που παίζει σήμερα ως πόλος σταθερότητας και προόδου στη χώρα.
Στα θέματα ισότητας ανδρών και γυναικών παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια, εξακολουθούμε και βλέπουμε μεγάλες ανισότητες. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πόσο μπορεί να συμβάλλει στην άρση των ανισοτήτων αυτών;
Είναι γεγονός ότι βρισκόμαστε μακριά από εκεί που θα θέλαμε να ήμασταν τόσο σε θέματα απασχόλησης, μισθού και δικαιωμάτων όσο και εκπροσώπησης του γυναικείου φύλου. Και αυτό μολονότι ευρωπαϊκές οδηγίες για την ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών υπάρχουν ήδη από τη δεκαετία του ’70!. Διαβάζοντας κανείς σήμερα σχετικές εκθέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου παρατηρούμε ότι δεν είναι μόνο τα νέα κράτη-μέλη που δεν εφαρμόζουν τις κοινοτικές οδηγίες σχετικά με την ίση μεταχείριση. Είναι και πολλά από τα λεγόμενα «παλαιά» κράτη μέλη που είτε δεν εφαρμόζουν κατά τρόπο ορθό τις οδηγίες αυτές ή δεν ελέγχουν επαρκώς την εφαρμογή της νομοθεσίας. Το ΕΚ ασκεί συνεχώς πίεση στις εθνικές κυβερνήσεις προκειμένου να καταστρώσουν σχέδια δράσης και να θέσουν συγκεκριμένους στόχους που θα αμβλύνουν τις ανισότητες αυτές.
Πείτε μας μια δράση που θα είχε άμεσο αντίκτυπο στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των σημερινών γυναικών;
Νομίζω οι εθνικές κυβερνήσεις θα πρέπει να επενδύσουν σε οικονομικώς προσιτά και ποιοτικά κέντρα φροντίδας παιδιών, ασθενών, αναπήρων, ηλικιωμένων και άλλων εξαρτώμενων ατόμων. Δυστυχώς, σήμερα το βάρος περίθαλψης των ατόμων αυτών πέφτει στις γυναίκες που αναγκάζονται έτσι να εγκαταλείψουν τις σταδιοδρομίες τους ή να απασχολούνται λίγες ώρες και περιστασιακά. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι η μείωση των ανισοτήτων στα θέματα απασχόλησης δεν αποτελεί μόνο στόχο στον τομέα της ισότητας, αλλά και ευρύτερο στόχο για την ενίσχυση της απασχόλησης, της κοινωνικής συνοχής και της ανάπτυξης.
Κλείνοντας θα θέλαμε να μας πείτε γιατί να επιλέξει κάποιος Ελιά και Παντελή Καψή;
Ψηφίζοντας Ελιά οι πολίτες ψηφίζουν υπέρ της κυβερνητικής σταθερότητας, αλλά και υπέρ της συνέχισης της προσπάθειας για την ενότητα της κεντροαριστεράς. Ψήφος όμως στην Ελιά σημαίνει και ενίσχυση των δυνάμεων του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού κόμματος στον αγώνα για μια πιο προοδευτική Ευρώπη που θα έχει ως κύριο μέλημα την αντιμετώπιση της ανεργίας.
Για τον Παντελή Καψή θα έλεγα ότι θα εξακολουθήσω να είμαι αυτό που ήμουν σε όλη μου τη ζωή. Ένας άνθρωπος που δουλεύει σκληρά για να πετύχει στο έργο που αναλαμβάνει. Αυτό μόνο μπορώ να υποσχεθώ.
.
...από την Γιάννα Παπαδάκου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου