Εγινε δεκτός με όλες τις τιμές από το φημισμένο ΜΙΤ, μπήκε στη συνέχεια για τα καλά στη Σίλικον Βάλεϊ σε εταιρείες αιχμής, δίδαξε και συνεχίζει να διδάσκει σε ξένα πανεπιστήμια, ωστόσο αποφάσισε να τα αφήσει όλα και να...
επιστρέψει στην Ελλάδα σε μια εποχή που οι περισσότεροι φεύγουν.
Πρόκειται για τον Θάνο Παπαδημητρίου (πρώτος από δεξιά στη φωτογραφία), μια χαρακτηριστική περίπτωση Ελληνα που διέπρεψε στα μεγάλα... σαλόνια των ξένων πανεπιστημίων και επιχειρήσεων και τώρα δοκιμάζει τη τύχη του στη ιδιαίτερη πατρίδα του.
Οπως αναφέρει και η Καθημερινή ο κ. Παπαδημητρίου, ακαδημαϊκός και επιχειρηματίας με διεθνή καριέρα, παρακολουθεί με «πολύ ενδιαφέρον» και υποστηρίζει τις προσπάθειες ανάδειξης της Αθήνας σε κόμβο νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Συχνά, ωστόσο, πηγαίνοντας στις διάφορες εκδηλώσεις που ξεφυτρώνουν με εντυπωσιακή πλέον συχνότητα, «αναρωτιέμαι μήπως κινδυνεύει η επιχειρηματικότητα να γίνει και αυτή ακόμα μία μορφή ελληνικού lifestyle».
Από μικρός ασχολήθηκε με τα κομπιούτερ, αλλά επειδή Η επιστήμη των ηλεκτρονικών υπολογιστών δεν προσφερόταν ακόμα τότε ως αντικείμενο στα ελληνικά πανεπιστήμια, ο κ. Παπαδημητρίου έβαλε πλώρη για το εξωτερικό. Εχοντας ήδη στο βιογραφικό του ένα εγχειρίδιο χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών, που συνέγραψε στα 17 μαζί με τον καθηγητή του στα Μαθηματικά και διευθυντή του Πειραματικού, Σπύρο Καλομητσίνη, έγινε δεκτός με υποτροφία από το φημισμένο ΜΙΤ.
Πορεία προς την κορυφή
Η συνέχεια της πορείας του περιλαμβάνει μεταπτυχιακό στο UCLA (όπου αργότερα θα ολοκλήρωνε και το διδακτορικό του) και εν συνεχεία Cambridge Technology Partners, μια εταιρεία συμβουλευτικής σε θέματα πληροφορικής που γεννήθηκε στα ερευνητικά εργαστήρια του MIT και βέβαια είσοδο στη Σίλικον Βάλεϊ. Την επόμενη τετραετία, εργάζεται σε projects σε 10 διαφορετικούς κλάδους. Ενώ γνωρίζει τους ανθρώπους που σε λίγα χρόνια θα ηγηθούν της δεύτερης φάσης της διαδικτυακής επανάστασης· μεταξύ τους, οι συνομήλικοί του συνιδρυτές της Google και η νυν διευθύνουσα σύμβουλος της YouΤube. Με αφορμή αυτά, η κουβέντα γυρνά στην αδυναμία ανανέωσης της εγχώριας ελίτ, σε αντίθεση με τη «δημιουργική καταστροφή» που επιφέρει κάθε νέα γενιά στις ΗΠΑ. Θεωρεί ότι αρχίζει και αλλάζει αυτό στην Ελλάδα;
Εχοντας μπροστά του ένα λαμπρό μέλλον στο εξωτερικό, αποφάσισε το 2012 να επιστρέψει στην Ελλάδα. Τη χρονιά εκείνη πούλησε την AlphaDetail, την εταιρεία που είχε ιδρύσει στην Καλιφόρνια (μία από τις 50 κορυφαίες εταιρείες έρευνας αγοράς στις ΗΠΑ), και αποφάσισε να παλιννοστήσει.
Η μεγάλη επιστροφή
Το 2013, ως προϊόν των δυσκολιών που αντιμετώπισε στην ανακαίνιση του σπιτιού του, σκέφθηκε την ιδέα που μετεξελίχθηκε στο giaola.gr: μια διαδικτυακή πλατφόρμα εξεύρεσης τεχνιτών για καθημερινές δουλειές. Παράλληλα, ίδρυσε τη θερμοκοιτίδα mbriyo, που έδωσε στο giaola.gr και σε άλλες δύο εταιρείες στέγη και πνευματική τροφή για να αναπτυχθούν. Η mbriyo έχει έξι εταίρους (τέσσερις Ελληνες και δύο Αμερικανούς), όλους σαραντάρηδες, που ο καθένας, όπως εξηγεί ο κ. Παπαδημητρίου, «καλύπτει μία συγκεκριμένη πτυχή της ίδρυσης μιας τεχνολογικής εταιρείας» – από τα νομικά και τον επιχειρηματικό σχεδιασμό ώς την ανάπτυξη λογισμικού.
«Επέλεξα να γυρίσω γιατί, αφενός, με την πώληση της AlphaDetail είχα κάποια χρήματα για να επενδύσω και, αφέτερου, έχω την τάση να θεωρώ ότι οι ευκαιρίες υπάρχουν εκεί που ο κόσμος πιστεύει ότι δεν υπάρχουν», καταλήγει.
http://www.cretalive.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου