Feed Posts

Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ: Καταστροφικό για το λαό κάθε ...

Τρίτη 04 Σεπτεμβρίου 2012
Σε κλιμάκωση βρίσκονται ξανά από χτες τα παζάρια ανάμεσα στα ισχυρά κράτη μέλη της Ευρωζώνης, στην...


ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Καταστροφικό για το λαό κάθε «μείγμα» διαχείρισης
Η διαμάχη για το ρόλο της ΕΚΤ στην αγορά χρέους σημαίνει ένταση και όχι χαλάρωση των βάρβαρων μέτρων
Μόνη πραγματική διέξοδος για τον ελληνικό και τους άλλους λαούς είναι το δυνάμωμα της πάλης ενάντια στην ΕΕ των μονοπωλίων και τη βάρβαρη στρατηγική τους
Σε κλιμάκωση βρίσκονται ξανά από χτες τα παζάρια ανάμεσα στα ισχυρά κράτη μέλη της Ευρωζώνης, στην προσπάθειά τους για έναν ακόμα συμβιβασμό στη διαχείριση της κρίσης, με επίκεντρο αυτή τη φορά το ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην αγορά χρέους. Την Πέμπτη συνεδριάζει το ΔΣ της ΕΚΤ, όπου αναμένονται αποφάσεις σχετικά με το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωτράπεζας.Σύμφωνα με το «Bloomberg», το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα στείλει σήμερα στους 17 διοικητές των εθνικών κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης έναν κατάλογο με «δυνητικές επιλογές» όσον αφορά το νέο πρόγραμμα αγορών ομολόγων. Μεταξύ των εναλλακτικών που εξετάζονται από την ΕΚΤ είναι η θέσπιση πλαφόν για τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης και στόχους για τα spreads (τις διαφορές) τους σε σχέση με τις αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων. Συζητιέται ακόμα να γίνονται αγορές από την ΕΚΤ σε ένα φάσμα στοιχείων ενεργητικού και όχι μόνο σε κρατικά ομόλογα.
Στον αντίποδα της Γερμανίας, που αντιδρά έντονα στα παραπάνω σχέδια, κράτη μέλη με μεγάλο χρέος που βυθίζονται στην κρίση, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, «καίγονται» να αποφασίσει εκ νέου η ΕΚΤ τη συμμετοχή της στην αγορά ομολόγων, προσδοκώντας αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού για τα μονοπώλιά τους.
Θέση στη διαμάχη για το μείγμα διαχείρισης της κρίσης στην Ευρωζώνη παίρνει και ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ Α. Γκουρία, καλώντας την ΕΚΤ να προχωρήσει σε απεριόριστες αγορές ομολόγων «όσο νωρίτερα», επειδή οι μηχανισμοί στήριξης της Ευρωζώνης (ο προσωρινός EFSF και ο μόνιμος ESM) δεν επαρκούν. Μιλώντας στο Μπλεντ της Σλοβενίας την Κυριακή, ο Γκουρία πρόβαλε την εκτίμηση ότι «κανείς δεν θα φύγει από το ευρώ, ούτε και θα έπρεπε» και πως το κοινό νόμισμα δεν θα πρέπει να μπει σε κίνδυνο. «Η ΕΚΤ θα πρέπει να κάνει περισσότερα, ο EFSF και ο ESM δεν επαρκούν», δήλωσε συγκεκριμένα.
Παρά τις πιέσεις, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε επανέλαβε και χτες την αντίθεσή του στην επανέναρξη του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ, δείχνοντας ότι η Γερμανία θα «πουλήσει» πολύ ακριβά τη συναίνεση της σ' έναν ενδεχόμενο συμβιβασμό. Σε συνέντευξή του στο γερμανικό ραδιοφωνικό δίκτυο «Deutschlandfunk», ο Σόιμπλε δήλωσε ότι «τα χρέη της Ευρωζώνης δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».
Ο ίδιος ζήτησε ενόψει της συνεδρίασης του ΔΣ της ΕΚΤ «να μην τρέφονται λανθασμένες προσδοκίες» για τις κινήσεις της Ευρωτράπεζας, δηλώνοντας πεπεισμένος ότι αυτή δεν θα δράσει εκτός της εντολής της. Ο Σόιμπλε φάνηκε επίσης να απορρίπτει το σχέδιο της Κομισιόν να παραχωρήσει στην ΕΚΤ σαρωτικές εξουσίες για την εποπτεία όλων των τραπεζών της ζώνης του ευρώ, προτείνοντας να επικεντρωθεί μόνο στα μεγάλα πιστωτικά ιδρύματα.
Στην ίδια λογική ήταν και οι δηλώσεις του Φ. Ρέσλερ στη γερμανική εφημερίδα «Rheinische Post». Ο Γερμανός αντικαγκελάριος υποστήριξε ότι «η επαναγορά κρατικού χρέους δεν μπορεί να αποτελέσει μακροπρόθεσμη λύση καθώς ενέχει τον κίνδυνο του πληθωρισμού».
Πρόσθεσε ακόμα ότι «ο ίδιος ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι έχει εκτιμήσει ότι μόνο οι διαρθρωτικές αλλαγές σε κάθε χώρα μπορούν να διασφαλίσουν τη σταθερότητα και την ανταγωνιστικότητα του νομίσματός μας», επιβεβαιώνοντας ότι ανεξάρτητα από το «μείγμα» της διαχείρισης, όλοι οι πολιτικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου συμφωνούν και προωθούν ενιαία το τσάκισμα του λαού σε κάθε κράτος μέλος.
Μόνιμα στο στόχαστρο οι λαοί
Την Πέμπτη που συνεδριάζει το ΔΣ της ΕΚΤ, ο Ισπανός πρωθυπουργός Μ. Ραχόι θα υποδέχεται στη Μαδρίτη την Γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ. Ενόψει της μεταξύ τους συνάντησης, ο Ραχόι δήλωσε με νόημα στη γερμανική εφημερίδα «Bild» ότι «θα περιμένω τις αποφάσεις της ΕΚΤ και θα λάβω στη συνέχεια μια απόφαση που θα είναι ωφέλιμη για την Ισπανία και για το ευρώ».
Ο ίδιος, σε άλλες τρεις συνεντεύξεις του (στη γαλλική «Journal du Dimanche», στην ιταλική «Corriere della Sera» και στην ισπανική «ABC»), επανέλαβε το αίτημα να ληφθούν άμεσα μέτρα που θα αντιμετωπίζουν τη «μη βιώσιμη για πολύ» απόκλιση στο κόστος δανεισμού των χωρών της Ευρωζώνης. Ο Ραχόι είπε ακόμα ότι η νομισματική ένωση «δεν μπορεί να λειτουργήσει όταν πολλές χώρες δανείζονται με αρνητικά επιτόκια και άλλες με δυσβάσταχτο κόστος».
Στην επισήμανση πως η διοίκηση της ΕΚΤ έχει δείξει ότι κινήσεις στήριξης θα συνοδεύονται από όρους, ο Ισπανός πρωθυπουργός απάντησε ότι η κυβέρνησή του «ήδη εφαρμόζει τις προϋποθέσεις» των ευρωπαϊκών Συνόδων Κορυφής και έχει ξεκινήσει την υλοποίηση πολιτικών που στοχεύουν στη δημοσιονομική εξυγίανση. Επαληθεύει, δηλαδή, ότι τα μέτρα τα οποία προωθεί η κυβέρνησή του είναι «ισοδύναμα» εκείνων που παίρνονται σε χώρες με μνημόνιο, επειδή ακριβώς το μεγαλύτερο και μόνιμο «μνημόνιο» είναι η στρατηγική της ΕΕ και οι αντιλαϊκές αποφάσεις της.
Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση για την προωθούμενη δημοσιονομική ενοποίηση, ο Ραχόι ζήτησε την έκδοση κοινών ομολόγων (ευρωομολόγων) το 2018, μετά την ενιαιοποίηση των δημοσιονομικών της Ευρωζώνης.
Σε ό,τι αφορά, εξάλλου, τα σενάρια για το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και τις προοπτικές αυτής καθ' αυτής της νομισματικής ένωσης, δημοσίευμα των «New York Times» αποκάλυψε τη Δευτέρα ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ. Αντίστοιχα δημοσιεύματα υπήρξαν τις προηγούμενες βδομάδες και για την προετοιμασία που ήδη κάνει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Από την πλευρά του και ενώ όλα τα στοιχεία μαρτυρούν βάθεμα της κρίσης και δυσκολίες στην αστική διαχείριση, ο επικεφαλής του EFSF Κ. Ρέγκλινγκ δήλωσε χτες πεπεισμένος πως εάν όλες οι χώρες της Ευρωζώνης τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, η κρίση στο ευρώ μπορεί να ξεπεραστεί σε ένα με δύο χρόνια.
«Αν όλες οι χώρες της Ευρωζώνης σεβαστούν αυστηρά τις δεσμεύσεις τους για δημοσιονομική σταθεροποίηση και συνεχίσουν να βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητά τους, τότε η κρίση μπορεί να ρυθμιστεί σε ένα με δύο χρόνια», είπε σε συνέντευξή του στο «Spiegel», ασκώντας και αυτός πιέσεις για γρήγορη εφαρμογή των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων σε όλο το εύρος της Ευρωζώνης, σαν προϋπόθεση για να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου.
Σ' αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση ήταν και η παρέμβαση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μ. Σουλτς, ο οποίος, σύμφωνα με τη «Deutsche Welle», πρότεινε τη δημιουργία ειδικών οικονομικών ζωνών στην Ελλάδα, προκειμένου η χώρα να αναπτυχθεί οικονομικά και να βγει από την κρίση. Θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας «οργανισμός ανάπτυξης», λέει ο Σουλτς, «όπου Ευρωπαίοι και Ελληνες πολιτικοί θα εντοπίζουν έργα άξια να τύχουν υποστήριξης και θα ελέγχουν την εισροή των σχετικών κονδυλίων».
«Θα υπάρχει έλεγχος, αλλά και οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης», καθώς «το ελληνικό κράτος θα πρέπει να δεχτεί να εφαρμόζουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μεταρρυθμίσεις επί ελληνικού εδάφους», πρόσθεσε ο Σουλτς, σπεύδοντας να διευκρινίσει ότι «δεν πρόκειται για καμιά εχθρική δύναμη κατοχής, αλλά για εργαλείο βοήθειας». Είναι φανερό από την παρέμβαση Σουλτς ότι στο πλαίσιο της ανισομετρίας στον καπιταλισμό, κάθε βήμα στην ελεγχόμενη διαχείριση της κρίσης υπέρ του κεφαλαίου ισοδυναμεί με παραπέρα απώλεια κυριαρχικών δικαιωμάτων, για χώρες όπως η Ελλάδα που βρίσκονται χαμηλότερα στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα.
Μεγαλώνει η ανησυχία στη Γαλλία
Επαληθεύοντας το συγχρονισμένο χαρακτήρα της καπιταλιστικής κρίσης και τα ζόρια που αντιμετωπίζουν οι αστοί στην προσπάθειά τους να τη διαχειριστούν υπέρ τους, ο Γάλλος πρόεδρος, Φ. Ολάντ δήλωσε την Παρασκευή ότι η οικονομική κρίση είναι «εξαιρετικής σοβαρότητας» και δε θα γλιτώσει από αυτήν καμία χώρα.
«Το καθήκον μου είναι να πω την αλήθεια στους Γάλλους. Βρισκόμαστε ενώπιον μιας κρίσης εξαιρετικής σοβαρότητας, μιας μακράς κρίσης, η οποία διαρκεί ήδη περισσότερα από τέσσερα χρόνια και από την οποία καμία από τις μεγάλες οικονομικές δυνάμεις, ακόμη και τις αναδυόμενες, δεν είναι δυνατό εφεξής να γλιτώσει», δήλωσε σε ομιλία του, στην Ανατολική Γαλλία.
Οι δηλώσεις Ολάντ προηγήθηκαν των ανακοινώσεων που έκανε ο Γάλλος υπουργός Εργασίας Μ. Σαπέν, αναγνωρίζοντας ότι οι άνεργοι στη Γαλλία έχουν ήδη ξεπεράσει το όριο των 3 εκατομμυρίων. «Την επόμενη χρονιά ποιο θα είναι το ποσοστό της ανεργίας; Κανείς δεν ξέρει. Τα 3 εκατομμύρια τα έχουμε ήδη φτάσει. Οι αριθμοί που σχολιάζετε, οι οποίοι αποτελούν τα στοιχεία του Ιουλίου, έχουν σήμερα ξεπεραστεί, βρισκόμαστε στον Σεπτέμβριο. Δεν χρειάζεται καν να αναρωτηθούμε για το 10% (της ανεργίας). Αυτό το έχουμε ήδη φτάσει», δήλωσε ο υπουργός σε ραδιοφωνική συνέντευξη.
Ο επίσημος αριθμός των ανέργων στη Γαλλία είχε αυξηθεί τον Ιούλιο κατά 41.300. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη άνοδος εδώ και περισσότερα από τρία χρόνια. Η επίσημη ανεργία τον Ιούλη αυξήθηκε για 15ο συνεχόμενο μήνα και έφτασε τα 2,987 εκατομμύρια, δείχνοντας ότι η κρίση βαθαίνει και γι' αυτό καταστρέφονται παραγωγικές δυνάμεις. Οπως εξάλλου ανακοινώθηκε χτες, η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για τον προϋπολογισμό της περιόδου 2014-2020 θα πραγματοποιηθεί στις 22 και 23 Νοέμβρη.
Σύμφωνα τέλος με δημοσκόπηση των «Financial Times», μόλις το ένα τέταρτο των Γερμανών θεωρούν ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη ή να λάβει περαιτέρω βοήθεια από άλλες χώρες της νομισματικής ένωσης. Επίσης, μόλις το 26% των Γερμανών θεωρεί πως η Ελλάδα θα μπορέσει κάποτε να αποπληρώσει τα δάνειά της, σε σχέση με το 77% των Ιταλών και το 57% των Ισπανών.Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: