Feed Posts

Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

H... Λερναία Ύδρα της φοροδιαφυγής


Διάδωσέ το
Σε μείζον πολιτικό ζήτημα εξελίχθηκαν η υπόθεση φοροδιαφυγής σε ταβέρνα της Ύδρας το περασμένο Σάββατο και η παρέμβαση των πολιτών του νησιού υπέρ του συντοπίτη τους που ...
δεν εξέδιδε αποδείξεις στο μαγαζί του.
Οι πολίτες μάλιστα πήραν το -φορολογικό- νόμο στα χέρια τους και στράφηκαν εναντίον του κλιμακίου του ΣΔΟΕ, που, αφού έμεινε για ένα βράδυ αποκλεισμένο στο αστυνομικό τμήμα χωρίς ρεύμα και νερό, επέστρεψε την επομένη, για να ολοκληρώσει τη δουλειά του με συνοδεία ΜΑΤ. Το θέμα διέσυρε τη χώρα μας διεθνώς -ακόμη και στην «Washington Post»- προκαλώντας σχόλια περί της άρνησης των Ελλήνων να καταβάλλουν τους φόρους τους.
Η κυβέρνηση διά στόματος του εκπροσώπου της επισήμανε ότι η κατάλυση του κράτους δεν θα γίνει ανεκτή, ενώ η αντιπολίτευση είναι διχασμένη, με το ΣΥΡΙΖΑ να έχει δημοσιοποιήσει τουλάχιστον δύο θέσεις για το θέμα.
Σύμφωνα με τον Σίμο Κεδίκογλου «το τεράστιο πρόβλημα της φοροδιαφυγής μαστίζει την ελληνική οικονομία, ακυρώνοντας κάθε προσπάθεια ανάκαμψης και ελπίδας για το μέλλον όλων. Απ’ όπου κι αν προέρχεται αυτή η φοροδιαφυγή, όποια κι αν είναι η πηγή της, πρέπει να ελεγχθεί και να παταχθεί άμεσα και παραδειγματικά».
Όπως προσθέτει, «τη στιγμή που υπάρχουν πολίτες οι οποίοι υφίστανται τις βαρύτατες συνέπειες της κρίσης και των δράσεων που απαιτούνται, για να εξυγιάνει η Ελλάδα την οικονομία της και να ανακτήσει την αξιοπιστία της, πρέπει όλοι, όποιοι κι αν είναι αυτοί, να αναλάβουν το ηθικό και πρακτικό μερίδιο που τους αναλογεί και να μη στέκονται εμπόδιο στην εφαρμογή των νόμων και στην επιτυχία της χώρας. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βάλει τέλος σε αυτήν την καταστροφική και άδικη συμπεριφορά. Και έχει καθήκον και υποχρέωση να αντιμετωπίσει αποφασιστικά τις αντιδράσεις των όποιων επιτήδειων. Και αυτό θα κάνει».

Διγλωσσία από το ΣΥΡΙΖΑ

Στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν κράτησαν κοινή θέση για το θέμα της Ύδρας.
«Το δίκαιο του υδραίου φοροφυγά μού είναι απεχθές», δήλωσε χθες ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης. Αντιθέτως ο βουλευτής Πειραιά Θοδωρής Δρίτσας έκανε λόγο για μία απλή διαδικασία φορολογικών ελέγχων, που μετατράπηκε από την κυβέρνηση σε σόου επίδειξης αυταρχισμού.
«Διμοιρίες των ΜΑΤ μεταφέρθηκαν δύο φορές στο νησί, το ίδιο και πολυμελή συνεργεία της οικονομικής αστυνομίας. Εντελώς αυθαίρετα επιχειρήθηκε να αποκλειστεί η Ύδρα από την ακτοπλοϊκή σύνδεση και μάλιστα με απόφαση ναυτιλιακής εταιρείας και όχι κάποιας κρατικής υπηρεσίας. Η ‘πέτρα του σκανδάλου’, η ελεγχθείσα ταβερνιάρισσα, οδηγήθηκε με χειροπέδες(!) υπό τα έκπληκτα βλέμματα των Υδραίων και των τουριστών στο αστυνομικό τμήμα, αφού το συνεργείο της οικονομικής αστυνομίας, αντί να βεβαιώσει τη φορολογική παράβαση, που διαπιστώθηκε, ανέχθηκε να υπερβούν αυτές τον αριθμό των 10, ώστε το αδίκημα να είναι αυτόφωρο. Και αφού όλα έχουν ελεγχθεί σε μία καρικατούρα φορολογικού ελέγχου, που προκάλεσε την αγανάκτηση των Υδραίων, επιχειρήθηκε δεύτερη εισβολή στο νησί, όπου με παρουσία των ΜΑΤ και της αστυνομίας τα συνεργεία των υπηρεσιών του οικονομικού ελέγχου περιόδευσαν απλώς σε διάφορα καταστήματα ασκώντας δήθεν έλεγχο μέχρι τις 11 το βράδυ, οπότε όλος αυτός ο ‘θίασος’ επιβιβάστηκε και πάλι σε πλωτό του Λιμενικού και αποχώρησε από το νησί», σημείωσε ο κ. Δρίτσας.
Σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, «αυτό δεν είναι επιχείρηση χτυπήματος της φοροδιαφυγής. Είναι μία ανόητη και πολυδάπανη παράσταση επίδειξης κρατικής και κυβερνητικής πυγμής με εντελώς αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα και με γελοιοποίηση της χώρας μας διεθνώς. Η κυβέρνηση είναι σε πανικό, αντιμετωπίζει για ακόμη μία φορά το λαό ως εχθρό και γι’ αυτό είναι επικίνδυνη».

ΔΗΜΑΡ Να μην εμποδίζονται οι έλεγχοι

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΔΗΜΑΡ Δημήτρη Χατζησωκράτη «η πάταξη της φοροδιαφυγής, όπου κι αν αυτή συμβαίνει, πολιτική που γενικώς όλα τα κόμματα είναι υποχρεωμένα να συμφωνήσουν, δεν θα γίνει με την προσέλευση στην εφορία των φοροδιαφευγόντων, μικρών και μεγάλων, οικεία βουλήσει. Πρέπει να γίνεται συστηματικά με πολλαπλούς ελέγχους και παντού από την οικονομική αστυνομία και το ΣΔΟΕ. Κάθε παρεμπόδιση αυτής της προσπάθειας αποτελεί πράξη που στερεί έσοδα από το κράτος και πρέπει να καταδικάζεται και με κάθε τρόπο να αποτρέπεται». Καταλήγοντας μάλιστα ο κ. Χατζησωκράτης επισημαίνει ότι «κάθε δικαιολόγηση από πολιτικά κόμματα της άρνησης ελέγχου και της παρεμπόδισης των εντεταλμένων οργάνων της πολιτείας για την πάταξη της φοροδιαφυγής αναδεικνύει το βαθιά συντηρητικό χαρακτήρα τους».
Στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου για τη φοροδιαφυγή προτίμησε να αναφερθεί το ΚΚΕ: «Η νομιμότητα που η κυβέρνηση διακηρύσσει ότι θα επιβάλει με κάθε τρόπο απαιτεί από τη λαϊκή οικογένεια, που το εισόδημά της δεν αρκεί ούτε για να καλύψει τις βασικές ανάγκες της, να πληρώσει φόρο 800 και 1.000 ευρώ. Απαιτεί από τους μικρούς επιχειρηματίες που φυτοζωούν να κλείσουν, προκειμένου να διευρυνθούν οι προκλητικές φοροαπαλλαγές και τα προνόμια των μεγάλων επιχειρηματιών».

Μεταφέρθηκε τελικά στον Πειραιά ο ιδιοκτήτης

Μεταφέρθηκε τελικά τις μεσημεριανές ώρες χθες από την Ύδρα στον Πειραιά ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας ο οποίος είχε συλληφθεί από την οικονομική αστυνομία για φορολογικές παραβάσεις. Ο ίδιος πάντως επέμενε και χθες ότι απλώς άργησε να εκδώσει τις αποδείξεις, γιατί αφορούσαν παραγγελίες σε εξέλιξη.
Η μεταγωγή στον Πειραιά επρόκειτο να πραγματοποιηθεί το βράδυ του Σαββάτου με το πλοίο «Flying Cat I». Ωστόσο αναβλήθηκε από την Ελληνική Αστυνομία, καθώς πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί έξω από το αστυνομικό τμήμα επιτιθέμενο στο κλιμάκιο του ΣΔΟΕ, με σκοπό να παρεμποδίσει τη διαδικασία μεταγωγής.
Μάλιστα η ναυτιλιακή εταιρεία, ιδιοκτήτρια του συγκεκριμένου πλοίου απείλησε να διακόψει τα δρομολόγια στην Ύδρα εξαιτίας της επιθετικότητας των κατοίκων, που διαπληκτίστηκαν με μέλη του πληρώματος, τελικά όμως αναίρεσε την απόφασή της.
http://www.makthes.gr/news/reportage/92339/

Δεν υπάρχουν σχόλια: