Feed Posts

Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Τελεσίγραφο τρόικας για μέτρα-εξπρές - ΑΠΑΙΤΕΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΔΕΣΜΕΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΙΝΕΙ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΣΗ


http://content-aka.feed.gr/filesystem/images/20120724/low/assets_LARGE_t_942_105745537.JPG 

Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Με διάχυτο το κλίμα αβεβαιότητας στον ευρωπαϊκό Νότο αρχίζουν οι κρίσιμες συναντήσεις με την τρόικα. Η έκθεση, που θα συντάξουν οι επιτελείς της, θα προηγηθεί από την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Ασφυκτικές πιέσεις ..
ασκούνται για επίσπευση των μεταρρυθμίσεων.

Σήμερα η λίστα με τους πρώτους 20 οργανισμούς του Δημοσίου που καταργούνται
Σήμερα η λίστα με τους πρώτους 20 οργανισμούς του Δημοσίου που καταργούνται
Με τον κ. Γ. Στουρνάρα θα συναντηθούν το πρωί της Πέμπτης οι εκπρόσωποι των δανειστών. Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας ο υπουργός Οικονομικών θα ενημερώσει τους 3 αρχηγούς για το αποτέλεσμα των επαφών, ώστε να «κλειδώσει» το πακέτο των 3+11,5 δισ. ευρώ. Ειδικό τέλος ακινήτων μέσω της ΔΕΗ, εξίσωση πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, καθώς και μείωση του κράτους, τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν φέτος
Με τον σχεδιασμό για την πολιτική διαπραγμάτευση που θα ξεκινήσει -καλώς εχόντων των πραγμάτων- στις αρχές του φθινοπώρου για το μείζον θέμα της επιμήκυνσης να κυριαρχεί στις συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός και τα μέλη της κυβέρνησης προετοιμάζονται για τα πρώτα -ουσιαστικά- ραντεβού με την τρόικα, που αρχίζουν στην Αθήνα μέσα σε ένα κλίμα αβεβαιότητας για ολόκληρο τον ευρωπαϊκό Νότο και με τα χρηματιστήρια των χωρών-μελών της ΕΕ να βρίσκονται στο «κόκκινο».
Οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας, που επρόκειτο να φτάσουν σήμερα στην Αθήνα, θα επιμείνουν στην ανάγκη άμεσης υλοποίησης του συνόλου των μέτρων που έχουν αποφασιστεί και είναι βέβαιο ότι δεν θα δώσουν το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, εάν αυτά δεν γίνουν.
Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να διαμορφώσει από τώρα τις συνθήκες εκείνες που θα επιτρέψουν στον πρωθυπουργό και στον υπουργό Οικονομικών να θέσουν το θέμα της επιμήκυνσης του χρόνου δημοσιονομικής π
Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να διαμορφώσει από τώρα τις συνθήκες εκείνες που θα επιτρέψουν στον πρωθυπουργό και στον υπουργό Οικονομικών να θέσουν το θέμα της επιμήκυνσης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής
Η «τρόικα» θα συναντηθεί μεθαύριο το πρωί με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, ο οποίος στις δύο το μεσημέρι της ίδιας ημέρας θα ενημερώσει τους ηγέτες των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση για το αποτέλεσμα των επαφών του και κυρίως για τις απαιτήσεις της τρόικας.
Η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να παρουσιάσει μέτρα ύψους 3 δισ. για το 2012 και 11,5 δισ. για τη διετία 2013-'14, αλλά όλοι αναγνωρίζουν ότι το δεύτερο «πακέτο» θα είναι ιδιαίτερα «σκληρό» σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί η πολυσυζητημένη επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής.
Τελεσίγραφο τρόικας για μέτρα-εξπρές
Ο πρώτος σκόπελος που έχουν να αντιμετωπίσουν, πάντως, ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν φέτος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Στουρνάρας θα παρουσιάσει στους δανειστές τα εξής μέτρα για το 2012:
1. Τη διατήρηση του ειδικού τέλους ακίνητων που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ.
2. Την εξίσωση πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης που θα ισχύσει από το φθινόπωρο.
Τελεσίγραφο τρόικας για μέτρα-εξπρές
3. Τις περικοπές στα λειτουργικά έξοδα του Δημοσίου, σε συνδυασμό με την κατάργηση κρατικών φορέων, σχεδιασμός που θα αρχίσει από σήμερα να υλοποιείται με την ανακοίνωση των πρώτων 20 Οργανισμών που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν.
Το «πακέτο» αυτό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου, φτάνει στα 3 δισ., αλλά κανείς δεν είναι βέβαιος ότι δεν θα απαιτηθούν νέα μέτρα, με δεδομένη την «τρύπα» που υπάρχει αυτή την ώρα στα έσοδα.
Τελεσίγραφο τρόικας για μέτρα-εξπρές
Στην κυβέρνηση θα δώσουν επίσης «μάχη» προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω περικοπή στα ειδικά μισθολόγια. Οι κ. Στουρνάρας και Σταϊκούρας δηλώνουν ότι έχουν βρει ισοδύναμα μέτρα ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα γίνουν αποδεκτά από την τρόικα. Η τελευταία «γραμμή άμυνας» θα αφορά τη μισθολογική διάσωση των μάχιμων μονάδων της Αστυνομίας και της Πολεμικής Αεροπορίας.
Επαναδιαπραγμάτευση
Σε πολιτικό επίπεδο, ο στόχος της κυβέρνησης είναι να διαμορφώσει από τώρα τις συνθήκες εκείνες που θα επιτρέψουν στον πρωθυπουργό να θέσει στα ραντεβού που θα έχει με τους Ευρωπαίους ομολόγους του μέσα στο δεύτερο 15νθήμερο του Αυγούστου και στη συνέχεια στον υπουργό Οικονομικών, που θα μετάσχει στη συνεδρίαση του Eurogroup μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη, το θέμα της επιμήκυνσης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής.
Για τον λόγο αυτό ο κ. Σαμαράς βιάζεται να ξεκινήσει την προσπάθεια μείωσης του κράτους μέσα από τις συγχωνεύσεις - καταργήσεις Οργανισμών αλλά και το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο και θα συζητηθεί στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών την Πέμπτη.
Με αυτές τις κινήσεις θέλει να προβάλει την εικόνα ότι η κυβέρνηση επιταχύνει τους ρυθμούς της προς την κατεύθυνση της υλοποίησης των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει και κατά συνέπεια δικαιούται να ζητήσει περισσότερο χρόνο, με δεδομένη και την ύφεση που έχει ξεπεράσει κάθε πρόβλεψη.
ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΟ «ΠΑΚΕΤΟ» 11,5 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ
Τα μέτρα που σχεδιάζονται να ληφθούν τη διετία 2013-'14
  1. Καθορισμός πλαφόν 2.200-2.400 ευρώ για τις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις.
  2. Εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου σε όλες τις ΔΕΚΟ. Πρόγραμμα μείωσης λειτουργικών εξόδων.
  3. Περικοπές στα υψηλόμισθα στελέχη του Δημοσίου. Κατάργηση όλων των αμειβόμενων επιτροπών.
  4. Καταργήσεις - συγχωνεύσεις νοσοκομείων. Εξορθολογισμός του προγράμματος προμηθειών.
  5. Καταργήσεις - συγχωνεύσεις ΑΕΙ - ΤΕΙ και μείωση λειτουργικών δαπανών.
  6. Περικοπές φαρμακευτικής δαπάνης και ιατρικής περίθαλψης, με στόχο την εξυγίανση των Ταμείων.
  7. Περικοπές κοινωνικών επιδομάτων και επιδομάτων πρόνοιας, πρόγραμμα από το οποίο θα εξαιρεθούν μόνον τα επιδόματα ανεργίας και το ΕΚΑΣ.
  8. Συνέχιση προγράμματος συγχωνεύσεων - καταργήσεων δημόσιων οργανισμών.
  9. Δραστικός περιορισμός των συμβασιούχων και των αναπληρωτών εκπαιδευτικών.
  10. Αλλαγή της αναλογίας προσλήψεων - αποχωρήσεων από το Δημόσιο από 1 προς 5 σε 1 προς δέκα.
  11. Δραστικές μειώσεις λειτουργικών δαπανών δημόσιων οργανισμών.
  12. Περιστολή σε όλο το φάσμα των επιχορηγήσεων (ασφαλιστικά ταμεία, αστικές συγκοινωνίες).
  13. Προώθηση ενός μεγάλου προγράμματος αποκρατικοποιήσεων με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Γιάννης Σαραντάκος
ΑΣΦΥΚΤΙΚΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΕΝ ΟΨΕΙ ΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ
Εφαρμογή δεσμεύσεων - ραντεβού τον Σεπτέμβριο για τη δόση
Διαπιστώνονται σημαντικές καθυστερήσεις στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν
Ασφυκτικές πιέσεις για μεταρρυθμίσεις και «μέτρα τώρα» ασκούν οι Βρυξέλλες, εν όψει της έλευσης της τρόικας. Εν μέσω του εντεινόμενου κλίματος ανησυχίας για τις εξελίξεις στην Ισπανία και την Ιταλία, το αίτημα προς την Αθήνα είναι καθολικό και διατυπώνεται σε δραματικούς τόνους.
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Αντουάν Κολομπανί, δήλωσε χθες ότι διαπιστώνονται σημαντικές καθυστερήσεις στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, οι οποίες οφείλονται στη διπλή εκλογική αναμέτρηση στη χώρα μας, και υπογράμμισε ότι οι ελληνικές Αρχές έχουν επίγνωση αυτής της κατάστασης και θα πρέπει να καλύψουν τα κενά με συγκεκριμένες δράσεις άμεσα.
Αναγνωρίζοντας ότι έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής εξέφρασε την πεποίθηση ότι η επόμενη δόση των δανείων για την Ελλάδα θα εκταμιευθεί στο εγγύς μέλλον, αλλά σε καμία περίπτωση πριν από τον Σεπτέμβριο, καθώς θα πρέπει να προηγηθεί η έκθεση της τρόικας. Ασαφής ήταν η θέση της Επιτροπής σχετικά με το δημοσίευμα του «Ντερ Σπίγκελ», που έκανε λόγο για άρνηση του ΔΝΤ να συμμετάσχει σε περαιτέρω χρηματοδότηση της Ελλάδας σε περίπτωση επιμήκυνσης του προγράμματος.
«Πρόκειται για δημοσίευμα του Τύπου, με εικασίες τις οποίες δεν σχολιάζουμε», ήταν η απάντηση του Α. Κολομπανί, ο οποίος, στις επίμονες ερωτήσεις Ελλήνων και ξένων δημοσιογράφων, υποχρεώθηκε να δηλώσει ότι «εξ όσων γνωρίζει, η θέση του ΔΝΤ για την Ελλάδα δεν έχει αλλάξει».
Ο ίδιος εκπρόσωπος αρνήθηκε ακόμη να σχολιάσει τη δήλωση του αντικαγκελάριου της Γερμανίας Φ. Ρέσλερ, σύμφωνα με την οποία η αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ δεν είναι πια κάτι τρομακτικό.
Τόνισε, πάντως, ότι η Eλλάδα πρέπει και θα παραμείνει μέλος του ευρώ Δυστυχώς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αδυνατεί, για τους δικούς της λόγους, να απαντήσει στις συνεχιζόμενες δηλώσεις αμφισβήτησης Γερμανών αξιωματούχων, που ως μόνο αποτέλεσμα έχουν δημοσκοπικά οφέλη για τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, εν όψει των εκλογών του φθινοπώρου του 2013 στη Γερμανία.
Εν τω μεταξύ, με τη βούλα της Eurostat πιστοποιήθηκε χθες η επιτυχής έκβαση του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους.
Δημόσιο χρέος
Σε στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η κοινοτική στατιστική υπηρεσία αναδείχθηκε ότι το πρώτο τρίμηνο του 2012 το δημόσιο χρέος της Ελλάδας διαμορφώθηκε στο 132,4% του ΑΕΠ, σημειώνοντας μείωση 33 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2011 και 20 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2011.
Μάλιστα, σε ειδική υποσημείωση στο σχετικό ανακοινωθέν επισημαίνεται ότι οι σημαντικότερες αυτές μειώσεις μεταξύ των «27» οφείλονται κυρίως στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, στο πλαίσιο του PSI που αποφασίστηκε με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην απομείωση του ελληνικού χρέους.
http://content-aka.feed.gr/filesystem/images/20120724/low/assets_LARGE_t_942_105745537.JPG
Βρυξέλλες, Βαγγέλης Δεμίρης

Δεν υπάρχουν σχόλια: