Feed Posts

Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Η offshore βύθισε τον Γιώργο Βερνίκο - Επειτα από καταγγελία του ΣΥΡΙΖΑ για την ασυμβίβαστη συμμετοχή του σε εξωχώρια εταιρεία, ο μόλις για πέντε ημέρες υφυπουργός Ναυτιλίας υπέβαλε την παραίτησή του

Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012
Νέες αναταράξεις προκλήθηκαν στο κυβερνητικό σχήμα μετά τη νομική εμπλοκή - συμμετοχή σε εξωχώρια εταιρεία, που είναι με νόμο ασυμβίβαστη για υπουργούς - που κατήγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑ για τον Γιώργο Βερνίκο. Ο μόλις για πέντε ημέρες υφυπουργός Ναυτιλίας υπέβαλε λίγη ώρα αργότερα την παραίτησή του, αλλά ο ..απόηχος της νέας γκάφας δεν φαίνεται να μειώνεται.
Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος έκανε δεκτή την παραίτηση, αποφάσισε να μην τον αντικαταστήσει και να παραμείνει το κυβερνητικό σχήμα με ένα μέλος λιγότερο: η διαχείριση των θεμάτων της Ναυτιλίας θα γίνεται αποκλειστικά από τον υπουργό Κωστή Μουσουρούλη.
Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ έπεσε σαν «κεραμίδα» στο Μαξίμου, το οποίο έως εκείνη την ώρα ήταν επικεντρωμένο στη διαδικασία αναπλήρωσης του Βασίλη Ράπανου στη θέση του υπουργού Οικονομικών, αλλά και στην άμβλυνση των εντυπώσεων που δημιούργησε η «γκάφα» με την εκπροσώπηση της χώρας στη Σύνοδο Κορυφής.
Την ίδια στιγμή ο παραιτηθείς υφυπουργός, επιχειρηματίας στον χώρο της Ναυτιλίας και άνθρωπος με έντονη κοινωνική δράση ιδιαίτερα στον τομέα του περιβάλλοντος, δεν έκρυψε την ενόχλησή του για την τροπή που πήραν τα πράγματα. Οπως δήλωσε, ουδείς τον ενημέρωσε για την ύπαρξη του νόμου. «Λεπτομέρεια» η οποία όμως δεν πέρασε απαρατήρητη από την Κουμουνδούρου, η οποία διά του βουλευτή και ηγετικού στελέχους του Συνασπισμού Δημήτρη Παπαδημούλη είχε «προειδοποιήσει» σε ανύποπτη στιγμή ότι «θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα».
Η ατμόσφαιρα μετά την «υπενθύμιση» του νόμου από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ιδιαίτερα βαριά τόσο στο κυβερνητικό όσο και στο πασοκικό στρατόπεδο, αφού ο επίμαχος νόμος, τον οποία ουδείς θυμήθηκε, ψηφίστηκε το 2010 επί διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. Ο εν λόγω νόμος μάλιστα είχε τύχει διακομματικής αποδοχής, καθώς είχε ενταχθεί στην προσπάθεια του πολιτικού συστήματος να δείξει ότι παίρνει αποστάσεις από κάθε σκιά και «γκρίζα ζώνη», όπως αυτή είχε αναδειχθεί μέσα από τη διερεύνηση της υπόθεσης Βατοπεδίου. Κατά τη διάρκεια εξέτασης αυτής της υπόθεσης άλλωστε ήταν που ο πρώην υπουργός Πολιτισμού της ΝΔ Γιώργος Βουλγαράκης είχε διατυπώσει το περιβόητο «ό,τι είναι νόμιμο, είναι και ηθικό», μετά τις αποκαλύψεις για δική του συμμετοχή σε offshore εταιρεία.
Σαν σίκουελ που γίνεται εφιάλτης ολόκληρο το σκηνικό της υπόθεσης Βατοπεδίου πέρασε χθες σε αργή κίνηση από όλα τα πολιτικά γραφεία, όταν έγινε αντιληπτό ότι όντως ο Γιώργος Βερνίκος εμπίπτει στην περίπτωση του νέου νόμου ως μέτοχος offshore, της Vernicos Offshore Group SΑ, με έδρα τα Νησιά Μάρσαλ. Μάλιστα ο νόμος δεν θέτει απλώς ασυμβίβαστο, αλλά ορίζει και βαριές ποινές στην περίπτωση παραβίασής του.
«Βαγγέλη, σκέφτομαι να παραιτηθώ», φέρεται να είπε τηλεφωνικά στον προσωπικό του φίλο ο Γιώργος Βερνίκος, ο οποίος, όπως είπαν όσοι τον είδαν, έδειχνε σχεδόν σοκαρισμένος. «Πρέπει να το κάνεις, αλλιώς παραβιάζεις τον νόμο», ήταν η ξεκάθαρη απάντηση από την άλλη πλευρά.
Στη δήλωση που έκανε, δεν έκρυβε την πικρία του για την αναπάντεχη εξέλιξη. «Με την ευγενικά διατυπωμένη για το πρόσωπό μου ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ πληροφορήθηκα ότι η πρόσφατη ιδιότητά μου, αυτή του υφυπουργού Ναυτιλίας, είναι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία ασυμβίβαστη με τη συμμετοχή σε εξωχώριες εταιρείες. Οι ναυτιλιακές εταιρείες που είναι εγκατεστημένες στην Ελλάδα έχουν νομική μορφή εξωχώριας εταιρείας. Οποιοσδήποτε δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στον χώρο της ναυτιλίας αποκλείεται να γίνει μέλος της κυβέρνησης», τόνισε ο Γιώργος Βερνίκος.
Ο ίδιος πάντως προσπάθησε να «απεμπλέξει» το ΠΑΣΟΚ, πρόταση του οποίου υπήρξε άλλωστε, από τις όποιες ευθύνες λέγοντας: «Εάν με την ανάληψη των καθηκόντων μου κάποια νομική υπηρεσία του κράτους ή του πολιτικού συμβουλίου της Προεδρίας της Δημοκρατίας έθετε υπόψη μου τα νομικά προβλήματα που υπάρχουν, θα γνώριζα ότι μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα και θα ενημέρωνα σχετικά τον Πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων που με εμπιστεύτηκαν και στηρίζουν την κυβέρνηση. Δυστυχώς τέτοιος μηχανισμός δεν υπάρχει και αποδέχτηκα την τιμητική πρόσκληση για να γίνω υφυπουργός Ναυτιλίας, για να προσφέρω σε ένα αντικείμενο που ξέρω και αγαπώ και όχι προφανώς για κάποιο άλλο λόγο».ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: