Feed Posts

Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Βιέννη και Βερολίνο ξεκαθαρίζουν ότι «δεν υπάρχουν λεφτά χωρίς Μνημόνιο» Σήματα κινδύνου για την Ελλάδα Την ώρα που οι Βρυξέλλες διαψεύδουν ότι υπάρχει σχέδιο εξόδου

Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012
http://images.tanea.gr/newspapers/2012/June/13/TANEA/001_NEA_20120613_599861.jpg
Νέες προειδοποιήσεις απηύθυνε χθες το Βερολίνο προς την Αθήνα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, την ώρα που εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διέψευδε ότι η Κομισιόν έχει επεξεργαστεί σενάρια εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Ο ίδιος, πάντως, δήλωσε ότι οι Βρυξέλλες παρέχουν συμβουλές νομικού τύπου σε.. τρίτους που εξετάζουν το ενδεχόμενο μιας ελληνικής εξόδου από τη ζώνη του ευρώ, επιβεβαιώνοντας εμμέσως τηλεγράφημα του πρακτορείου Ρόιτερ, σύμφωνα με το οποίο η Ευρώπη έχει επεξεργαστεί σχέδιο που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη θέσπιση ορίου αναλήψεων από τα ΑΤΜ και επιβολή περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων.
«Το ευρωπαϊκό σχέδιο προχωρούσε πάντοτε με τη μέθοδο των μικρών βημάτων. Σήμερα, όμως, χρειάζεται ένα μεγάλο άλμα προς τα εμπρός. Αν η Ευρώπη δεν το κάνει, κινδυνεύει να διασπαστεί». Σε μια στιγμή που η Μαδρίτη και η Ρώμη βρίσκονται στο στόχαστρο των αγορών και η Κύπρος ετοιμάζεται να προσφύγει στον μηχανισμό βοήθειας, το παραπάνω απόσπασμα από τη συνέντευξη του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» δείχνει το δίλημμα που αντιμετωπίζουν οι «27». Ολοι ζητούν από την Καγκελάριο Μέρκελ να κάνει κάτι, να στείλει ένα μήνυμα, να βιαστεί. Εκείνη όμως επιμένει: οι υπερχρεωμένες χώρες πρέπει να προχωρήσουν στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ανάπτυξη με δανεικά δεν γίνεται. Αυστηρό είναι και το μήνυμα που έστειλε ο Σόιμπλε – και προς την Ελλάδα – εκφράζοντας ανοιχτά την αμφιβολία του αν θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις για την παροχή βοήθειας. Μέρκελ και Σόιμπλε το βράδυ των ελληνικών εκλογών θα ταξιδεύουν προς το Μεξικό και ήδη έχουν φροντίσει να αντιδράσουν εν πτήσει στο αποτέλεσμα.
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, πάντως, εξέφρασε ανοιχτά την ανησυχία του για το τι θα συναντήσει η τρόικα στην Αθήνα μετά τις εκλογές. Απηχώντας το κλίμα που επικρατεί στο Βερολίνο για την Ελλάδα, χαρακτήρισε την κατάσταση «κουραστική».
«ΤΟ ΣΥΖΗΤΑΜΕ». Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ολιβιέ Μπαγί διαβεβαίωνε ότι το μόνο σενάριο στο οποίο δουλεύει η Επιτροπή είναι αυτό της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ και η στήριξή της. «Η Επιτροπή δεν κάνει σενάρια καταστροφικού περιεχομένου», ανέφερε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει: «Δεν λέω ότι δεν έχω υπόψη μου κάποιες συζητήσεις, λέω ότι δεν έχω υπόψη μου οποιοδήποτε σχέδιο, που είναι ελαφρώς διαφορετικό». Δήλωσε ακόμη ότι, σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία, μπορεί να επιβληθούν περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων και προσώπων αλλά μόνο για λόγους δημόσιας ασφάλειας και δημόσιας τάξης και όχι για οικονομικούς λόγους. Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι η Κομισιόν «παρέχει πληροφορίες για το κοινοτικό δίκαιο ως θεματοφύλακας των ευρωπαϊκών συνθηκών». Στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων ποιοι είναι οι παραλήπτες αυτών των πληροφοριών, ο εκπρόσωπος αρκέστηκε να απαντήσει ότι «υπάρχουν κάποιοι που επεξεργάζονται τέτοια σενάρια» χωρίς να τους κατονομάσει.
Σε αυτούς που επεξεργάζονται σενάρια εξόδου της Αθήνας από την ευρωζώνη και μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης που θα ακολουθήσει, φαίνεται ότι δεν είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τουλάχιστον σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υποδιοικητής Βίτορ Κοστάντσιο. «Δεν βλέπουμε να συμβαίνει κάτι τέτοιο, δεν βλέπουμε την Ελλάδα να εγκαταλείπει τη ζώνη του ευρώ», ανέφερε. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι θα ήταν «πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατο» για την ΕΚΤ να αποτιμήσει τι θα συνέβαινε εάν εγκατέλειπε την ευρωζώνη κάποιο από τα μέλη της.
Παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ «ψήφισε» χθες και ο Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ. «Θα κάνουμε τα πάντα προκειμένου να κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προσθέτοντας, ωστόσο, ως απαραίτητη προϋπόθεση την τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η ελληνική πλευρά. Περίπου στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε χθες το Βερολίνο. «Βρισκόμαστε σε σταυροδρόμι», τόνισε η Ανγκελα Μέρκελ μιλώντας σε στελέχη του οικονομικού συμβουλίου του κόμματός της, «και εάν η Αθήνα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της, τότε υφίσταται ζημιά η εμπιστοσύνη σε όλη την Ευρώπη». Για τη γερμανίδα Καγκελάριο η σταθεροποίηση της Ελλάδας θα αποτελέσει «σταθμό στη διαδικασία ανάκτησης της εμπιστοσύνης των αγορών». Και οι χώρες που έχουν λάβει βοήθεια δεν μπορούν να περιμένουν χαλάρωση των όρων, ακόμη κι αν οι κυβερνήσεις τους είναι αντιμέτωπες με τη λαϊκή δυσαρέσκεια.
ΛΕΦΤΑ ΤΕΛΟΣ. Την απόλυτη ανάγκη τήρησης των όρων της δανειακής σύμβασης αν η Αθήνα θέλει να συνεχιστεί η ροή της οικονομικής βοήθειας, επανέλαβε και η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας διά στόματος του μέλους του Διοικητικού της Συμβουλίου Αντρέας Ντόμπρετ. Ο γερμανός αξιωματούχος τόνισε ότι η Ευρώπη θα κόψει τη χρηματοδότηση προς τη χώρα εάν οι Ελληνες απορρίψουν το Μνημόνιο στις εκλογές της προσεχούς Κυριακής. «Η χώρα πρέπει να επιμείνει στην εφαρμογή των μέτρων λιτότητας και των μεταρρυθμίσεων χωρίς δικαιολογίες», σημείωσε προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί να υπάρξει εξαίρεση για την Ελλάδα». Το δικό της μήνυμα έστειλε και η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ που δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν θα λάβει επιπλέον οικονομική βοήθεια εάν οι εκλογές της 17ης Ιουνίου αναδείξουν αντιμνημονιακή κυβέρνηση. Η αυστριακή υπουργός κινήθηκε στα όρια της παρέμβασης στα εσωτερικά μιας τρίτης χώρας και τα ξεπέρασε καταφανώς στην περίπτωση της Ιταλίας, για την οποία δεν απέκλεισε να καταφύγει τους επόμενους μήνες στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Η τοποθέτηση της Φέκτερ εισπράχθηκε ως «γκάφα πρώτου μεγέθους» από τα ιταλικά μέσα και προκάλεσε την αντίδραση του ιταλού Πρωθυπουργού: «Επειδή θεωρώ απρεπές ο υπουργός Οικονομικών ενός κράτους-μέλους να σχολιάζει κατ' αυτόν τον τρόπο την κατάσταση ενός άλλου κράτους-μέλους, απέχω από οποιοδήποτε σχόλιο των δηλώσεων του προαναφερθέντος υπουργού», δήλωσε ο Μάριο Μόντι.
http://images.tanea.gr/newspapers/2012/June/13/TANEA/001_NEA_20120613_599861.jpg
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: