Κυριακή 03 Ιουνίου 2012
Μία απο τις καλύτερες ειδήσεις μέσα στην ύφεση που βιώνει ο Ελληνικός λαός, θα χαροποιήσει ιδιαίτερα τους αγρότες της περιοχής μας και ιδιαίτερα των περιοχών της Βροντούς και του Αγίου Σπυρίδωνα και ειδικότερα τους δικαιούχους γής αγρότες του γνωστού κληροτεμαχίου 458 της περιοχής.
- Είναι γνωστά σε όλους τους δικαιούχους και στις αρμόδιες αρχές της Πιερίας ότι: με τις αμετάκλητες υπ. αριθ. 1571/2006 και 1572/2006 αποφάσεις του Αρείου Πάγου λύθηκε το ιδιοκτησιακό καθεστώς.
Μετά, ακολούθησε ο...
διαχωρισμός της έκτασης και η διαίρεση του δικαιώματος της Νομαρχίας Πιερίας και του απομείναντος τμήματος του 458 που ανήκει στους δικαιούχους αγρότες της περιοχής.
Οι δικαιούχοι, σύμφωνα με το άρθρο 90 του Αγροτικού Κώδικα «περί εξωδίκου διανομής» προχώρησαν σε δύο διανομές και παρέλαβαν διαιρετά κληροτεμάχια σύμφωνα με το κληρονομικό τους δικαίωμα, και σύμφωνα με τις παραπάνω διανομές τα καλλιεργούσαν και τα καλλιεργούν.
- Παρά ταύτα όμως, μετά και την δεύτερη ιδιωτική διανομή, υπήρχε σοβαρό πρόβλημα με το θέμα του δικαιώματος χρήσης γής ώς γεωργικής έκτασης, λόγω του τυπικού κωλύμματος της διανομής του 1931 , όπου υπήρχε ο χαρακτηρισμός ώς "έκταση για κοινή βοσκή".
- Αυτό εμπόδιζε (μετά απο καταγγελιές επιτηδείων καταπατητών) την καλλιέργεια μεγάλου τμήματος του 458, με την επίκληση απο πλευράς των υπηρεσιών της διαφορετικής "χρήσης γής", δηλαδή έλλειψης δικαιώματος καλλιέργειας.
Αυτό όμως, ήταν αντιφατικό, γιατί δέν είναι δυνατόν να καλλιεργείται το μεγαλύτερο κομμάτι και να απαγοεύεται η καλλιέργεια στο υπόλοιποτο και να παραμένει χέρσο.
- Μετά απο συντονισμένες ενέργειες "επιτροπής πρωτοβουλίας" εδώ και ένα χρόνο περίπου (απο τον Απρίλιο του 2011), με εθελοντικές προσπάθειες, καταφέραμε να πετύχουμε την οριστική λύση στο πρόβλημα της "χρήσης γής" στο εν λόγω κληροτεμάχιο.
- Συγκεκριμένα, με πρωτοβουλία του δικηγόρου Δημήτρη Καλαϊτζή (ώς νομικού που γνωρίζει άριστα το θέμα αλλά και ώς δικαιούχου γής στο 458) συστάθηκε επιτροπή αποτελούμενη απο 5 ανθρώπους, οι οποίοι και συλλέξαμε αποδεικτικό υλικό (έγγραφα, βεβαιώσεις, φωτογραφίες) , απο το οποίο προέκυπτε σαφώς η επι τοις πράγμασι αλλαγή της "χρήσης γής".
- Για αυτό τον Απρίλιο του 2011 επισκεφθήκαμε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου συζητήσαμε το θέμα με τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα Γιώργο Κανελόπουλο, καταθέσαμε ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΙΤΗΣΗ (δείτε την εδώ !!) και πλήρη φάκελλο.
Με τις ανωτέρω ενέργειες και με την αμέριστη συμβολή και βοήθεια του βουλευτή Πιερίας κ Θανάση Παπαγεωργίου, πείσαμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, ότι στην πράξη έχει αλλάξει η χρήση γής, και υποστηρίξαμε την αναγκαιότητα λύσης του χρόνιου προβλήματος, γιαυτό ζητήσαμε την νομοθετική παρέμβαση για "αλλαγή της χρήσης του 458".
Ετσι με τoν νόμο 4061/2012» (ΦΕΚ Α΄ 66) (Νόμος Σκανδαλίδη ) ρυθμίστηκε το θέμα και μεταξύ των άλλων προβλέπει ότι: Οι χαρακτηρισμοί που δόθηκαν από τις Επιτροπές Απαλλοτριώσεων (χέρσα, χερσολίβαδα, ορεινή βοσκή, ρέμα, κλπ) δε δεσμεύουν όσο αφορά τη χρήση των ακινήτων αυτών».
Με αυτή την ολοκληρωμένη και στοχευμένη παρέμβαση της "επιτροπής πρωτοβουλίας" με επικεφαλή τον δικηγόρο κ Καλαϊτζή Δημήτριο και μετά την επιτυχή κατάληξη, ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ του 458 , ότι δόθηκε οριστική λύση στο πρόβλημα που μας απασχολούσε πολλά χρόνια και απο ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ οι αγρότες-δικαιούχοι του 458, θα μπορούν πιά να καλλιεργήσουν απρόσκοπτα τα χωράφια τους.
Οι δικαιούχοι αγρότες του 458 μπορούν να ζητούν διευκρινήσεις για το θέμα αυτό απο τον δικηγόρο κ Καλαϊτζή στο τηλ. 6982766856 Whathsup.
Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου