Κυριακή 13 Μαίου 2012
Γύρω στις 13:30 το μεσημέρι ολοκληρώθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο η σύσκεψη των Αντώνη Σαμαρά, Αλέξη Τσίπρα και Ευάγγελου Βενιζέλου υπό τον Κάρολο..
Παπούλια, σε μία τελευταία προσπάθεια για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου. Η κρίσιμη συνάντηση διήρκησε περίπου μία ώρα και τριάντα λεπτά. Εξερχόμενοι από το Προεδρικό Μέγαρο οι πολιτικοί αρχηγοί δεν έκαναν δηλώσεις.
Η διαβούλευση συνεχίζεται, αρκέστηκε να πει εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου ο Πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος κατευθύνθηκε στο σπίτι του στην οδό Μουρούζη, ενώ ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος πήγε στο ξενοδοχείο Κάραβελ, όπου θα ενημερώσει βουλευτές και στελέχη του Κινήματος σε προγραμματισμένη συγκέντρωση του κόμματος του.
Μετά το τέλος της πρώτης κρίσιμης συνάντησης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει κατ' ιδίαν επαφές με τους Π.Καμμένο, Αλ.Παπαρήγα, Ν.Μιχαλολιάκο και Φ.Κουβέλη.
Νωρίτερα ο κ. Σαμαράς προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο δήλωσε ότι: «Ο ελληνικός λαός δεν μας έστειλε απλά ένα μήνυμα, μας έστειλε εντολή συνεργασίας όλων μας, για να αλλάξουμε πολιτική, αλλά ταυτόχρονα να μείνουμε στο ευρώ».
Για για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα ο πρόεδρος της ΕΕ Χερμάν βαν Ρόμπαϊ τηλεφώνησε χθες στον Κάρολο Παπούλια με δική του πρωτοβουλία.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Προεδρία αναφέρεται ότι ο πρόεδρος καλεί τους πολιτικούς αρχηγούς σύμφωνα με το αρθρο 37 παράγραφο 3 του Συντάγματος, στο πλαίσιο της προσπάθειας σχηματισμού κυβέρνησης που θα απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της Βουλής, η οποία προέκυψε από τις εκλογές της 6ης Μαΐου.
Για το ραντεβού την Κυριακή προϊδέασε η δήλωση του κ. Παπούλια στους δημοσιογράφους πριν μπει στην αίθουσα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος: «Θα πρέπει να δουλεύουμε περισσότερο και για να δουλεύουμε περισσότερο πρέπει να δουλεύουμε και τα Σαββατοκύριακα».
Επικοινωνία Παπούλια με Ρόμπαϊ
Με τον Πρόεδρο Κάρολο Παπούλια είχε τηλεφωνική επικοινωνία ο πρόεδρος της ΕΕ Χερμάν βαν Ρόμπαϊ, μετά από πρωτοβουλία του δεύτερου.
Ο κ. Βαν Ρόμπαϊ ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις στην Αθήνα, όπως ανακοίνωσε η ελληνική προεδρία, εν όψει των συναντήσεων των πολιτικών αρχηγών με τον Πρόεδρο την Κυριακή.
Παρέδωσε την εντολή ο Βενιζέλος
Την ελπίδα ότι θα συμβάλει στο να υπάρξει κυβέρνηση, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας υποδεχόμενος στο γραφείο του τον Βαγγέλη Βενιζέλο, ο οποίος του παρέδωσε τη διερευνητική εντολή και τον ενημέρωσε για τα αποτελέσματα της προσπάθειάς του, επισημαίνοντας ότι οι προσπάθειες πρέπει να εστιαστούν τώρα προς τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΔΗΜΑΡ συμφωνούν καταρχήν στον σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης.
«Η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Αριστερά συμφωνούν στην ανάγκη και τη δυνατότητα σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης φιλευρωπαϊκών δυνάμεων με διετή εντολή, με όριο την παραμονή της χώρας στο Ευρώ και με στόχο τη δραστική βελτίωση των όρων και την οριστική υπέρβαση του μνημονίου, ώστε η Ελλάδα να ξαναγίνει αυτοδύναμη και κυρίαρχη», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος προσερχόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
«Βεβαίως», πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος, «όρος και προϋπόθεση είναι και η συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση αυτή. Το έθεσα στον κ. Τσίπρα το ζήτημα αυτό, δεν έχω λάβει μία θετική απάντηση, πιστεύω όμως ότι εκεί πρέπει να εστιαστούν οι προσπάθειές σας κατά την φάση των διαβουλεύσεων, υπό τον δικό σας συντονισμό και τη δική σας προεδρία».
«Υπάρχουν ψήγματα αισιοδοξίας απ' ό,τι βλέπω. Ελπίζω να συμβάλω στο να υπάρξει μία κυβέρνηση, γιατί τα πράγματα είναι αρκετά δύσκολα», απάντησε ο κ. Παπούλιας, προσθέτοντας ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε, τη Δευτέρα το ECOFIN, στη συνέχεια το ΝΑΤΟ και το Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ.
Τι προβλέπει το Σύνταγμα
Στόχος της σύσκεψης υπό τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας είναι να εξεταστεί κατά πόσον μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση που να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της Βουλής.
Η διαδικασία αυτή δεν προβλέπεται ρητώς πόσο διαρκεί, όμως συνταγματολόγοι σημειώνουν ότι η διαβούλευση αυτή μπορεί να διαρκέσει «εύλογο χρόνο» τον οποίο προσδιορίζουν ώς δύο ημέρες το πολύ.
Σε περίπτωση νέας αποτυχίας, ο Πρόεδρος αναθέτει στον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό (υπηρεσιακής) κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές και διαλύει τη Βουλή.
Εν προκειμένω, ο Πρόεδρος πρέπει να επιλέξει μεταξύ της Ρένας Ασημακοπούλου (Άρειος Πάγος), Παναγιώτη Πικραμμένο (Συμβούλιο της Επικρατείας) και Ιωάννη Καραβοκύρη (Ελεγκτικό Συνέδριο).
Ανεξάρτητα από τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης, στις 17 Μαΐου θα πρέπει να συγκληθεί η Βουλή που προέκυψε από τις εκλογές της 6ης Μαΐου, όπως ορίζει το Προεδρικό Διάταγμα για «τη διάλυση της Βουλής, την προκήρυξη εκλογών και τη σύγκληση της νέας Βουλής» που υπεγράφη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και θυροκολλήθηκε στις 11 Απριλίου 2012.
Συνταγματολόγοι αναφέρουν ότι η ημερομηνία αυτή μπορεί να έρθει πιο νωρίς αν ο Κάρολος Παπούλιας εκδώσει νέο Προεδρικό Διάταγμα που να ορίζει σύγκληση της Βουλής π.χ. 2, 3 ή 4 ημέρες νωρίτερα - πάντα όμως όχι εις βάρος των προθεσμιών των εντολών.
Έχει διατυπωθεί πάντως και η άποψη ότι μπορεί να προκηρυχθούν εκλογές και χωρίς σύγκληση της Βουλής και ορκωμοσία των νέων μελών της.
Εκλογές με λίστα
Με βάση την εκλογική νομοθεσία, αν γίνουν βουλευτικές εκλογές μέσα σε διάστημα μικρότερο των 18 μηνών από τις προηγούμενες, δεν απαιτείται σταυρός προτίμησης για τους υποψήφιους βουλευτές.
Αλλαγές στις έδρες
Το Σύνταγμα ορίζει ότι αν διεξαχθούν εκλογές μετά τον Μάιο, τότε πρέπει να διενεργηθούν με βάση την τελευταία απογραφή, δηλαδή εκείνη που έγινε έναν χρόνο πριν (Μάιος 2011), τα αποτελέσματα της οποίας πρέπει να έχουν δημοσιευθεί μέχρι τα τέλη Μαΐου.
Ακόμα όμως και αν δεν δημοσιευθούν, το Σύνταγμα προβλέπει ρητά ότι μετά την πάροδο ενός έτους από την τελευταία ημέρα διεξαγωγής της απογραφής (24 Μαΐου 2011) τα αποτελέσματα θεωρούνται δημοσιευμένα.
Σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή αν δεν υπάρχουν επεξεργασμένα, έτοιμα προς δημοσίευση, αποτελέσματα, προκύπτει θέμα παράβασης καθήκοντος για την αρμόδια Αρχή που διενήργησε την απογραφή του πληθυσμού.
Έτσι, ανοίγουν θέματα προσφυγών μετά τις νέες εκλογές στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ) που θα δικαιώσει όσους επιλαχόντες βουλευτές προσφύγουν, αλλάζοντας έτσι το «χρώμα» τουλάχιστον 10 εδρών. Και αυτό καθώς, όπως εκτιμάται, τα αποτελέσματα της τελευταίας απογραφής θα οδηγήσουν σε ανακατανομή των εδρών που αντιστοιχούν στις εκλογικές περιφέρειες, εφόσον υπάρχουν μεγάλες αλλαγές στον πληθυσμό και την κατανομή του. ΝΕΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου