Feed Posts

Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Δείτε ολόκληρη την συνομιλία του Ευ.Βενιζέλου με τους πολίτες - συμμετάχει και ο Δημήτρης Καλαϊτζής

.Πέμπτη 3 Μαίου 2012
Δείτε τα βίντεο απο την εκπομπή στον eniko.gr και τη συνομιλία του Βαγγέλη Βενιζέλου με τους πολίτες.
Στο δεύτερο βίντεο ο διαχειριστής του ΚΡΑΧΤΗ δικηγόρος Δημήτρης Καλαιτζής.
Α ΜΕΡΟΣ:
Β ΜΕΡΟΣ:
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Καλαϊτζή έχετε τον λόγο.
Δ. ΚΑΛΑΪΤΖΗΣ: Καλημέρα σας. Κύριε Πρόεδρε, καλημέρα, είμαι ο Δημήτρης Καλαϊτζής, Δικηγόρος από Κατερίνη, παλιός σας φοιτητής, να 'στε καλά, γερός. Εμείς, κ. Πρόεδρε, τα παλιά μέλη και στελέχη του ΠΑΣΟΚ εδώ στην επαρχία ζούμε ένα Γολγοθά τους τελευταίους μήνες και στις καθημερινές μας επαφές με ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ δεχόμαστε τα εξής ερωτήματα:
Λέει ο απλός κόσμος «Καλά εντάξει να ξαναψηφίσουμε ΠΑΣΟΚ, να στηρίξουμε την προσπάθεια του Βαγγέλη Βενιζέλου στο νέο ΠΑΣΟΚ που ξεκινά. Θα αλλάξει όμως κάτι; Με ποιον τρόπο θα στηριχθούν οι μικρομεσαίοι; Οι αγρότες;». Και εν πάση περιπτώσει δεν μπορούμε να καταλάβουμε ποιες θα είναι οι διαφορές ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας και εν τέλει πόσο πιστευτό μπορεί να γίνει το ΠΑΣΟΚ πια σε εμάς τα μέλη και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αλλά ιδιαίτερα στον απλό τον κόσμο τον ψηφοφόρο που εκφράζει μέσα από την καρδιά του αυτή την ανησυχία. Και τι μπορεί ο Βαγγέλης Βενιζέλος με τη δική του προσωπικότητα, ποιες είναι οι δεσμεύσεις του και πως μπορεί να καθησυχάσει αυτές τις ανησυχίες του δημοκρατικού πολίτη;
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κατ' αρχάς τα είπατε πάρα πολύ ωραία και εγώ θα μπορούσα να τα προσυπογράψω αυτά, τα λέτε άψογα. Διότι απευθυνόμαστε σε όλους τους πολίτες, αλλά πρώτα και κύρια απευθυνόμαστε στους δικούς μας ανθρώπους που μας ψήφισαν το '09 και τώρα δεν θέλουν να μας ψηφίσουν, είναι δύσπιστοι, είναι επιφυλακτικοί και θέλουμε να τους πούμε, παρά τις επιφυλάξεις και με όρους, «Ελάτε να στηρίξετε να βγούμε από αυτή την σήραγγα στην οποία έχει μπει η χώρα, επειδή έγιναν λάθη γενιές ολόκληρες και κυρίως τα τελευταία χρόνια, την τελευταία δεκαετία, ας πούμε».
Τώρα στο πρόγραμμα που παρουσίασα, που δεν είναι ένα κομματικό πρόγραμμα, είναι στην πραγματικότητα ένα εθνικό πρόγραμμα, αν υιοθετηθεί και από τα άλλα Κόμματα. Εξηγώ τι πρέπει να γίνει για την επιστροφή στην ύπαιθρο, για το νέο μοντέλο της ελληνικής γεωργίας. Τι θα γίνει με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τι θα γίνει με τα μεγάλα έργα, τι θα γίνει με την ακρίβεια, τι θα γίνει με το χρήμα στην αγορά. Αυτό είναι το άλφα, να πέσουν χρήματα στην αγορά και από τις Τράπεζες και από το κράτος.
Κάνουμε μια προσπάθεια, εγώ μπήκα στην περιπέτεια αυτή πέρσι στο Υπουργείο Οικονομικών, για να σωθεί μια κατάσταση, και τώρα δεν είμαι εδώ ως Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για να έχω κάποιο προνόμιο ή κάποια απόλαυση, είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση.
Προτείνουμε λοιπόν αυτά τα συγκεκριμένα πράγματα με συστράτευση εθνική, πανδημοκρατική, για να μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση. Ο άλλος δρόμος είναι να γυρίσουμε πίσω στο μηδέν και να πάμε στο άγνωστο. Το θέμα είναι μέσα σε μια Ευρώπη, και μέσα σε μια Ευρώπη που μπορεί να αλλάξει, αν εκλεγεί και ο Ολάντ την Κυριακή, να είμαστε παρόντες και να ανακτήσουμε το έδαφος που χάσαμε.
=== ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΚΠΟΜΠΗ ΣΕ ΚΕΙΜΕΝΟ...  
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ - ΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
ΣΕ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΜΕ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ
"Enikos.gr"
Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Καλό μεσημέρι, κυρίες και κύριοι. Σας καλωσορίζω σε αυτή την πρώτη στην Ελλάδα τηλεδιάσκεψη πολιτικού Αρχηγού με πολίτες με τη μέθοδο hangout του Google Plus, που φιλοξενεί σήμερα το "enikos.gr". Είναι μια δυνατότητα, η οποία προσφέρει την ευχέρεια για διαδραστική, άμεση, τηλεοπτική επικοινωνία, μια δυνατότητα που ήδη την εφαρμόζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες ο Πρόεδρος Ομπάμα και ο Αντιπρόεδρος Μπάιντεν. Είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα, όμως, που πολιτικός Αρχηγός μετέχει σε συζήτηση απευθείας με πολίτες μέσω hangout.
Θα ήθελα να περάσω αμέσως στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλο, ευχαριστώντας τον που αποδέχτηκε την πρόσκληση του "enikos.gr". Καλό μεσημέρι, κ. Πρόεδρε.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Καλό μεσημέρι, ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση και με χαρά μετέχω σε αυτή την πρώτη εμπειρία του hangout.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα να εξηγήσω στους τηλεθεατές μας ότι η επιλογή των πολιτών, οι οποίοι μετέχουν στη σημερινή συζήτηση με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, έγινε με κλήρωση μεταξύ εκείνων, οι οποίοι συμπλήρωσαν τη φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος, που ήταν αναρτημένη στο "enikos.gr". Επελέγησαν λοιπόν οι πολίτες, οι οποίοι, σε δυο γκρουπ των τεσσάρων, θα υποβάλουν τα ερωτήματά τους στον κ. Βενιζέλο.
Θα παρακαλέσω όλους τους προσκεκλημένους να τηρούν τους κανόνες της συντομίας και της ευπρέπειας, να μην μιλούν ο ένας πάνω στον άλλον και να είναι βέβαιοι ότι θα έχουν τη δυνατότητα, αν δεν ικανοποιηθούν από τις απαντήσεις του Προέδρου, να υποβάλουν και νέο ερώτημα.
Πάμε να σας παρουσιάσω την πρώτη ομάδα. Ο κ. Θωμάς Κρανιάς από την Αθήνα. Καλό μεσημέρι, κ. Κρανιά.
Θ. ΚΡΑΝΙΑΣ: Καλησπέρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα με δυο λόγια να παρουσιαστείτε, να μας πείτε την ηλικία σας και το επάγγελμά σας.
Θ. ΚΡΑΝΙΑΣ: Είμαι 31 ετών, είμαι οικονομολόγος, έχω μεταπτυχιακό στα Οικονομικά, υπήρξα άνεργος για ένα ολόκληρο χρόνο, τώρα πλέον είμαι νέος επιχειρηματίας, έχω μια δική μου επιχείρηση, η οποία είναι ηλεκτρονικό κατάστημα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Ο κ. Ηλίας Ζαρκάδας από το Βόλο, τον καλωσορίζω κι εκείνον. Γεια σας, κ. Ζαρκάδα.
Η. ΖΑΡΚΑΔΑΣ: Καλησπέρα και από εμένα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πείτε μου δυο λόγια για τον εαυτό σας.
Η. ΖΑΡΚΑΔΑΣ: Είμαι μηχανικός πληροφορικής με πολύ μεγάλη εμπειρία, είμαι πρώην επιχειρηματίας, κατεστραμμένος, για την ακρίβεια. Αυτά. Δεν έχω κάτι άλλο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και ο κ. Θεοδόσης Κοριτσίδης από το Μαρούσι είναι επίσης μαζί μας. Καλό μεσημέρι, κ. Κοριτσίδη.
Θ. ΚΟΡΙΤΣΙΔΗΣ: Καλημέρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πείτε μας δυο λόγια για τον εαυτό σας και να ξεκινήσουμε αμέσως.
Θ. ΚΟΡΙΤΣΙΔΗΣ: Είμαι 28 χρονών, γεια σας, κ. Πρόεδρε. Έχω τελειώσει Πληροφορική, είμαι και στη Νεολαία ΠΑΣΟΚ Καλλιθέας, έχω μια ερώτηση για την οικονομία που είναι ο βασικός πυλώνας σε όλο τον κόσμο, για το αν τα χρήματα από τις δόσεις θα μπουν τελικά στην ελληνική οικονομία, για να μπορέσει να υπάρξει αυτό που λέμε τελικά ανάπτυξη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, μπορείτε να ξεκινήσετε να απαντάτε.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Με την ερώτηση του κ. Κοριτσίδη;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βεβαίως.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Χαίρομαι πολύ για τη γνωριμία με τους άλλους φίλους. Πράγματι, τώρα που έχουμε κάνει όλη αυτή τη μεγάλη προσπάθεια για τη μείωση του χρέους με το PSI και για τη βιωσιμότητα του χρέους, ανοίγουν πολύ μεγάλες δυνατότητες τα επόμενα 2-3 χρόνια. Θα αρχίσει αυτό αμέσως, θα πέσουν πολλά χρήματα στην αγορά, θα αλλάξουν τα επίπεδα ρευστότητας.
Για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών το πρόγραμμα προβλέπει έως 50 δις. Δεν θα δαπανηθούν όλα αυτά τα χρήματα, ελπίζω ότι θα χρειαστούν λιγότερα. Ήδη έχει έρθει η πρώτη δόση, η οποία είναι στα χέρια της Ελληνικής Δημοκρατίας, και αυτό αλλάζει τα δεδομένα του τραπεζικού συστήματος, γιατί η μεγάλη, η συντριπτική πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου των Τραπεζών περιέρχεται στο ελληνικό δημόσιο, που είναι έτσι ο στρατηγικός εταίρος και έχει και τον στρατηγικό έλεγχο του τραπεζικού συστήματος.
Υπολογίζουμε ότι από τα 50 δις, ας πούμε συμβατικά 50 δις-θα είναι κάπως λιγότερα-, ένα μέρος χρησιμοποιείται για εγγυητικά κεφάλαια. Ένα μέρος, όμως, θα πέσει στην αγορά μέσα από την παροχή ρευστότητας, μέσα από την πιστωτική επέκταση, όπως λέμε. Υπολογίζω ότι αυτά μπορεί να είναι 20 δις.
Επίσης, υπολογίζουμε ότι η σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος θα φέρει πίσω χρήματα από τις καταθέσεις που έφυγαν. Τα τελευταία 3 χρόνια έφυγαν 70 δις -ήδη για πρώτη φορά τον τελευταίο μήνα έχουμε αύξηση των καταθέσεων, αυξητική τάση. Και οι οίκοι αξιολόγησης τώρα έχουν αναβαθμίσει την Ελλάδα, γιατί τυπικά ολοκληρώνεται το PSI, άρα έχουμε μια ενθαρρυντική ένδειξη.
Αν από τα 7ο δις υπολογίσουμε ότι γυρίσουν, ας πούμε, 50, ακόμη και λιγότερα, υπολογίζουμε ότι, από αυτά, τα 20 θα μπορούσαν να διοχετευτούν σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά ως ρευστότητα.
Υπάρχει και ένα άλλο κανάλι που είναι τα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου. Τώρα επί χρόνια οι Τράπεζες δανείζουν περίπου 10 δις το δημόσιο με έντοκα γραμμάτια, που λίγο - πολύ τα παίρνουν αναγκαστικά. Τώρα θα απαλλαγούν από το βάρος αυτό, το πρόγραμμα προβλέπει απαλλαγή από τα 10 δις, τα οποία θα πάνε κι αυτά στην αγορά.
Επίσης έχουμε προτείνει να αλλάξουν οι κανόνες του ΤΕΙΡΕΣΙΑ, να γίνει πιο πρακτικός ο ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ, να αντιληφθεί τι συμβαίνει στην κρίση, πώς ένας άνθρωπος μπορεί να χάσει μια επιταγή, να έχει μια διαταγή πληρωμής. Δεν μπορεί να είναι σε μια black list.
Έχουμε πει ότι όλα τα λεφτά του Υπουργείου Ανάπτυξης για τις μικρομεσαίες μπαίνουν σε ένα ταμείο, ένα ενιαίο πρόγραμμα για κεφάλαια κίνησης. Και επίσης το ίδιο το δημόσιο θα δώσει λεφτά στην αγορά, γιατί χρωστάμε 6,5 δις, θα τα πάρουμε από το δάνειο για να τα δώσουμε στην αγορά, είναι ληξιπρόθεσμες οφειλές. Και περίπου 1 δις είναι ο ΦΠΑ που δεν έχει επιστραφεί και που πρέπει να έχουμε την ταμειακή ευχέρεια να τον επιστρέψουμε αυτομάτως. Άρα πραγματικά αλλάζουν τα επίπεδα ρευστότητας.
Αυτά, όπως σας τα λέω, που δεν είναι δύσκολο πια να γίνουν, γιατί έχει αλλάξει όλο το πλαίσιο και η ατμόσφαιρα, είναι ,ούτε λίγο-ούτε πολύ, 25 μονάδες του ΑΕΠ, 25% του ΑΕΠ. Και αν λάβει κανείς υπόψη ότι θα ξεμπλοκαριστούν δημόσια έργα, θα ξεμπλοκαριστούν επενδύσεις, και από εκεί μπορεί να κινηθεί ο τροχός της ανάπτυξης, γιατί έχουμε υπεργολαβίες, δορυφορικές επιχειρήσεις, νέες θέσεις εργασίας.
Θα μου πείτε, είναι αυτό ένα κουμπί που το πατάς και αλλάζουν τα πράγματα; Όχι, αλλά εξηγώ πώς όλη αυτή η προσπάθεια, οι θυσίες, οι περιορισμοί, οι περικοπές και εν τέλει η μείωση του δημοσίου χρέους, η μείωση των τόκων, η βιωσιμότητα του χρέους, μπορεί να βάλει την πραγματική οικονομία πια σε μία τροχιά ανάπτυξης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να πάμε τώρα στον κ. Ζαρκάδα και, κ. Κοριτσίδη, θα έχετε τη δυνατότητα να επανέλθετε, αλλά ας δώσουμε την ευκαιρία για ένα πρώτο ερώτημα σε όλους τους συμμετέχοντες.
Συγκράτησα, κ. Ζαρκάδα, ότι είστε, είπατε, κατεστραμμένος, είστε ελεύθερος επιχειρηματίας και έχετε, λοιπόν, την ευκαιρία να μιλήσετε με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, να του θέσετε τα ερωτήματά σας, τα οποία σας απασχολούν όχι για το προσωπικό σας θέμα, βέβαια, φαντάζομαι συνολικά.
Η. ΖΑΡΚΑΔΑΣ: Θα έλεγα γενικότερα γιατί είμαι πολίτης αυτής της χώρας. Και, κ. Πρόεδρε, ήθελα να σας πω ότι αυτά όλα που περιγράψατε είναι ένας πάτος χωρίς βαρέλι. Την επιχειρηματικότητα πρέπει να την δείτε σαν λουλούδι. Αν το ποτίζετε δηλητήρια, δεν πρόκειται να μεγαλώσει ποτέ.
Και αυτό που λέτε ανάπτυξη, χρειάζεστε ανθρώπους σαν κι εμένα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι αυτή τη στιγμή έχουν φύγει στο εξωτερικό πάρα πολλοί άνθρωποι, οι οποίοι έχουν την τεχνογνωσία. Ένα κομμάτι που έχει παραμείνει μέσα στην Ελλάδα, είναι κατεστραμμένοι επιχειρηματίες σαν κι εμένα, δηλαδή είμαστε μαυρισμένοι στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ, μας έχουν κατασχέσει τις περιουσίες μας, πλέον δεν έχουμε άλλους πόρους ούτε «κιχ» να κάνουμε.
Το θέμα είναι εσείς, άμα βγείτε αύριο, θα συνεχίσετε να σκοτώνετε τους επιχειρηματίες και να διώχνετε έξω τα καλύτερα μυαλά της Ελλάδας;
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Δεν ξέρω σε ποιον χώρο είχατε δραστηριοποιηθεί κ. Ζαρκάδα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην πληροφορική.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Τώρα όλη η παρέα είναι της πληροφορικής και των νέων τεχνολογιών. Έχουμε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας έναν επιχειρηματία λίγο μεγαλύτερο ίσως από τον κ. Ζαρκάδα, τον Τάσο τον Φλάμπουρα, που ενεργοποιείται στην παγκόσμια αγορά των τεχνολογιών, στα μεγάλα παιχνίδια του Διαδικτύου, με εξαιρετική επίδοση.
Όταν λοιπόν υπάρχει τεχνογνωσία, καινοτομία, ευρηματικότητα, πιστεύω ότι μπορεί να γίνουν στην Ελλάδα ή με έδρα την Ελλάδα -γιατί η αγορά αυτή της πληροφορικής και των νέων τεχνολογιών είναι παγκόσμια αγορά- μπορεί να γίνουν θαύματα και να βγούνε πάρα πολλά λεφτά, τεράστιες υπεραξίες, άλλωστε η ιδέα είναι αυτή που μετράει. Τώρα ,νέους επιχειρηματίες οι οποίοι ξεκινούν ...
Η. ΖΑΡΚΑΔΑΣ: Τα θεμέλια πέστε μου. Τώρα που καταλάβατε αυτό, θέλω να μου πείτε τα θεμέλια, τι θα κάνετε εσείς, ώστε να βλαστήσουν όλα αυτά τα μυαλά στην Ελλάδα;
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ναι, είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε την προηγούμενη εβδομάδα με μια μεγάλη ομάδα καινοτόμων επιχειρήσεων, οι οποίοι χρησιμοποιούν ένα σωρό προγράμματα, τα οποία υπάρχουν από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας. Έχουμε το «ΘΑΛΗΣ», το «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ», το «ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ» από τα προγράμματα που δίνει το Υπουργείο Ανάπτυξης για το «Start up», για τα «Clusters». Το θέμα είναι να κάνεις πράγματα, τα οποία έχουν προοπτική, να έχεις ένα σχέδιο επιχειρηματικό.
Τώρα, δεν νομίζω να εμποδίζει το κράτος τις επιχειρήσεις πληροφορικής. Μπορεί το κράτος να εμποδίζει να γίνει ένα δημόσιο έργο, να εγκατασταθεί μια επιχείρηση, η οποία θέλει άδεια και έγκριση περιβαλλοντικών όρων, γιατί η Διοίκηση καθυστερεί, γιατί οι περίοικοι μπορεί να αντιδρούν. Δηλαδή εδώ δεν έχεις να κάνεις την επένδυση του χρυσού στη Χαλκιδική ή να κάνεις ένα ξενοδοχείο σε μια περιοχή που μπορεί να χαλάει το φυσικό κάλλος και να αντιδράει η κοινωνία. Εδώ κάνεις πράγματα μέσα σε λίγα τετραγωνικά μέτρα με το μυαλό σου, με τα χέρια σου, με τη διεθνή πρακτική, με μία αγορά, η οποία είναι οικουμενική. Άρα δεν είναι το κράτος αυτό, το οποίο θα σε βοηθήσει.
Η. ΖΑΡΚΑΔΑΣ: Πώς θα φύγει αυτό το εμπόδιο από μπροστά μας;
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ποιο εμπόδιο; Γιατί, το να πας στην Τράπεζα και να πάρεις ένα δάνειο για το ξεκίνημά σου, αυτό τώρα μπορεί να διασφαλιστεί. Το να πας στα προγράμματα του Υπουργείου Ανάπτυξης και να πάρεις ένα Start up ή, αν έχεις μια ευρεσιτεχνία, να κάνεις έναν τεχνοβλαστό, ένα spin off, είναι εύκολο. Να την έχεις την ευρεσιτεχνία όμως, να έχεις μια ιδέα. Δηλαδή όταν έγινε το Facebook ....
Η. ΖΑΡΚΑΔΑΣ: Αυτά που περιγράφετε, είναι αυτά που δουλέψανε τα προηγούμενα χρόνια και δεν δούλεψε κανένα απ' αυτά. Εγώ θα σας πω ένα πραγματάκι μόνο.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Εσείς τι κάνατε ακριβώς, κ. Ζαρκάδα; Τι δραστηριότητα πληροφορικής κάνατε; Στο software ή άλλες δραστηριότητες;
Η. ΖΑΡΚΑΔΑΣ: Hardware στο Δίκτυο. Είμαι εγκαταστάτης δικτύων και έχω εγκαταστήσει πάρα πολλά νοσοκομεία, νομαρχίες ...
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Δουλεύατε με το Δημόσιο δηλαδή;
Η. ΖΑΡΚΑΔΑΣ: Όχι μόνο, μέσα όμως και αυτό.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Με Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα λοιπά.
Η. ΖΑΡΚΑΔΑΣ: Ναι - ναι.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ξέρετε, να σας πω κάτι. Άρα δεν μιλάμε για πληροφορική, στην πραγματικότητα μιλάμε τώρα για επιχειρήσεις μικρές, οι οποίες κάνουν εργολαβικά ...
Η. ΖΑΡΚΑΔΑΣ: Για τις επιχειρήσεις γενικά και για τα μυαλά, γιατί κι εγώ είμαι στο χώρο μου πολύ μεγάλος, θα έλεγα, τουλάχιστον από θέμα σπουδών.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Σεβαστό, αλλά λέω ...
Η. ΖΑΡΚΑΔΑΣ: Ο ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ είναι ένα πολύ μεγάλο εμπόδιο. Εγώ για να ξεκινήσω την επιχείρησή μου ...
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Βεβαίως, συμφωνώ - συμφωνώ.
Η. ΖΑΡΚΑΔΑΣ: Βρήκα πόρτες κλειστές, ακόμα και όταν πήγα να πάρω δάνειο...
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Έρχομαι σ' αυτό. Οι τράπεζες αλήθεια είναι ότι μέχρι τώρα περισσότερο δανείζουν το οικόπεδο που έχεις και το σπίτι, παρά το ποιος είσαι, την προσωπικότητά σου, την επιχειρηματικότητά σου. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει ριζικά, είναι η νοοτροπία του τραπεζικού συστήματος.
Δεύτερον, ο ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ, πράγματι, δεν μπορεί σε έναν άνθρωπο στην ηλικία σας, αλλά και σε ένα μεγαλύτερο άνθρωπο, να μην δίνει 2η και 3η ευκαιρία. Δεν μπορεί να σε αποκλείει επειδή έχασες μια επιταγή ή σου έσκασε μια επιταγή ή επειδή έχεις μια διαταγή πληρωμής για κάποιες χιλιάδες ευρώ.
Επίσης, ακόμη και αν πας στην κατάσταση της υπερχρέωσης, τώρα είπαμε ότι με τη νέα συμφωνία που κάναμε, το δέχτηκαν και οι περιβόητοι εταίροι μας, ο επαγγελματίας, ο οποίος δουλεύει με ατομική επιχείρηση, εάν χρωστάει μέχρι 25.000,00 € μπαίνει στη νομοθεσία για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά με πολύ εύκολο τρόπο και αποκτά πολύ εύκολα και ρύθμιση και θώρακα ασφαλείας και δεύτερη ευκαιρία.
Ακόμη και στη βαριά περίπτωση της πτώχευσης, δεν ξέρω αν εσείς έχετε υπαχθεί στο πτωχευτικό δίκαιο, αλλά, με το νέο πτωχευτικό δίκαιο που έχουμε κάνει, η δεύτερη ευκαιρία υπάρχει και μπορούμε να το κάνουμε αυτό ακόμη πιο εύκολο, για να λειτουργήσει η αγορά.
Αλλά το κράτος φταίει σε πάρα πολλά, η δημόσια διοίκηση. Όταν μπορούμε να κινηθούμε σε χώρους, όπως είναι για παράδειγμα οι νέες τεχνολογίες ή όπως είναι η αγροτική παραγωγή, η επιστροφή των νέων στην ύπαιθρο, που το κράτος δεν παίζει και κανέναν πολύ σοβαρό ρόλο, βοηθάει με λίγα λεφτά, βοηθάει με ένα σύστημα δράσεων και από εκεί και πέρα προχωράει η δική σου ιδέα, η προσωπικότητά σου, νομίζω ότι αυτό μπορεί να δώσει μεγάλη ελπίδα στους νέους ανθρώπους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να πάμε και στον Κρανιά, να κάνει και εκείνος το πρώτο ερώτημά του και θα επανέλθουμε με νέο γύρο.
Θ. ΚΡΑΝΙΑΣ: Καλημέρα, κ. Πρόεδρε. Όπως έχετε πει και εσείς στις ομιλίες σας, το πρόβλημά μας είναι ότι οι εισαγωγές μας είναι μεγαλύτερες από τις εξαγωγές μας, άρα χρηματοδοτούμε αυτό το έλλειμμα στο εξωτερικό. Άρα θέλετε σαν Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αλλά και σαν μελλων Πρωθυπουργός να αυξήσετε τις εξαγωγές.
Για να γίνει αυτό πρέπει να είμαστε πιο ανταγωνιστικοί. Τι έχω κάνει εγώ; Έχω φτιάξει ένα ηλεκτρονικό κατάστημα μειώνοντας έτσι το κόστος και μπορώ άμεσα να απευθυνθώ και σε Άγγλους καταναλωτές με πάρα πολύ μικρό κόστος.
Για να είμαι ανταγωνιστικός, θα πρέπει το προϊόν μου να είναι σε καλύτερη ποιότητα και σε καλύτερη τιμή, που ισχύει. Όμως για να στείλω εγώ, να εκτελέσω μία παραγγελία στην Αγγλία, το κόστος μεταφοράς είναι 35,00 €. Άρα είτε κάνω μία παραγγελία, είτε κάνω χίλιες παραγγελίες, πάντα θα είναι 35,00 €. Ο αντίστοιχος Άγγλος μπορεί να στείλει στην Ελλάδα το ίδιο προϊόν με 4,88 €.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Γιατί; Ποια έξοδα είναι πιο ακριβά; Του αεροπλάνου; Τα ταχυδρομικά;
Θ. ΚΡΑΝΙΑΣ: Δεν το γνωρίζω αυτό. Είναι τα μεταφορικά έξοδα, τα οποία είναι οκτώ φορές πάνω, άρα δεν μπορώ εγώ που είμαι νέος επιχειρηματίας ...
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Του ιδιώτη μεταφορέα, των ταχυδρομείων, ποιων; Της αεροπορικής εταιρείας; Το έχετε ψάξει λίγο, για να το εντοπίσουμε...
Θ. ΚΡΑΝΙΑΣ: Ναι. Έστω ότι εγώ επιλέξω κάποιο μεταφορέα ...
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Τι προϊόντα πουλάτε εσείς ;. Μεγάλου όγκου;
Θ. ΚΡΑΝΙΑΣ: Ενός κιλού ένα προϊόν. Είναι ανάλογα της παραγγελίας.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Άρα ταχυδρομικά κινείστε.
Θ. ΚΡΑΝΙΑΣ: Ταχυδρομικά κινούμαστε, ναι. Αυτό κοστίζει 35,00 € για μένα.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Μισό λεπτό. Δεν μπορείτε, μια εταιρεία, συγνώμη που θα κάνω μια έμμεση διαφήμιση, δεν θα ήθελα, θα ήθελα να το αποφύγω..Αλλά μια μεγάλη μεταφορική εταιρεία παγκόσμια, ξέρετε τώρα, με τρία γράμματα, η οποία έχει τα δικά της αεροπλάνα και έχει το δικό της δίκτυο και σου μεταφέρει τα πάντα σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου μέσα σε λίγες ώρες, γιατί σας παίρνει εσάς πιο πολλά λεφτά απ' ό, τι στον Άγγλο;
Θ. ΚΡΑΝΙΑΣ: Αυτή είναι η ερώτηση που θέλω να σας κάνω. Έχω μπροστά μου προσφορά για την Αγγλία, είναι το δέμα, ως ένα κιλό, είναι 30,00 €.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Μισό λεπτό. Αν εσείς στέλνετε ένα δέμα από την Ελλάδα στην Αγγλία, είναι λογικό να είναι ακριβότερο απ' ό, τι να πάει από την Αγγλία στην Αγγλία.
Θ. ΚΡΑΝΙΑΣ: Για ποιο λόγο είναι λογικό;
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Γιατί είναι η απόσταση μικρότερη. Εσείς όμως θα μπορούσατε να έχετε μία αποθήκη στην Αγγλία ή ένα συνεταίρο στην Αγγλία ή στη Γαλλία ή σε άλλα σημεία και έτσι να έχετε ένα logistic, το οποίο είναι πολύ πιο έξυπνο και πολύ πιο αποδοτικό, και να κάνετε και ένα δίκτυο με συναδέλφους σας που έχουν μικρές επιχειρήσεις e-commerce και αυτό σας κατεβάζει το κόστος δραματικά, εντυπωσιακά.
Θ. ΚΡΑΝΙΑΣ: Σίγουρα, αλλά για να γίνει κάτι τέτοιο χρειάζεται να έχεις ...
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Γιατί αυτές τις τιμές δεν τις ορίζει το κράτος. Με συγχωρείτε τις τιμές της DHL, ας πούμε, δεν τις ρυθμίζει το κράτος, ούτε το αγγλικό, ούτε το ελληνικό, τις ρυθμίζει η διεθνής αγορά. Είναι άλλο η απόσταση 3.000 μιλίων και άλλο απόσταση 15 μιλίων.
Θ. ΚΡΑΝΙΑΣ: Μισό λεπτό, η διαδρομή είναι ίδια. Είναι από Ελλάδα για Αγγλία και από Αγγλία για Ελλάδα.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Α, λέτε το αντίστροφο για Ελλάδα τώρα.
Θ. ΚΡΑΝΙΑΣ: Το ίδιο προϊόν μπαίνει στην αγορά μας με 5,00 €, εγώ μπαίνω στην αγορά της Αγγλίας ...
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Με την ίδια μεταφορική εταιρεία;
Θ. ΚΡΑΝΙΑΣ: Δεν γνωρίζω αν είναι η ίδια μεταφορική εταιρεία.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Θα με ενδιέφερε πάρα πολύ να βρούμε στοιχεία, γιατί, αν υπάρχει τέτοιος αθέμιτος ανταγωνισμός από πολυεθνικές εταιρείες μεταφορών, πρέπει να βγούμε να διαμαρτυρηθούμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Να μαζέψουμε κάποια στοιχεία να το δούμε αυτό, αυτό έχει μεγάλο ενδιαφέρον που μου λέτε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως δεν θα είναι πρωτόγνωρο, κ. Πρόεδρε, το έχουμε δει και με εταιρείες στα τρόφιμα πολυεθνικές.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Αυτό αγγίζει το όριο του σκανδάλου με τα τρόφιμα, δηλαδή το ίδιο τυποποιημένο τρόφιμο στο ράφι της Γερμανίας ή της Γαλλίας να πουλιέται πιο φτηνά απ' ό, τι στο ράφι της Ελλάδας. Και το έχω πει πολύ συγκεκριμένα και το έχω γράψει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γιατί δεν μας βοηθάει και η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού στο ζήτημα αυτό, όσο θα έπρεπε να μας βοηθήσει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Κοριτσίδη. Δεν ακούγεται ο κ. Κοριτσίδης, μέχρι να διορθωθεί αυτό το πρόβλημα το τεχνικό, νομίζω ότι μπορεί από το Βόλο ο κ. Ζαρκάδας να επανέλθει.
Θ. ΚΟΡΙΤΣΙΔΗΣ: Με ακούτε τώρα;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ακούμε.
Θ. ΚΟΡΙΤΣΙΔΗΣ: Δύο ερωτήσεις θέλω. Πρώτο ερώτημα, τα 90 δις που έχουν πάρει μέχρι τώρα οι τράπεζες, δεν έχει φτάσει ούτε ένα ευρώ στην ελληνική αγορά. Δεύτερον, απαντήσατε στον συνάδελφο ότι μπορεί να πάει στην τράπεζα να πάρει κάποιο πρόγραμμα κλπ. Και ρωτάω εγώ με την κοινή λογική: όταν αυτή τη στιγμή το Δημόσιο έχει φτάσει στο σημείο να μην είναι εγγυητής για κανένα δάνειο, γιατί παλιά πήγαινε με ένα χαρτί ότι, να, έχει εγκριθεί το πρόγραμμά μου, ήταν 30.000,00 - 40.000,00 €, ναι μάλιστα, είναι εγγυητής το Δημόσιο, σου δίνανε τα χρήματά σου, ξεκίναγες κάτι δικό σου. Αυτή τη στιγμή στην ουσία το κράτος είναι αφερέγγυο. Αυτό το πράγμα πρέπει να λύσουμε.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Το είπατε πολύ ωραία.
Θ. ΚΟΡΙΤΣΙΔΗΣ: Θέλουμε πάλι ξανά τη δυνατότητα το κράτος να μπορεί να χρηματοδοτεί σωστά τους ανθρώπους και όχι να τους ληστεύει η Τράπεζα.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Είπε τώρα ο φίλος τη σωστή λέξη, να γίνει το κράτος ξανά φερέγγυο και να μπορεί να βοηθήσει την οικονομία. Αυτό κάνουμε τώρα, αυτό το νόημα είχε το PSI, η μείωση του χρέους, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το γεγονός ότι το κράτος χρωστάει και πρέπει να πληρώσει τις δικές του οφειλές, τα 6,5 δις που χρωστάει στην αγορά και το Ταμείο Στήριξης Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων που είπαμε ότι θα ενοποιήσει όλα τα προγράμματα, κεφάλαια κίνησης θα δίνει, αυτό που είπατε θα κάνει, σε συνεργασία με το τραπεζικό σύστημα. Διότι χωρίς τις Τράπεζες φυσικά δεν μπορείς να λύσεις τέτοιου είδους προβλήματα, μόνο με επιδοτήσεις. Τώρα τα 90 δις,. που δεν είναι 90...
Θ. ΚΡΑΝΙΑΣ: Γιατί να μη δίνει το κράτος απευθείας τα χρήματα στον πολίτη;
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Το κράτος μπορεί να δώσει ορισμένες μικρές επιχορηγήσεις, φορολογικές απαλλαγές. Αλλά η λογική των επιχορηγήσεων, όταν είναι μικρές επιχορηγήσεις από τον ΟΑΕΔ για την εγκατάσταση του νέου επαγγελματία που είναι 10, 20 χιλιάδες ευρώ, έχουν νόημα. Αλλά η λογική των μεγάλων επιχορηγήσεων, των grants για μεγάλες επενδύσεις, δεν έχει αποδώσει. Γιατί μας μένουν τελικά κουφάρι από κτίρια και δε μας μένουν επιχειρήσεις. Δεν έχει βοηθήσει η παλιά λογική του αναπτυξιακού νόμου, πάμε σε κάτι πιο ευέλικτο, πιο απλό, το οποίο βοηθάει πολύ περισσότερο, είναι πολύ πιο λειτουργικό και διαφανές.
Γιατί πρέπει όλα να γίνονται και μ' έναν αυτόματο τρόπο, χωρίς να παρεμβαίνει ο ανθρώπινος παράγων. Τώρα για τα 90 δις των Τραπεζών, δεν είναι 90, είναι παραπάνω. Μπορεί οι εγγυήσεις να είναι και 135 δις. Δεν είναι όμως πραγματικά λεφτά. Πραγματικά λεφτά είναι αυτά που μπαίνουν τώρα για την ανακεφαλαιοποίηση. Το κράτος δίνει εγγυήσεις, για να παίρνουν οι Τράπεζες λεφτά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Τράπεζα της Ελλάδος, δεν είναι πραγματικά λεφτά. Αυτά είναι λεφτά για να ζήσουν οι Τράπεζες και δεν τα πληρώνει το κράτος, είναι μια νομική κατασκευή για να μπορεί να κινείται ο τροχός αυτός, είναι λογιστικό χρήμα.
Άρα δεν είναι χρήμα, το οποίο μπορούσε να πέσει στην αγορά. Ούτε επιβαρύνουν το χρέος ή το έλλειμμα. Καταλάβατε ποια είναι η διαφορά; Είναι άλλο τα 135 δις να είναι λογιστικά, και άλλα τα 50 από τα οποία ένα μεγάλο μέρος θα πέσει στην αγορά. Αυτή είναι η διαφορά.
Θ. ΚΡΑΝΙΑΣ: Έδωσε ο κ. Καραμανλής 28, έδωσε ο κ. Παπανδρέου την πρώτη φορά 30, ξαναδώσαμε..
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Είναι όλα αυτά που λέμε τώρα, αυτά όλα μαζί είναι 135 τώρα.
Η. ΖΑΡΚΑΔΑΣ: Ενδιαφέροντα όλα αυτά, αλλά να σας πω την αλήθεια, υπάρχει μια παροιμία που λέει «με τα λόγια χτίζεις ανώγια και κατώγια». Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει τίποτα, μόνο λόγια.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Να μπει η χώρα σε άλλη ατμόσφαιρα, έτσι;
Η. ΖΑΡΚΑΔΑΣ: Αν αφήσετε τα ηνία στα χέρια ανθρώπων που έχουν την ικανότητα, και θα πω για μένα γιατί εμένα ξέρω, μιλάμε πάντοτε με χρονοδιαγράμματα. Εγώ όταν θ' αναλάβω ένα έργο έχω μια συγκεκριμένη προθεσμία να το παραδώσω. Αν θα είναι 6 Μαΐου, είναι 6 Μαΐου, δεν είναι 15. Πρέπει ν' αφήσετε λοιπόν όλα αυτά να συμβούν από τα χέρια ανθρώπων που έχουν τη γνώση και που έχουν την ικανότητα. Αυτή τη στιγμή άκουσα ότι η Ελλάδα έχει ξοδέψει 4 με 7 δις για μηχανογράφηση. Αυτά είναι απίστευτα ποσά. Είχαμε αγοράσει την Google και την Microsoft μαζί παρέα. Να σας δώσω έτσι ένα νούμερο ενδεικτικό. Μιλάτε εσείς για ισοδύναμα. Ισοδύναμο είναι το Βurj Κhalifa που μιλάει ο κ. Σαμαράς.. Το Βurj Κhalifa στο Ντουμπάι είναι το μεγαλύτερο κτίριο στον κόσμο, κόστισε 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια. Θα είχαμε χτίσει 233 τέτοια Βurj Κhalifa ..
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Το Ντουμπάι ολόκληρο φαλίρισε και έχει περιέλθει στον οικονομικό έλεγχο του Άμπου Ντάμπι, ακριβώς επειδή έκαναν τέτοιους μαξιμαλισμούς.
Η. ΖΑΡΚΑΔΑΣ: Δεν έχω ερώτηση, έχω μια συμβουλή...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για να καταλαβαίνουμε και να διευκολύνουμε τον Πρόεδρο να δώσει μια απάντηση, εσείς θέλετε πιο συγκεκριμένες δεσμεύσεις;
Η. ΖΑΡΚΑΔΑΣ: Εγώ σαν Ηλίας Ζαρκάδας θέλω να πω ότι αύριο ξεκινάω μια επιχείρηση, θέλω τρία χαρτιά χωρίς ν' απευθυνθώ στους λογιστές, χωρίς να πάω στην Εφορία, χωρίς να πάω στο ΤΕΒΕ, χωρίς να πάω στο ΙΚΑ, χωρίς να φάω τα χρόνια μου εκεί μέσα που τα έχω φάει.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Αν ο φίλος κ. Ζαρκάδας είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει αυτό που είπα στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, εμείς αντιστρέφουμε το τεκμήριο, όπως λέμε, δηλαδή με το που καταθέτεις το φάκελο τεκμαίρεται ότι η άδεια έχει δοθεί με την ευθύνη τη δική σου και του μηχανικού σου, αν χρειάζεται, και ο έλεγχος θα γίνει κάποια στιγμή. Εσύ, όμως, θα έχεις ξεκινήσει την επιχείρησή σου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό θα ισχύσει άμεσα, κ. Πρόεδρε;
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Άμεσα, ναι, γιατί είναι πολύ απλό, δεν είναι τίποτα. Αυτό είναι μια ρύθμιση νομοθετική, δεν είναι τίποτα σπουδαίο, είναι κοινή λογική.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βλέπω τον κ. Κρανιά, ετοιμάζεται κάτι να ρωτήσει.
Θ. ΚΡΑΝΙΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, κατ' αρχήν, απ' όσο γνωρίζω, αν μπει κάποιος στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ θέλει 3 χρόνια από τη στιγμή που θ' αποπληρώσει για να βγει...
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ναι, καλά, είναι πολύ βαρείς οι κανόνες του ΤΕΙΡΕΣΙΑ. Δεν έχουν σχέση με την κρίση.
Θ. ΚΡΑΝΙΑΣ: Ναι, ισχύει, όμως, ότι, για να ξαναξεκινήσει μια νέα επιχείρηση, για να χρηματοδοτηθεί, θέλει 3 χρόνια. Αν προχωρήσει όπως εγώ και κυνηγήσει τις εξαγωγές και δεν πάμε σε λογικές του τύπου «ιδρύω μια εταιρεία στην Αγγλία όπου το κάνω αποθήκη», και υπαλλήλους θα μπορέσουμε να προσλάβουμε και να επιμερίσουμε το κόστος των υπαλλήλων μας.. Όμως δεν έχω ακούσει κάποια λύση για τα μεταφορικά, τα οποία σας λέω...
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Τώρα μου το είπατε για τα μεταφορικά, θα το ελέγξω. Ίσως να ελέγξετε τα ΕΛΤΑ. Έχω την περιέργεια να ελέγξω τις τιμές τώρα. Γιατί κι εγώ παίρνω βιβλία από ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία και ξέρω, ξέρω πώς δουλεύει το Amazon, ας πούμε.
Θ. ΚΡΑΝΙΑΣ: Είναι μικρό το κόστος.. Μπορεί κάποιος βιβλιοπώλης από την Ελλάδα να στείλει στην Αγγλία; Γιατί δε μπορεί;
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Εγώ έχω υπ' όψιν μου ηλεκτρονικό βιβλιοπώλη που μπορεί. Δηλαδή εάν το βιβλίο έχει ενδιαφέρον. Τώρα, να σας πω κάτι; Θ' ανταγωνιστούμε σε αγγλικό βιβλίο που παράγει αγγλικός εκδοτικός οίκος;
Θ. ΚΡΑΝΙΑΣ: Όχι αλλά μπορούμε..
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Να παράγουμε, να παράγουμε πραγματικό πράγμα..
Θ. ΚΡΑΝΙΑΣ: Να φτιάξουμε τις βιοτεχνίες μας, να παράξουμε ρούχα, σεντόνια..
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Καλά, αφήστε τα ρούχα και τα σεντόνια, ακόμη και το βιβλίο έχει σημασία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ολοκληρώστε την απάντηση κ. Πρόεδρε γιατί πρέπει σ' ένα λεπτό ν' αλλάξουμε το πάνελ.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Η απάντησή μου έχει ολοκληρωθεί, ήταν πολύ ενδιαφέρουσα η συζήτηση.. Εγώ μαζεύω και στοιχεία από τη συζήτηση.
Θ. ΚΟΡΙΤΣΙΔΗΣ: Κάτι τελευταίο, κ. Πρόεδρε: Θέλω να μου πείτε κάτι για τα ΚΕΠ. Είναι ένας Οργανισμός, ο οποίος εξυπηρετεί πάρα πολύ κόσμο παντού, όλους τους ανθρώπους που δε μπορούν... Έχουμε ακούσει σενάρια ότι τα ΕΛΤΑ θ' αναλάβουν να κάνουν τη δουλειά των ΚΕΠ και θα ήθελα κάποια στιγμή να δώστε μια απάντηση. Όχι τώρα, κάποια στιγμή, μια δημόσια τοποθέτησή σας. Τίποτε άλλο.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Πάντως μπορούμε πέρα από τα ΚΕΠ, που έχουν οι Δήμοι, οι Περιφέρειες, το κράτος, μπορούμε να έχουμε και συμβάσεις με μεγάλους φορείς ιδιωτικούς που μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες στους πολίτες για το Δημόσιο. Όπως τόσα χρόνια πηγαίνουμε και εξοφλούμε λογαριασμούς, ας πούμε, στις Τράπεζες ή στα καταστήματα ΠΡΟΠΟ ή στα Ταχυδρομεία, μπορούμε και άλλες Υπηρεσίες με τη Δημόσια Διοίκηση να τις κάνουμε από τα Ταχυδρομεία, από τις Τράπεζες και ούτω καθ' εξής. Είναι διευκόλυνση του πολίτη. Αφήστε που σιγά - σιγά, μια γενιά ολόκληρη, η γενιά η δική σας, οι νεότεροι και οι κάπως μεγαλύτεροι, ηλεκτρονικό ΚΕΠ θα χρησιμοποιούν, ψηφιακό ΚΕΠ. Γιατί να πας στο ΚΕΠ; Πας στο διαδίκτυο.
Θ. ΚΟΡΙΤΣΙΔΗΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου) Το θέμα είναι ότι υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι νέοι ή παλιοί οι οποίοι ....
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ακόμη και εξυπηρέτηση μπορείς να οργανώσεις, να σηκώσεις ένα τηλέφωνο και να συνδεθείς ηλεκτρονικά με το χειριστή του Διαδικτύου..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν έχουμε άλλο χρόνο.. Θέλω να ευχαριστήσω τους τρεις καλούς φίλους, οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα να θέσουν τα ερωτήματά τους..
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Εγώ χάρηκα πολύ για τη γνωριμία και τη συζήτηση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να παρουσιάσω τους επόμενους τέσσερις πολίτες, οι οποίοι κληρώθηκαν να συμμετάσχουν σε αυτό τον απευθείας διάλογο με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
Είναι από τη Σητεία της Κρήτης ο κ. Γιώργος Μανωλαράκης, από τη Θέρμη της Θεσσαλονίκης ο κ. Γιώργος Φαρμάκης, από την Αθήνα ο κ. Γιώργος Μιρώτσος και από την Ελασσόνα, από τη Λάρισα, ο κ. Αστέριος Νάνος. Θα μπορούσαμε να τους δούμε; Σε πολύ λίγα δευτερόλεπτα.
ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επανήλθαμε στο δεύτερο κύκλο του hangout με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλο. Παρουσιάζω αμέσως τους πολίτες, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να του υποβάλουν αμέσως τα ερωτήματά τους. Είναι ο Γιώργος Μανωλαράκης από τη Σητεία της Κρήτης. Καλό μεσημέρι, κ. Μανωλαράκη.
Είναι ο κ. Γιώργος Φαρμάκης από τη Θέρμη της Θεσσαλονίκης. Γεια σας, κ. Φαρμάκη.
Γ. ΦΑΡΜΑΚΗΣ: Χαίρετε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Γιώργος Μιρώτσος από την Αθήνα.
Γ. ΜΙΡΩΣΟΣ: Καλημέρα σας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και ο κ. Αστέριος Νάνος από την Ελασσόνα, βλέπω ότι έχουμε και τον κ. Δημήτρη Καλαϊτζή από την Κατερίνη. Γεια σας και σε εσάς.
Δ. ΚΑΛΑΪΤΖΗΣ: Καλημέρα σας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Μανωλαράκη να ξεκινήσουμε με εσάς, υποβάλετε το πρώτο ερώτημά σας στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
Γ. ΜΑΝΩΛΑΡΑΚΗΣ: Γεια σας. Κατ' αρχήν να δώσω συγχαρητήρια στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ γι' αυτή την πρωτοβουλία, μια αρκετά θαρραλέα πρωτοβουλία. Το πρώτο ερώτημα που έχω να θέσω αφορά τις εκλογές, το εκλογικό αποτέλεσμα και συγκεκριμένα τη μεγάλη πιθανότητα να μπει η Χρυσή Αυγή μέσα στο Κοινοβούλιο. Πιστεύω και εγώ και πολύς κόσμος ότι οι κακές πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί από τα δυο μεγάλα Κόμματα εξουσίας, έχουν μεταβάλει αυτό το σκηνικό και το αποτέλεσμα είναι να μπορεί να ελπίζει τώρα σε κοινοβουλευτική παρουσία η Χρυσή Αυγή.
Επειδή, Πρόεδρε, σας παρακολούθησα με μεγάλη ειλικρίνεια και με τεράστιο θάρρος που ζητήσατε ένα συγνώμη και είπατε και ένα ευχαριστώ, θα ήθελα να έχω την τοποθέτησή σας πάνω σε αυτό το ερώτημα: εάν πραγματικά έχετε αντιληφθεί ότι το Κόμμα σας σαν ΠΑΣΟΚ φέρει κι αυτό ένα μέρος της ευθύνης για το πολιτικό σκηνικό, όπως έχει διαμορφωθεί, που διαγράφεται να μπουν άκρα και εξτρεμιστικά στοιχεία μέσα στο Κοινοβούλιο.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Προφανώς το ΠΑΣΟΚ έχει ένα πολύ μεγάλο μέρος της ευθύνης και αυτή την ευθύνη έχουμε αναλάβει. Για την ακρίβεια εμείς αναλάβαμε μεγαλύτερο μερίδιο από αυτό που μας αναλογούσε γιατί δεν καλέσαμε από την αρχή, από το 2009, να μπουν και οι άλλοι μέσα σε αυτή την εθνική προσπάθεια. Και όταν μπήκαν με καθυστέρηση, δεν το έκαναν με την ψυχή τους, ούτε με καθαρό τρόπο. Ούτε έχουν πει μια κουβέντα για το τι έγινε μέχρι το 2009.
Αλλά αυτό είναι άλλο θέμα και άλλο θέμα είναι να υπάρχουν άνθρωποι και μάλιστα νέοι, απογοητευμένοι από την κατάσταση, ή ακόμη και οργισμένοι, να είναι έτοιμοι να ψηφίσουν πολιτικές ομάδες, οι οποίες αντί του νεοναζισμού, είναι οπαδοί της δικτατορίας. Ξέρετε, σε όλες τις περιόδους κρίσης αυτό μας διδάσκει η ιστορία, εμφανίστηκαν Κόμματα, τα οποία ήταν φασιστικά, φασίζοντα, ολοκληρωτικά, αυταρχικά, αυτό οδήγησε την Ευρώπη και τον κόσμο σε περιπέτειες και νομίζω ότι η ιστορία πρέπει να μας διδάσκει και ανεξαρτήτως συμφωνίας-διαφωνίας επιλογής, ο σεβασμός και η αποδοχή της δημοκρατίας και των δημοκρατικών αξιών είναι η κοινή βάση όλης της κοινωνίας μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να πω ότι είναι μαζί μας και η κα Αιμιλία Κραβαρίτου από το Βόλο, να την καλωσορίσω κι εκείνη και να της δώσω τη δυνατότητα να υποβάλει αμέσως το ερώτημά της.
ΑΙΜ. ΚΡΑΒΑΡΙΤΟΥ: Θα ήθελα να ρωτήσω τον Πρόεδρο, ως αυριανός Πρωθυπουργός, μπορεί να εγγυηθεί τη μη περαιτέρω μείωση του εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων; Και κυρίως θα με ενδιέφεραν οι εγγυήσεις, οι ενέργειες που σχεδιάζει για τη διασφάλιση του εισοδήματος των μισθωτών, κυρίως του ιδιωτικού τομέα που έχουν πληγεί πολύ περισσότερο.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Θέλω να πω στη φίλη μας στην κα Κραβαρίτου ότι έχω μιλήσει πολλές φορές αυτές τις εβδομάδες για τα περιβόητα μέτρα του Ιουνίου, γιατί ο κόσμος φοβάται ότι ψηφίζει το Μάιο και πέφτει ο πέλεκυς τον Ιούνιο.
Έχουμε πει λοιπόν ότι πρέπει να ζητήσουμε και θα το πετύχουμε, αν το ζητήσουμε αυτό, επιμήκυνση του χρόνου προσαρμογής κατά ένα χρόνο, μέχρι το 2015, ώστε να απλώσει το πρόγραμμα και να γίνει πιο ήπιο, να αποσυμπιεστεί αυτή η πίεση που υπάρχει για περικοπές και για άμεσα μέτρα. Να σπάσει στα τρία.
Δεύτερον, έχουμε εγγυηθεί και έχω και προσωπικά εγγυηθεί ότι δεν θα υπάρξουν νέοι φόροι, δεν θα υπάρξουν περικοπές σε χαμηλόμισθους και χαμηλοσυναξιούχους. Αντιθέτως έχω πει ποιοι θα είναι οι τέσσερις φόροι που ισχύουν, οι έκτακτοι, οι οποίοι θα αφαιρεθούν, δηλαδή η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης μπορεί να αφαιρεθεί σταδιακά, οι ασφαλιστικές εισφορές θα μειωθούν 10%, το Ειδικό Τέλος Ακινήτων θα ενταχθεί στον ενιαίο προοδευτικό φόρο ακινήτων που θα προβλεφθεί στο ενιαίο φορολογικό σύστημα και στο ΦΠΑ έχουμε χαμηλό συντελεστή για τουρισμό και αγροτικά εφόδια και θέλουμε να επαναφέρουμε και την εστίαση στον παλιό συντελεστή, τον λιγότερο υψηλό που ήταν. Αυτό κοστίζει ένα ποσό που μπορούμε να το βγάλουμε πέρα μέσα από όλα τα άλλα μέτρα, στα οποία αναφέρθηκα και στην προηγούμενη ομάδα του hangout, κυρίως στα μέτρα της ρευστότητας και της ανάπτυξης.
Τώρα, οριζόντιες περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις θέλουμε να τις αποφύγουμε και αναφερόμαστε πάντα στο δημόσιο τομέα και θα αποφύγουμε τις περικοπές αυτές, εάν κάνουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές, δηλαδή κόψουμε δαπάνες από αλλού, δαπάνες που αφορούν το μέγεθος του κράτους και την έλλειψη κοινής λογικής στο κράτος, τις περιβόητες σπατάλες.
Η Ιταλία όρισε φέτος επίτροπο περικοπής δαπανών. Και εμείς πρέπει να ορίσουμε σημαντικό ανεξάρτητο πρόσωπο, ως επίτροπο περικοπής δαπανών. Για τους μισθούς τώρα στον ιδιωτικό τομέα, η διαπραγμάτευση έγινε και έχουμε συμφωνήσει. Με πολύ κόπο είπαμε ότι δεν πρόκειται να θιγεί ο 13ος και ο 14ος μισθός. Γι' αυτό η χώρα απεδέχθη μείωση του κατώτερου μισθού της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης που αφορά το 13% των εργαζομένων, γιατί προτιμήσαμε να προστατέψουμε το 13ο και 14ο μισθό και να δώσουμε μέσα από το νέο κατώτερο μισθό την ευκαιρία σε νέα παιδιά, όπου η ανεργία ξεπερνάει δυστυχώς μέχρι τα 24 χρόνια το 51% του ενεργούς πληθυσμού, να βγουν στην αγορά έστω με μικρό μισθό για να αρχίσουν να δουλεύουν, να γράφουν προϋπηρεσία, να έχουν εμπειρία, να αποκτήσουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας.
Εάν δεν λειτουργήσει η οικονομία, εάν δεν λειτουργήσει ο τροχός της ανάπτυξης, βέβαια, θα είμαστε πάντα υπό πίεση. Θα πέφτει η ελληνική οικονομία. Τώρα που βάλαμε ένα πλαίσιο λειτουργίας των δημοσίων οικονομικών με τη μείωση του χρέους, πρέπει να κάνουμε την προσπάθεια να βγούμε μέσα σε τρία το αργότερο χρόνια από αυτό το τέλμα και να εκτιναχθούμε εκεί που μας αξίζει. Αυτή είναι η ιστορία πολύ συνοπτικά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα παρακαλέσω πάρα πολύ να είναι σύντομα τα ερωτήματα και οι απαντήσεις, αν είναι δυνατό, κ. Πρόεδρε, γιατί σε 12 λεπτά από τώρα θα έχουμε κλείσει. Αμέσως ο λόγος στον κ. Μιρώτσο, ο οποίος είναι συνάδελφός μας, είναι αθλητικογράφος.
Γ. ΜΙΡΩΤΣΟΣ: Καλημέρα σας. Θα ήθελα να κάνω στον Πρόεδρο την εξής ερώτηση: Κύριε Πρόεδρε το προηγούμενο Σάββατο στην παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεων - δεσμεύσεων του ΠΑΣΟΚ είπατε πως η χώρα μπορεί να απεμπλακεί από το Μνημόνιο μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Πως θεωρείτε εφικτό τον παραπάνω στόχο, όταν οι παράμετροι που τον συνοδεύουν το καθιστούν αναγκαίο κακό για την κοινωνία.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Δεν κατάλαβα την ερώτηση, με συγχωρείτε κάτι έχασα προφανώς στον ήχο. Λέτε ότι δεν μπορεί να καταστεί αυτό εφικτό γιατί;
Γ. ΜΙΡΩΤΣΟΣ: Γιατί οι παράμετροι που το συνοδεύουν το καθιστούν αναγκαίο κακό για την κοινωνία.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Αναγκαίο κακό γιατί το καθιστούν; Αυτό που λέω εγώ είναι ότι από το Μνημόνιο πρέπει να πάμε στην υπέρβασή του με τους τρόπους που παρουσίασα στο Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης. Δηλαδή το Μνημόνιο μιλάει για την ανάγκη να μειώσουμε τις δαπάνες του κράτους, να κάνουμε διαρθρωτικές αλλαγές για να γίνει η ελληνική οικονομία πιο ανταγωνιστική, να μειώσουμε το δημόσιο τομέα.
Δεν λέει το Μνημόνιο ότι θα πέσουν στην αγορά 50 δις, αλλά μας τα δίνει το δάνειο τα 50 δις, μας δίνει 240 από τα οποία πιστεύω ότι 50 μπορούν να πέσουν στην αγορά μέσα από χορηγήσεις σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Δεν λέει το Μνημόνιο ότι θα ανοίξουν επενδύσεις υποδομών στην ενέργεια, στους οδικούς άξονες, στα νερά, στα απορρίμματα, 55 δις τα επόμενα χρόνια. Αυτά όμως υπάρχουν. Είναι η δική μας εθνική πολιτική.
Η σύγκριση μεταξύ του Μνημονίου που είναι στενό και του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης που τα φτιάχνει όλα δείχνει τις δυνατότητες που έχουμε παρά την κρίση και παρά τη δυστυχία που υπάρχει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Καλαϊτζή έχετε τον λόγο.
Δ. ΚΑΛΑΪΤΖΗΣ: Καλημέρα σας. Κύριε Πρόεδρε, καλημέρα, είμαι ο Δημήτρης Καλαϊτζής, Δικηγόρος από Κατερίνη, παλιός σας φοιτητής, να 'στε καλά, γερός. Εμείς, κ. Πρόεδρε, τα παλιά μέλη και στελέχη του ΠΑΣΟΚ εδώ στην επαρχία ζούμε ένα Γολγοθά τους τελευταίους μήνες και στις καθημερινές μας επαφές με ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ δεχόμαστε τα εξής ερωτήματα:
Λέει ο απλός κόσμος «Καλά εντάξει να ξαναψηφίσουμε ΠΑΣΟΚ, να στηρίξουμε την προσπάθεια του Βαγγέλη Βενιζέλου στο νέο ΠΑΣΟΚ που ξεκινά. Θα αλλάξει όμως κάτι; Με ποιον τρόπο θα στηριχθούν οι μικρομεσαίοι; Οι αγρότες;». Και εν πάση περιπτώσει δεν μπορούμε να καταλάβουμε ποιες θα είναι οι διαφορές ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας και εν τέλει πόσο πιστευτό μπορεί να γίνει το ΠΑΣΟΚ πια σε εμάς τα μέλη και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αλλά ιδιαίτερα στον απλό τον κόσμο τον ψηφοφόρο που εκφράζει μέσα από την καρδιά του αυτή την ανησυχία. Και τι μπορεί ο Βαγγέλης Βενιζέλος με τη δική του προσωπικότητα, ποιες είναι οι δεσμεύσεις του και πως μπορεί να καθησυχάσει αυτές τις ανησυχίες του δημοκρατικού πολίτη;
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κατ' αρχάς τα είπατε πάρα πολύ ωραία και εγώ θα μπορούσα να τα προσυπογράψω αυτά, τα λέτε άψογα. Διότι απευθυνόμαστε σε όλους τους πολίτες, αλλά πρώτα και κύρια απευθυνόμαστε στους δικούς μας ανθρώπους που μας ψήφισαν το '09 και τώρα δεν θέλουν να μας ψηφίσουν, είναι δύσπιστοι, είναι επιφυλακτικοί και θέλουμε να τους πούμε, παρά τις επιφυλάξεις και με όρους, «Ελάτε να στηρίξετε να βγούμε από αυτή την σήραγγα στην οποία έχει μπει η χώρα, επειδή έγιναν λάθη γενιές ολόκληρες και κυρίως τα τελευταία χρόνια, την τελευταία δεκαετία, ας πούμε».
Τώρα στο πρόγραμμα που παρουσίασα, που δεν είναι ένα κομματικό πρόγραμμα, είναι στην πραγματικότητα ένα εθνικό πρόγραμμα, αν υιοθετηθεί και από τα άλλα Κόμματα. Εξηγώ τι πρέπει να γίνει για την επιστροφή στην ύπαιθρο, για το νέο μοντέλο της ελληνικής γεωργίας. Τι θα γίνει με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τι θα γίνει με τα μεγάλα έργα, τι θα γίνει με την ακρίβεια, τι θα γίνει με το χρήμα στην αγορά. Αυτό είναι το άλφα, να πέσουν χρήματα στην αγορά και από τις Τράπεζες και από το κράτος.
Κάνουμε μια προσπάθεια, εγώ μπήκα στην περιπέτεια αυτή πέρσι στο Υπουργείο Οικονομικών, για να σωθεί μια κατάσταση, και τώρα δεν είμαι εδώ ως Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για να έχω κάποιο προνόμιο ή κάποια απόλαυση, είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση.
Προτείνουμε λοιπόν αυτά τα συγκεκριμένα πράγματα με συστράτευση εθνική, πανδημοκρατική, για να μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση. Ο άλλος δρόμος είναι να γυρίσουμε πίσω στο μηδέν και να πάμε στο άγνωστο. Το θέμα είναι μέσα σε μια Ευρώπη, και μέσα σε μια Ευρώπη που μπορεί να αλλάξει, αν εκλεγεί και ο Ολάντ την Κυριακή, να είμαστε παρόντες και να ανακτήσουμε το έδαφος που χάσαμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να πάμε και στη Θεσσαλονίκη στη Θέρμη στον κ. Γιώργο Φαρμάκη που βλέπω εδώ ότι είναι τουριστικός πράκτορας. Για τον τουρισμό θέλετε να ρωτήσετε;
Γ. ΦΑΡΜΑΚΗΣ: Όχι ακριβώς, παρ' όλο που έχει προβλήματα ο τουρισμός και ιδιαίτερα στην ανταγωνιστικότητα, δεν θα κάνω κάποια προσωπική ερώτηση όσον αφορά το επάγγελμά μου. Θέλω να σας ρωτήσω κάτι άλλο όμως, που, λόγω της τραγικής κατάστασης, στην οποία βρίσκεται η χώρα μας, ίσως δεν το έχουμε προσέξει ή το αφήνουμε έξω από τις συζητήσεις. Οι άνθρωποι του ιδιωτικού τομέα και του δημόσιου περιμένουν να συνταξιοδοτηθούν, ή ήδη συνταξιοδοτούνται με συντάξεις 1.000, 2-3 χιλιάδων και παραπάνω ευρώ, θέλουν να πάρουν και το εφάπαξ τους, μέσα σε μια οικονομία κ. Πρόεδρε που ολοένα και περισσότεροι μένουν χωρίς δουλειά, ολοένα οι μισθοί και αναλογικά οι εισφορές μειώνονται. Από ό,τι άκουσα εσείς θέλετε να μειώσετε επιπλέον τις εισφορές κατά 10%, θετικό το βλέπω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τις ενώνουμε με φόρους και εισφορές, ενιαίο μηχανισμό.
Γ. ΦΑΡΜΑΚΗΣ: Το προσδόκιμο της ζωής αυξάνεται. Οι σημερινοί 60ρηδες μπορεί να ζήσουν 90-95 χρονών μέσο όρο, γιατί η ιατρική προοδεύει με γεωμετρική πρόοδο και, το κυριότερο, η αναλογία εργαζομένων και συνταξιούχων βαίνει επιδεινούμενη και φτάνει και κάτω από το 1 προς 2.
Θα ήθελα να σας ρωτήσω και κάνω επίκληση στην καλοπροαίρετη διάθεσή σας, αλλά θέλω να μου απαντήσετε όχι σε ιδεολογικά και ανθρωπιστικά πλαίσια σαν πολιτικός, σε λογιστικά, αν γίνεται. Πιστεύετε, κ. Πρόεδρε, ότι τα μαθηματικά αυτά είναι βιώσιμα την επόμενη μέρα; Το συνταξιοδοτικό είναι η επόμενη βόμβα που θα αντιμετωπίσουμε μετά την κρίση που ήδη ζούμε;
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Το συνταξιοδοτικό είναι βόμβα για όλες τις κοινωνίες για όλες τις χώρες. Γιατί πίσω από το συνταξιοδοτικό είναι το δημογραφικό πρόβλημα και είναι και το πρόβλημα του μοντέλου ανάπτυξης. Καταλαβαίνετε ότι αν κάποιος αποστρατεύεται από το στρατό σε ηλικία 52 ετών με βαθμό στρατηγού και πρέπει να συνταξιοδοτηθεί μέχρι την ηλικία... -ζωή νά 'χει ο άνθρωπος- των 85-90 ετών, δεν υπάρχει καμία λογική σε αυτή όλη τη ρύθμιση.
Αλλά αυτό το νόημα είχε η αλλαγή που έγινε το 2010 στις κύριες συντάξεις και αυτό το νόημα έχει και η αλλαγή που γίνεται τώρα στις επικουρικές συντάξεις.
Επιπλέον, εάν δεν βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών να δώσουν θέσεις εργασίας, εάν δεν χτυπήσουμε την ανεργία στην καρδιά της, πώς; Μέσα από την αλλαγή του ρυθμού ανάπτυξης, εάν δεν αλλάξουν οι αρνητικοί ρυθμοί και δεν ξαναγίνουν μόνιμα θετικοί, όπως προβλέπει το σχέδιο, για να μπορέσει η ελληνική οικονομία να απογειωθεί και πάλι, φυσικά το πρώτο θύμα θα είναι τα ασφαλιστικά Ταμεία.
Άρα όλα όσα κάνουμε τώρα για την οικονομία στην πραγματικότητα αφορούν και τα ασφαλιστικά Ταμεία. Αυτοί που με ρωτούν «θα κοπούν οι συντάξεις τον Ιούνιο;» πρέπει να απαντήσουν: εάν φύγουμε από το πρόγραμμα και τη σύμβαση, θα μπορούν να καταβληθούν συντάξεις τον Ιούνιο;
Γ. ΦΑΡΜΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε το 1 προς 2 που είναι αμιγώς μαθηματικό πρόβλημα πως λύνεται;
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Μέσα από τις ενοποιήσεις των ταμείων για να αλλάξει η αναλογία. Διότι είναι άνισα κατανεμημένα τα Ταμεία.
Γ. ΦΑΡΜΑΚΗΣ: Η αναλογία δεν είναι όμως η μόνη που φταίει, των Ταμείων. Υπάρχει και το πραγματικό μαθηματικό πρόβλημα, συγκεκριμένος αριθμός Ελλήνων υπάρχει. Δεν μπορούμε να γίνουμε άλλα 5 εκ. ξαφνικά σε παραγωγική ηλικία.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Προφανώς. Γι' αυτό έχει σημασία να αυξάνεται πάντα ο ενεργός πληθυσμός. Γιατί δεν είμαστε 11 εκ., είμαστε δυστυχώς 5 εκ. ενεργού πληθυσμού και το μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι μόνο η ανεργία είναι και η μειωμένη απασχόληση. Άρα λοιπόν εμείς έχουμε προβλήματα, τα οποία τα σέρναμε επί δεκαετίες, και βγήκαν στην επιφάνεια λόγω της κρίσης, δεν τα γέννησε η κρίση, τα έθρεψε η κρίση.
Γ. ΦΑΡΜΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε είναι και οι ξένοι που δεν τους εκμεταλλευόμαστε, δεν τους ενσωματώνουμε και δεν μπορούν να συμμετέχουν ορθολογικά.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Μα προφανώς. Και πρέπει να σας πω ότι οι νόμιμοι μετανάστες, οι οποίοι εντάχθηκαν στην αγορά εργασίας και στο ασφαλιστικό σύστημα, βοήθησαν το ΙΚΑ με τις εισφορές τους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, δεν έχουμε άλλο χρόνο. Θα πρέπει να δώσουμε την ευκαιρία και στον κ. Αστέριο Νάνο από την Ελασσόνα να υποβάλλει το ερώτημά του για να κλείσουμε.
Α. ΝΑΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, καλημέρα. Θα ήθελα να σας ρωτήσω ποιο είναι το σχέδιό σας για τον πρωτογενή τομέα και την επιστροφή των νέων στην ύπαιθρο;
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Είναι ένα πολύ ωραίο ερώτημα, γιατί από εκεί ξεκινάει το νέο εθνικό παραγωγικό μοντέλο. Έχουμε αρχίσει να μοιράζουμε όπως ξέρετε εύφορη γη δωρεάν σε νέους αγρότες για να εγκατασταθούν, έχουμε πολλά λεφτά στη διάθεσή μας από το πρόγραμμα «Μπαλτατζής» ως κίνητρα εγκατάστασης νέων αγροτών, έχουμε αλλάξει όλο το θεσμικό πλαίσιο για την αγροτική επιχειρηματικότητα, γιατί πιστεύουμε ότι μπορεί να γίνουν θαύματα.
Οι αγροτικές παραγωγικές συμπράξεις, οι κλαδικοί Συνεταιρισμοί, τα δημοπρατήρια, η ηλεκτρονική πλατφόρμα, είναι πράγματα τα οποία γίνονται, μπορούν να γίνουν και πρέπει να σας πω επίσης ότι η κάθε Περιφέρεια μπορεί να ενθαρρύνει το καλάθι προϊόντων, η Θεσσαλία είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα και η Μακεδονία, και έχουμε βάλει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας για λόγους παραδειγματικούς τον ΦραγκίσκοΜπριλάκη, ένα νέο αγρότη επιχειρηματία, που έφυγε από την Αθήνα πίσω στην Ιεράπετρα και έκανε μια εξαιρετική επιχείρηση με θερμοκήπια, επώνυμα προϊόντα και ούτω καθ' εξής.
Άρα στην ύπαιθρο υπάρχουν δουλειές, υπάρχουν δυνατότητες για σημαντικά κέρδη και για καλή ποιότητα ζωής, πολύ καλή ποιότητα ζωής.
Α. ΝΑΝΟΣ: Απλώς μερικά προγράμματα, όπως είναι η βιολογική γεωργία, τα σχέδια βελτίωσης, δεν πρέπει να καθυστερούν τόσο πολύ.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Σωστό και χαίρομαι που μου τα λέτε αυτά από την Ελασσόνα, η οποία είναι και τόσο ωραίο μέρος. Χαιρετισμούς σε όλους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάπου εδώ φτάσαμε στο τέλος, θέλω να σας ευχαριστήσω ...
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Λυπάμαι που δεν είχαμε χρόνο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συμμετέχοντες, βεβαίως τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ που ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του enikos γι' αυτή την πρώτη στην Ελλάδα τηλεδιάσκεψη μεhangout και φυσικά να ευχαριστήσω και όλους όσοι μας παρακολούθησαν.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Εγώ ευχαριστώ τους συνομιλητές και εσάς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γεια σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: