Παρασκευή 11 Μαίου 2011
Φυλάνε οι τράπεζες σε κάποιο χρηματοκιβώτιο τις καταθέσεις σας, στο θησαυροφυλάκιό τους; Βεβαίως όχι! Τις χρησιμοποιούν για να δώσουν...
δάνεια. Μεσολαβητές είναι. Μεταξύ όσων έχουν περίσσευμα χρήματος και όσων ζητούν κεφάλαια.
Οι καταθέσεις είναι 170 δισ. Τα δάνεια προς επιχειρήσεις και ιδιώτες 240 δισ. Επομένως, το τραπεζικό σύστημα έχει έλλειμμα 70 δισ. Υπάρχει πρόβλημα. Πριν καλά καλά αναλάβει μια κυβέρνηση ριζοσπαστικής Αριστεράς. Λείπουν 70 δισ. Οσα έβγαλαν οι καταθέτες. Για να τα μεταφέρουν σε κατανάλωση, στρώματα, θαμμένους τενεκέδες ή τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό. Λογικά, με τέτοιο έλλειμμα, θα έπρεπε να έχει σημάνει συναγερμός. Οπως ακριβώς συνέβη.
Το σύστημα θα είχε εκραγεί και η εμπιστοσύνη θα είχε καταρρεύσει εντελώς αν τα μεγάλα κράτη (κι εμείς από κοντά) δεν έβαζαν την εγγύησή τους. Δεν πήραν, όμως, χρήματα από το κρατικό «σεντούκι» για να τα δώσουν στις τράπεζες, να τα βάλουν στο θησαυροφυλάκιό τους. Απλώς εγγυήσεις.
Με τις εγγυήσεις αυτές, οι τράπεζες δανείστηκαν πραγματικό φρέσκο χρήμα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ετσι, αντίκρισαν τα ακάλυπτα δάνειά τους, λόγω της κατάρρευσης των καταθέσεων αλλά και της αξίας των κρατικών ομολόγων. Κάπως έτσι, το ελληνικό κράτος «έδωσε» το φθινόπωρο του 2008 περί τα 28 δισ. στις τράπεζες. Πέντε δισ. ως προνομιούχες μετοχές. Οκτώ δισ. ως ειδικά ομόλογα. Αλλα 15 δισ. παραχωρήθηκαν ως εγγυήσεις. Από τότε, εκδόθηκαν άλλα τρία πακέτα εγγυήσεων ύψους 70 δισ. Σύνολο 98 δισ. ευρώ.
Με τις εγγυήσεις και δικούς τους τίτλους, οι τράπεζες πήγαν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία τους δάνεισε 130 δισ. ευρώ. Μέχρι στιγμής, ούτε το κράτος ούτε οι φορολογούμενοι έχουν δώσει πραγματικό χρήμα. Μόνον την υπογραφή τους. Το χρήμα το έδωσε η ΕΚΤ, από το περίσσευμα καταθέσεων των χωρών του Βορρά.
Αν, βεβαίως, οι τράπεζες «πέσουν έξω», τότε οι εγγυήσεις θα πρέπει να πληρωθούν. Δεν υπάρχει, όμως, κανένας λόγος να συμβεί αυτό. Τουλάχιστον όσο καιρό θα μείνουμε εντός των προβλέψεων της δανειακής σύμβασης.
Κάπως έτσι, οι τράπεζες ρύθμισαν δισεκατομμύρια δανείων και, παρά τη μείωση των καταθέσεων κατά 26%, διατήρησαν τα παλαιά δάνεια. Αύξησαν και κατά 0,5% τον δανεισμό! Κυρίως, παρέμειναν φερέγγυοι οργανισμοί. Ωστε να μπορούν οι καταθέτες να συνεχίσουν να τους εμπιστεύονται τις οικονομίες τους. Αύριο, θα συνεχίσουμε την αναζήτηση των άφαντων 200 δισ. που ισχυρίζεται πως έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας στις τράπεζες.ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου